KUALA LUMPUR: Penggiat seni di Malaysia sepatutnya boleh menjalani hidup dengan selesa, malah ramai juga yang mampu bergelar jutawan.
Namun perkara itu tidak terjadi kerana hak dan kebajikan mereka tidak dijaga seperti sepatutnya.
Itu luahan bintang terkenal, Ziana Zain, yang nyata kesal dengan isu cetak rompak yang masih belum nampak penghujungnya.
Lebih menjadikan situasi semakin buruk adalah cetak rompak di era teknologi digital dilihat seperti perkara biasa, khususnya apabila hasil karya kini diperdagangkan secara dalam talian.
"Kalau nak diikutkan, kami artis di Malaysia, kaya sebenarnya, malah boleh jadi jutawan, jika dinilai kepada hasil karya.
"Tetapi disebabkan cetak rompak, kami tak dapat apa yang sepatutnya. Tetapi, badan-badan yang mengutip duit, mereka lebih kaya sekarang.
"Kami yang penat menyanyi, berpuluh album tapi akhirnya mereka yang kaya. Padahal, mereka tak ada hasilkan apa-apa pun.
"Pembahagian keuntungan langsung tidak seimbang. Tiba-tiba mereka dapat pula beli bangunan RM14 juta, contohnya. Yang urus bahagian royalti kami, gajinya RM15,000 sebulan.
"Tetapi kami para artis, dapatlah RM500 atau RM600. Adilkah?" katanya ketika ditemubual Astro AWANI.
BACA: Aspirasi Astro bersama anak seni #StopPiracyLah #NoToLanun
BACA: RM3 bilion hasil kecurian cetak rompak, hukuman setimpal tidak boleh dilengahkan
Ziana yang menyambut ulang tahun ke-30 pembabitan dalam industri seni mengakui, sudah penat bercakap tentang isu cetak rompak kerana sehingga kini, tiada siapa yang mahu tampil membantu memberi jalan penyelesaian.
"Sepatutnya ada satu pihak penguatkuasa yang menjaga isu hak cipta dan boleh terus bertindak apabila berlakunya pelanggaran undang-undang.
"Contohnya di internet, kenakan sekatan. Apabila anda nak download lagu, kena bayar dulu. Tak kisah sumber dari mana tapi kalau nak dengar dan download, ada satu jumlah perlu dibayar.
"Tak ada cara untuk orang ramai bebas dapatkan hasil karya percuma, curilah cara mana pun dia akan ditangkap.
"Internet ni bukan bidang saya, jadi saya nak bercakap pun susah. Tetapi saya harap ada pihak atau badan yang pakar, membantu kami.
"Saya kesal kerana tidak ada siapa yang mahu bertindak. Pada mereka, hasil karya dan lagu itu macam tak ada nilai, sedangkan itulah duit kami.
"Benar, penyanyi dan artis itu hak masyarakat, tetapi tidak bermakna orang bebas buat apa sahaja," tegas penyanyi lagu Madah Berhelah dan Puncak Kasih itu lagi.
** Astro AWANI kini dalam usaha membantu industri seni tanah air membanteras cetak rompak menerusi kempen #NoToLanun. Berikan pandangan anda menggunakan tanda pagar #NoToLanun & #StopPiracyLah jika anda ingin bersama-sama membantu menyelamatkan industri seni tempatan.
Madiha Abdullah
Thu Feb 25 2021

Ziana Zain mengakui sudah penat bercakap tentang isu cetak rompak yang belum nampak penghujungnya sekalipun sudah tiga dekad beliau bergelar penyanyi rakaman. - Foto/Instagram/Ziana Zain

Pelancaran GRS | Yakub harap kerjasama GRS-BN bertambah baik
Yakub yang juga Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Sabah mengalu-alukan pelancaran Gabungan Rakyat Sabah (GRS) sebagai parti rasmi esok. Sambil menyatakan akan hadir pada majlis itu, Yakub berharap jalinan kerjasama antara GRS dan Barisan Nasional (BN) akan bertambah baik demi kesejahteraan rakyat Sabah.

Buka Sempadan | Kadar pengangguran berkurangan
Tempoh peralihan ke fasa endemik dilihat membantu merancakkan semula aktiviti ekonomi sekali gus mengurangkan jumlah pengangguran di Sabah. Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Sabah, Datuk Yakub Khan, hal itu disokong oleh beberapa inisiatif yang dilakukan kerajaan negeri bagi memacu peluang pekerjaan kepada anak tempatan.

Pelancongan | Matunggong mampu jadi destinasi pilihan
Pembabitan lebih ramai penduduk setempat selaku pengusaha pelancongan mampu mengangkat daerah Kudat dan Matunggong sebagai destinasi pelancongan luar bandar menarik di Sabah. Pengerusi Lembaga Pelancongan Sabah (STB), Datuk Joniston Bangkuai berkata dua daerah itu mempunyai banyak kawasan unik untuk dijadikan daya tarikan industri pelancongan baharu di Sabah.

Jana Pendapatan | Sabah perkukuh pelancongan dengan Korea Selatan
Sabah terus meneroka dan memperkukuh kerjasama pelancongan antara Sabah dan Korea Selatan. Malah pembukaan sempadan memberi kesan langsung kepada kedua-dua negara sekali gus menjana pendapatan negeri. Menyambut ketibaan 185 pelancong Korea Selatan dengan pesawat Jin Air dari Incheon, Seoul di KKIA, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar yakin ini adalah petanda baik kepada sektor pelancongan tempatan.

Gempa bumi landa Timor Timur, amaran tsunami dikeluarkan
Gempa berlaku pada kedalaman 51.4 kilometer dari hujung timur Pulau Timor yang terbelah antara Timor Timur dan Indonesia.

Jelajah FtRoadPedia | Tinjau keadaan sebenar jalan di Sabah
Dalam Program Jelajah FtRoadPedia Sabah, Fadillah bersama pengurusan tertinggi Kementerian Kerja Raya akan menempuh sendiri perjalanan sejauh 333 kilometer dari Sandakan ke Kota Kinabalu. Pada hari pertama, tinjauan lokasi adalah di pakej kerja menaik taraf Jalan Kinabatangan ke Batu 32.

Pan Borneo Sabah | Peruntukan RM12.7 bilion diluluskan, belum muktamad
Peruntukan 19 pakej lebuh raya Pan Borneo fasa pertama di Sabah bernilai 12.7 bilion ringgit telah diluluskan kerajaan. Bagaimanapun kata Menteri Kanan Kerja Raya, Datuk Seri Fadillah Yusof jumlah itu adalah anggaran awal yang diberikan tetapi masih belum dimuktamadkan kerana mengambil kira kaedah perolehan. Malah dengan kelulusan ini, Inisiatif Kewangan Swasta (PFI) yang dicadangkan sebelum ini tidak akan diguna pakai.

Infrastruktur | Jangan biar karenah birokrasi sabotaj pembangunan
Karenah birokrasi dan syarat ditetapkan jabatan dan agensi kerajaan dalam melaksanakan projek pembangunan hanya akan membantutkan pembangunan ekonomi Sabah.

PRU15: Selesa bertanding di Jerlun berbanding Langkawi - Mukhriz
Menurut beliau, kawasan Jerlun lebih dekat dengan dirinya memandangkan telah beberapa kali menjadi calon dan menang di kerusi berkenaan.

PM Ismail Sabri bertemu PM Jepun, cadangkan supaya hubungan Malaysia-Jepun dinaik taraf
Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob yang bertemu dengan Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida di Tokyo pada Jumaat, mencadangkan supaya hubungan Malaysia-Jepun dinaik taraf.

Premis menjual peranti teknologi penstriman diserbu penguatkuasa KPDNHEP
Serbuan yang bermula pada jam 12.00 tengah hari dengan kekuatan seramai 15 anggota penguat kuasa KPDNHEP Putrajaya dilakukan hasil daripada maklumat pemilik hak cipta yang berkaitan

Guna perisian cetak rompak, lapan komputer bernilai RM26,000 dirampas
Antara perisian cetak rompak yang dipercayai digunakan ialah Windows 10 Home, Office Standard 2016, AutoCAD 2011 for Mac dan Excel for Mac.

CyCORE diperkenal banteras cetak rompak digital
Melalui program itu tindakan sekatan laman sesawang atau penurunan kandungan akan dilaksanakan dalam tempoh 48 jam.

Konsortium Arab Saudi ambil alih Newcastle United
Ia menyaksikan PIF Arab Saudi mengambil alih 80 peratus kepentingan kelab, lantas mengakhiri pemilikan Mike Ashley selama 14 tahun.

#NoToLanun: Cetak rompak jejas kualiti karya tempatan - Aziz M Osman
Perbuatan cetak rompak akan menjejaskan prestasi sesuatu produksi untuk menghasilkan lebih banyak karya yang berkualiti.

#NoToLanun: Didik keburukan 'mencuri' sejak kecil - Sheila Rusly
Sheila Rusly berpendapat ibu bapa perlu memberikan pendidikan kepada anak-anak tentang keburukan mencuri sejak mereka kecil lagi.

Kukuhkan 'home cinema', hasilkan karya sesuai citarasa penonton lawan cetak rompak
Penonton sebenarnya tidak kedekut untuk mengeluarkan wang namun akses kepada karya itu perlu mudah dengan kualiti yang menepati citarasa.

#NoToLanun : Lelaki pertonton filem tanpa kebenaran ditahan
KPDNHEP menahan seorang lelaki menahan seorang lelaki kerana disyaki menyebabkan karya filem dipertunjukkan di hadapan awam tanpa kebenaran pemilik hak cipta.

#NoToLanun: Kepesatan teknologi antara cabaran utama perangi cetak rompak
Situasi itu mendambakan kerjasama lebih erat antara semua pihak berkepentingan termasuklah kerajaan, dan penggiat seni.

Tegas tangani cetak rompak, sama macam tangani kesalahan langgar SOP - Siti Rosmizah
Novelis dan penulis skrip Siti Rosmizah berpendapat, hanya undang-undang ketat mampu membawa perubahan pada isu cetak rompak.