Aura adiwira dibawa ke layar perak tidak menunjukkan sebarang tanda untuk melabuhkan tirai.

Filem Avengers: Age of Ultron adalah filem ke-11 dalam francais Marvel Cinematic Universe yang bertindak selaku filem penutup fasa kedua siri filem itu.

Age of Ultron merupakan sekuel secara tidak langsung kepada filem Captain America: The Winter Soldier (2014) dan Marvel's The Avengers (2012) secara kronologi.

Filem superhero adaptasi dari koleksi buku komik keluaran Marvel ini sekali lagi menyaksikan penglibatan Joss Whedon yang bertindak selaku pengarah dan penulis skripnya.

Sinopsis

Pasukan Avengers sekali lagi berdepan dengan krisis melibatkan keamanan dunia. Selepas berjaya mendapatkan semula cokmar Loki, Tony Stark/Iron Man (lakonan Robert Downey Jr) dan Bruce Banner/The Hulk (Mark Ruffalo) bergandingan untuk mencipta satu ‘kecerdasan buatan’ untuk melindungi dunia.

Avengers team
Kumpulan Avengers yang dibarisi pelakon popular dan berbakat

Namun, entiti yang dinamakan Ultron ini terpesong dek kompleks keadilan dan kemudiannya mempunyai misi tersendiri untuk menghapuskan kumpulan adiwira itu.

Bersama-sama dengan Steve Rogers/Captain America (Chris Evans), Thor (Chris Hemsworth), Black Widow (Scarlett Johansson) dan Clint Barton/Hawkeye (Jeremy Renner) mereka harus menghentikan rancangan Ultron sekaligus melindungi pemilikkan Infinity Stone dari anasir jahat.

Taruhan kelainan

Filem aksi sepanjang 141 minit ini berlandaskan bajet besar iaitu USD250 juta. Dibayangi oleh kemantapan filem terdahulunya, ternyata banyak aspek filem yang perlu dititik-beratkan bagi mencapai satu tahap yang baru bagi sebuah filem superhero.

Penceritaan Age of Ultron diolah agar menjadi sekata kerana adalah sukar untuk mengabung beberapa aksara ikonik yang mempunyai peminat tersendiri dalam satu filem yang besar.

iron man
Robert Downey Jr. sebagai Tony Stark atau Iron Man

Penambahan elemen lucu, konflik dalaman serta penekanan terhadap emosi dan latar belakang karekter boleh dikatakan memuaskan lantas membuatkan Age of Ultron satu cereka yang menarik dan tidak cliché.

Menawarkan kelainan dari kebanyakan filem aksi superhero, sebahagaian besar produksi perfileman berlaku di Fort Bard, Itali yang digunakan bagi mengambarkan negara rekaan, Sokovia.

Lazimnya filem berbajet besar memilih bandaraya utama dunia sebagai latar perfileman, tetapi filem kedua Avengers ini memilih Johannesburg (Afrika Selatan), Seoul, England dan Chittagong di Bangladesh sebagai lokasi penceritaan.

Perlebaran dunia Marvel

Age of Ultron turut menyaksikan pertembungan dunia adiwira mutan menerusi perkenalan karekter Pietro Maximoff/Quicksilver dan Wanda Maximoff/Scarlet Witch yang masing-masing dilakonkan oleh Aaron Taylor-Johnson dan Elizabeth Olsen. Quicksilver dan Scarlet Witch adalah watak yang mula-mula diperkenal dalam dunia X-Men.

quicksilver scarlet witch
Adik-beradik kembar Quicksilver (Aaron Taylor-Johnson) dan Scarlet Witch (Elizabeth Olsen) diperkenal sebagai hasil eksperimentasi Baron Wolfgang von Strucker.

Penambahan beberapa karekter popular dari siri komik Marvel membantu mewarnai dan mengimbangi penekanan terhadap watak-watak lama yang berkemungkinan mencapai tahap membosankan.

Kemunculan beberapa cameo intimewa dari karekter-karekter filem terdahulu Marvel Cinematic Universe menjadikan Age of Ultron tampak lebih menarik.

Antara babak-babak yang pastinya menjadi ingatan tentunya perlawanan berskala besar diantara Iron Man dan Hulk. Beberapa babak pertembungan antara kumpulan Avengers dan tentera Ultron juga mampu membuatkan audien terpegun.

captain america thor
Thor (Chris Hemsworth) dan Captain America (Chris Evans) semasa pertembungan dengan askar-askar Strucker.

Avengers: Age of Ultron adalah contoh sempurna buat filem blockbuster yang digarap untuk memuaskan para penggemar filem aksi masa kini. Walau bagaimanapun, mungkin sukar untuk filem ini mencapai status klasik moden sebagaimana filem pertama dahulu.

Barisan pelakon: Robert Downey Jr, Chris Hemsworth, Mark Ruffalo, Chris Evans, Scarlett Johansson, Jeremy Renner, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Olsen, Paul Bettany dan James Spader.

Tayangan : 23 April 2015