KUALA LUMPUR: Sejumlah 139 individu disahkan positif COVID-19 melibatkan Kluster Persiaran Tasik yang berlaku di Sekolah Seri Puteri, Cyberjaya, setakat jam 3 petang tadi.
Pengarah Kesihatan Negeri Selangor, Datuk Dr Sha'ri Ngadiman berkata kes positif yang dikenal pasti terdiri daripada 114 pelajar, 15 guru dan 10 petugas.
"Kes-kes positif akan dirujuk ke PKRC MAEPS manakala kontak rapat akan ditempatkan di stesen kuarantin kerajaan.
"Kesemua 139 kes yang positif COVID-19 berada dalam keadaan stabil dan berada dalam kategori 1 dan kategori 2A (bergejala tetapi risiko rendah)," katanya dalam satu kenyataan hari ini.
Mengulas berkenaan kes indeks kluster tersebut, Dr Sha'ri berkata ia melibatkan seorang guru yang bergejala pada 22 November dan disahkan positif COVID-19 pada 24 November.
"Hasil saringan kontak rapat telah mengesan tujuh lagi kes iaitu enam pelajar dan seorang lagi guru, lalu Kluster COVID-19 diumumkan pada 29 November 2021 sebagai Kluster Persiaran Tasik.
"Kesemua enam pelajar kini telah dirujuk ke Pusat Kuarantin dan Rawatan COVID-19 (PKRC) Bersepadu 2.0 MAEPS, Serdang manakala kedua-dua guru tersebut menjalani pengasingan di rumah," katanya.
Tambah beliau, Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Sepang telah melakukan saringan pada 1 Disember 2021 ke atas 240 pelajar dan seramai 65 kes baharu positif COVID-19 dikesan.
Katanya, proses saringan diteruskan pada 2 Disember 2021 ke atas 523 individu yang terdiri daripada 432 pelajar, 53 guru dan 38 petugas.
Daripada saringan tersebut, 65 kes baharu positif COVID-19 (43 pelajar, 13 guru dan 9 petugas) dikesan.
"Jumlah keseluruhan individu yang disaring sehingga jam 3 petang, 2 Disember 2021 adalah seramai 946 orang (849 pelajar, 59 guru dan 38 petugas)," katanya.
Justeru, katanya PKD Sepang dan pihak sekolah bekerjasama rapat dalam menangani kluster ini dan sebarang maklumat terkini Kluster Persiaran Tasik ini akan dikemaskini untuk makluman umum dari semasa ke semasa.
Astro Awani
Thu Dec 02 2021

Pengarah Kesihatan Negeri Selangor, Datuk Dr Sha'ri Ngadiman berkata kes positif yang dikenal pasti terdiri daripada 114 pelajar, 15 guru dan 10 petugas. - Foto BERNAMA

Emilia Hanafi kongsi pengalaman perit dalam penjara
Biar pun berdepan pelbagai cabaran, Emilia meluahkan rasa tenang hati kerana dapat menggunakan sebaik-baik waktu untuk dirinya.

Politik | Pas Tumpat masih gagal adakan pemilihan semula
Pas kawasan Tumpat masih lagi digantung selepas terdapat laporan berlakunya isu teknikal, termasuk bukan ahli yang mengundi pada sesi pemilihan ahli jawatankuasa Pas kawasan berkenaan Oktober lepas. Timbalan Pesuruhjaya Pas Kelantan, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, Pas kawasan Tumpat dikehendaki mengadakan semula pemilihan seperti yang diputuskan oleh jawatankuasa siasatan.

Bantah Barang Naik | 10 pemimpin PH dipanggil beri keterangan
10 pimpinan Pakatan Harapan (PH) dipanggil untuk siasatan polis pada Isnin ini berikutan himpunan bantah kenaikan harga barang di luar pintu Masjid Jamek Kampung Baru pada Jumaat. Perkara tersebut disahkan Peguam Biro Hal Ehwal Undang-Undang (Kanun) Parti Amanah Negara (Amanah), Fadhli Umar Aminolhuda.

Isu PRU: Asyraf Wajdi hanya fikir periuk nasi sendiri
Ahli Parlimen Lembah Pantai gesa Ketua Pemuda UMNO sensitif isu semasa negara.

Setinggan | 54 penempatan di bandar raya di Johor ditempat semula
Johor dalam perancangan penempatan semula 54 perkampungan setinggan di bandar raya itu membabitkan lebih 50,000 penduduk. Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi berkata usaha itu melibatkan tiga Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) iaitu Majlis Bandaraya Johor Bahru (MBJB), Majlis Bandaraya Pasir Gudang (MBPG), Majlis Bandaraya Iskandar Puteri (MBIP) serta Pejabat Tanah dan Galian.

AWANI Ringkas: Harga binaan mahal

Kepentingan Pekerja | GLC, GLIC perlu lantik wakil MTUC dalam Lembaga Pengarah
Syarikat berkaitan kerajaan (GLC) dan syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC) perlu melantik wakil Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) sebagai ahli lembaga pengarah dalam usaha menambah nilai kepada ketelusan. Menurut Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob langkah tersebut bertujuan membolehkan suara pekerja diambil kira dalam semua keputusan yang dibuat oleh lembaga pengarah.

Geran Tahunan | RM4 juta untuk MUTC laksana program kesedaran dan latihan
Kerajaan bersetuju menyediakan geran tahunan empat juta ringgit kepada Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) untuk melaksanakan program-program kesedaran dan latihan yang signifikan. Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata peningkatan kemahiran dan latihan semula merupakan kunci yang penting dalam memastikan Malaysia mempunyai tenaga kerja yang berdaya saing.

Pelantikan Tajuddin sebagai duta: "Jangan persoal kuasa Agong" - Ismail Sabri
Perdana Menteri minta keputusan pelantikan Tajuddin Abdul Rahman sebagai Duta Besar Malaysia ke Indonesia dihormati.

'Mana ada kem, satu kem saja dalam UMNO' - Ismail Sabri nafi dakwaan parti berpecah
Ia susulan pandangan penganalisis politik yang mendakwa pendedahan Datuk Seri Tajuddin Rahman mengenai isu dalaman UMNO memperlihatkan parti itu kini berpecah kepada dua kem.

Dr Anthony Fauci disahkan positif COVID-19
Dr Anthony Fauci, wajah di sebalik usaha kerajaan Amerika Syarikat untuk menangani pandemik COVID-19, akhirnya kecundang selepas disahkan positif COVID-19.

Individu positif COVID-19 boleh dilepaskan dari HSO seawal hari keempat kuarantin - Khairy
Khairy berkata, sekiranya masih positif, maka individu tersebut perlu terus melengkapkan tempoh pengasingan sehingga tujuh hari.

Pengurus Spurs, Conte, positif COVID-19
Tottenham mengesahkan bahawa pengurusnya, Antonio Conte, diuji positif COVID-19.

Jungkook BTS disah pulih COVID-19, akan beraksi di pentas Grammy
Big Hit Music mengumumkan Jungkook telah menjalani ujian pada Sabtu dan disahkan negatif COVID-19, lapor Soompi.

Yang di-Pertuan Agong, Raja Permaisuri Agong disahkan positif COVID-19, alami gejala ringan
Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agung, Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah disahkan positif COVID-19.

Lim Kit Siang positif COVID-19
Veteran DAP itu menjalani ujian RTK-Antigen di Parlimen hari ini sebelum melakukan ujian RT-PCR dan disahkan positif COVID-19.

Yang Dipertua, Timbalan DUN Negeri Sembilan positif COVID-19, sidang DUN ditangguh
Beliau dan SUK Negeri telah menghadap Yang Dipertuan Besar Tuanku Muhriz bagi memaklumkan perkara itu.

Hadi Awang positif COVID-19 - Anak
Presiden Pas Tan Sri Abdul Hadi Awang telah disahkan positif COVID-19.

Dr Dzulkefly disahkan positif COVID-19
Ahli Parlimen Kuala Selangor, Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad disahkan positif COVID-19 hari ini.

PRN Johor: Keliru SOP baharu, pengundi positif COVID-19 dikompaun RM1,000
Semalam, SPR mengumumkan, pengundi yang bergejala termasuk PUI dan PUS diberi kebenaran mengundi pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.