LOS ANGELES: Pendakwa raya telah mengurangkan pertuduhan terhadap pelakon dan penerbit Amerika Alec Baldwin berkaitan kematian seorang petugas set filem 'Rust" pada 2021, lapor Xinhua, memetik The Hollywood Reporter, pada Isnin.
Dengan keputusan itu, pelakon veteran Hollywood berusia 64 tahun itu dan penyedia senjata api dan peluru di set filem itu pada hari berkenaan, Hannah Gutierrez-Reed, terlepas daripada hukuman penjara lima tahun, menurut laporan itu.
Pada 21 Okt 2021, Baldwin melepaskan tembakan daripada pistol prop pada set filem di New Mexico, Santa Fe County, Amerika Syarikat, membunuh ahli sinematograf filem itu, Halyna Hutchins, 42, dan mencederakan pengarah Joel Souza.
Pada 31 Jan lepas, Peguam Daerah Kehakiman Pertama New Mexico Mary Carmack-Altwies secara rasmi memfailkan pertuduhan membunuh tanpa niat terhadap Baldwin dan Gutierrez-Reed.
Pada Jumaat, pendakwa raya menarik balik pertuduhan kedua iaitu pengubahsuaian senjata api Peguam Baldwin dan Gutirerrez-Reed dalam hujah yang difailkan pada awal bulan ini berkata pertuduhan itu yang berasaskan undang-undang baharu New Mexico tidak boleh digunakan kerana ia diluluskan selepas kematian Hutchins, lapor The Hollywood Reporter.
Baldwin dan Gutierrez-Reed masih menghadapi pertuduhan membunuh tanpa niat yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 18 bulan, tambah laporan itu.
"Bagi mengelak gangguan litigasi oleh Baldwin dan peguamnya, Peguam Daerah dan pendakwa raya khas telah menarik balik pertuduhan pengubahsuaian senjata api kepada tuduhan pembunuhan tanpa niat terhadap kematian Halyna Hutchins di set filem Rust," menurut kenyataan jurucakap bagi Peguam Daerah Kehakiman Pertama New Mexico, Heather Brewer.
"Keutamaan pihak pendakwaan ialah mendapatkan keadilan," kata Brewer.
-- BERNAMA
Bernama
Tue Feb 21 2023

Dengan keputusan itu, Baldwin (gambar) dan penyedia senjata api dan peluru di set filem itu pada hari berkenaan, Hannah Gutierrez-Reed, terlepas daripada hukuman penjara lima tahun. - REUTERS

Intel Corp lantik Tan Lip Bu sebagai CEO, berpengalaman luas dalam industri cip
Intel Corporation telah melantik anak kelahiran Malaysia, Tan Lip Bu sebagai sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) berkuat kuasa 18 Mac depan.
Hamas sambut baik Trump tolak pemindahan rakyat Gaza
Hamas mengalu-alukan kenyataan Donald Trump yang menolak pemindahan rakyat Gaza. Rundingan antara Hamas dan AS turut berlangsung di Qatar, membincangkan isu tebusan dan gencatan senjata dengan Israel.

Presiden Syria tubuh Majlis Keselamatan Negara
Presiden Syria Ahmed al-Sharaa mengeluarkan dekri pada Rabu bagi penubuhan Majlis Keselamatan Negara untuk menyelaras dan mengurus dasar keselamatan serta politik negara, lapor Anadolu Ajansi (AA).
Anak kelahiran Malaysia Lip-Bu Tan kini terajui Intel
Intel melantik Lip-Bu Tan, tokoh kelahiran Malaysia, sebagai CEO baharu ketika syarikat itu berdepan cabaran industri dan persaingan sengit.
[TERKINI] Ismail Sabri dalam proses beri keterangan
Siasatan terkait kes rasuah membabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob masih diteruskan dengan beliau diambil keterangan oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.
Wartawan Khalis Khadir, ada perinciannya.
Wartawan Khalis Khadir, ada perinciannya.
KTMB sedia tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur sempena Aidilfitri
Bagi memenuhi permintaan tinggi pengguna yang ingin pulang ke kampung halaman sempena Hari Raya Aidilfitri, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menyediakan empat perkhidmatan tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur.
Astro semarakkan Syawal dengan hiburan ‘Meriah Lain Macam’
Menyambut keistimewaan Syawal dengan caranya tersendiri, peneraju industri hiburan di Malaysia, Astro membawa kemeriahan tahun ini dengan sajian istimewa, menawarkan lebih daripada 160 kandungan Raya yang telah dirancang khas untuk seisi keluarga. Dari kandungan televisyen, sehingga ke platform digital dan radio, setiap satu dicipta dengan teliti untuk memeriahkan sambutan Aidilfitri dengan pelbagai warna. Semua kandungan istimewa ini boleh dinikmati tanpa henti secara on-the-go, bermula malam raya di Astro.

Ismail Sabri keluar dari SPRM, lima jam beri keterangan
Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selesai memberi keterangan selepas lima jam di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Chong Wei antara duta sukan Johor
Datuk Lee Chong Wei antara legenda sukan global yang berada dalam senarai Pemangku Sultan Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim untuk dilantik sebagai duta sukan Johor.
Tiga pemain warisan Harimau Malaya tiba minggu depan
Proses bagi mendaftarkan beberapa pemain warisan Harimau Malaya kini di peringkat akhir.
Jurulatih Harimau Malaya, Peter Cklamovski memaklumkan, tiga pemain warisan juga dijangka tiba minggu hadapan.
Jurulatih Harimau Malaya, Peter Cklamovski memaklumkan, tiga pemain warisan juga dijangka tiba minggu hadapan.

Alec Baldwin akui mental merosot selepas tragedi tembakan
Baldwin mengaku bergelut dengan emosi yang tidak stabil dan kesihatan mental yang terjejas.

Pelakon Alec Baldwin ucap terima kasih kepada penyokong selepas tuduhan digugurkan
Pelakon Amerika Syarikat (AS) Alec Baldwin mengucapkan terima kasih kepada mereka yang menyokongnya selepas kes pembunuhan tanpa niat terhadapnya digugurkan oleh seorang hakim di New Mexico.

Pengendali senjata api filem Rust dipenjara 18 bulan
PENGENDALI senjata api untuk filem bajet, Rust, Hannah Gutierrez-Reed dihukum penjara 18 bulan pada Isnin berhubung insiden kematian ahli sinematografi, selepas ditembak aktor, Alec Baldwin.

Alec Baldwin didakwa sekali lagi bunuh tanpa sengaja
Pertuduhan bunuh tanpa sengaja yang pertama terhadap Baldwin diterangkan dalam dokumen mahkamah sebagai "penggunaan senjata api secara cuai."

Keluarga Halyna Hutchins bakal kemuka saman terhadap Alec Baldwin
Peguam keluarga mangsa berkata pelakon itu "tidak boleh lepas daripada tanggungjawab" yang menyebabkan kematiannya.

Tuduhan membunuh terhadap pelakon Alec Baldwin digugurkan
Tuduhan terhadap Alec Baldwin atas pendakwaan membunuh tanpa sengaja di lokasi penggambaran filem Rust telah digugurkan.

Alec Baldwin mengaku tidak bersalah tembak ahli sinematografi
Alec Baldwin mengaku tidak bersalah atas pertuduhan membunuh tanpa sengaja ahli sinematografi, Halyna Hutchins.

Pertuduhan membunuh petugas set pada 2021 ke atas Baldwin dikurangkan
Pendakwa raya telah mengurangkan pertuduhan terhadap pelakon dan penerbit Amerika Alec Baldwin berkaitan kematian seorang petugas set filem 'Rust" pada 2021.

Alec Baldwin didakwa secara rasmi tembak mati kru penggambaran
Alec Baldwin didakwa secara rasmi atas pertuduhan menembak mati seorang ahli sinematografi filem di set penggambaran pada Oktober 2021.

Tembakan di set filem: Pelakon Alec Baldwin akan didakwa
Pelakon dan penerbit Amerika Alec Baldwin akan didakwa atas pertuduhan menembak maut kru filem di set penggambaran filem baharunya Rust pada 2021.