KUALA LUMPUR: Negara memerlukan sekurang-kurangnya 28,000 doktor pakar menjelang 2030 bagi memenuhi keperluan peningkatan populasi golongan warga emas.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin berkata, pada ketika ini, negara hanya mempunyai 13,000 pakar perubatan termasuk mereka yang berkhidmat dengan hospital swasta.

"Kita memerlukan 28,000 doktor pakar menjelang tahun 2030. Pada ketika ini kita hanya mempunyai 13,000 dan sebab itu menjadi masalah termasuk masa menunggu dan mendapatkan janji temu dengan pakar yang mengambil masa lama.

"Maka Kementerian Kewangan harus beri komitmen supaya kita dapat melatih doktor untuk menjadi pakar bagi memenuhi keperluan 10 tahun akan datang, yang mana beban penyakit akan meningkat disebabkan masyarakat yang semakin menua di Malaysia dan insiden penyakit tak berjangkit (non-communicable disease, NCD) yang semakin tinggi," katanya di Dewan Rakyat.Kerajaan prihatin dengan kedudukan doktor kontrak

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Rosnah Aluai (PH-Tangga Batu) berhubung rintihan pesakit yang terpaksa menunggu berjam-jam atau berbulan-bulan untuk berjumpa dengan doktor pakar.

Dalam pada itu, menjawab soalan asal, mengenai rancangan kerajaan untuk menjamin masa depan doktor kontrak supaya mereka tidak mengalami brain drained pada masa akan datang, Ahli Parlimen Rembau itu menjelaskan peningkatan mendadak graduan perubatan sejak 2016 menyebabkan wujud masalah melantik mereka dengan jawatan tetap dalam perkhidmatan awam.

Katanya, di antara 2009 dan 2015, jumlah graduan perubatan hanya sekitar 3,000 setahun, tetapi jumlah itu meningkat kepada 5,000 hingga 6,000 orang setiap tahun sejak 2016.

"Berdasarkan perkembangan itu, kerajaan pada 13 Oktober 2016 memutuskan supaya graduan perubatan ditawarkan pelantikan secara kontrak bagi menjalani latihan siswazah dan melengkapkan khidmat wajib selaras dengan obligasi di bawah Akta Perubatan 1971.

"Selepas melengkapkan latihan siswazah dan khidmat wajib, graduan perubatan mengharapkan supaya mereka diserap sebagai pegawai perubatan lantikan tetap," jelasnya.

Namun demikian beliau memberitahu, berikutan pelaksanaan Dasar Kawalan Saiz Perkhidmatan Awam dan kawalan perbelanjaan kewangan secara berhemah, bukan semua graduan perubatan yang melengkapkan latihan siswazah dapat dilantik secara tetap disebabkan perjawatan yang terhad.* Ikuti semua kandungan ini di laman mikro Sisi TV Parlimen serta di semua platform media sosial Astro AWANI sepanjang sidang Parlimen ini berlangsung.