IPOH: Sehingga kini terdapat 8,715 kelas Kelas Al-Quran dan Fardhu ‘Ain (KAFA) sedang beroperasi di 659 Sekolah Rendah Agama Rakyat (SRAR) dan Sekolah Rendah Agama Rakyat Sepenuh Masa (SRAR Sepenuh Masa) di Perak.

Menteri Besar Perak, Datuk Seri Saarani Mohamad berkata, sekolah-sekolah itu diurus tadbir oleh Jemaah Pengurusan Sekolah yang terdiri daripada kalangan masyarakat setempat.

Menurutnya, Jemaah Pengurusan Sekolah bertanggungjawab menyediakan prasarana serta kemudahan-kemudahan bagi memastikan keselesaan murid KAFA.

“Kerajaan negeri amat prihatin dalam membangunkan sahsiah anak watan Perak menerusi sistem pendidikan yang disediakan oleh kelas KAFA ini,” katanya ketika menjawab soalan lisan Dr Najihatussalehah Ahmad (PN Bota) pada sidang Dewan Undangan Negeri Perak, di sini, hari ini.

Saarani berkata, kerajaan negeri telah menyalurkan pelbagai bantuan kepada sekolah-sekolah berkenaan.

Menurut beliau, antaranya ialah bantuan perkapita kepada 89,226 murid KAFA dengan kadar RM50  setahun di samping daripada Majlis Agama Islam Dan Ádat Melayu Perak (Maipk) sebanyak RM24 kepada murid-murid berkenaan.

Selain itu, ujarnya, tambahan elaun sebanyak RM200 sebulan kepada 3,210 guru KAFA dan peruntukan sebanyak RM5 juta bagi tujuan baik pulih dan bina baru Institusi Pendidikan Islam, termasuk Tadika Islam Perak, Sekolah Agama Rakyat dan tahfiz.

Beliau menambah, kerajaan negeri dengan kerjasama Jabatan Agama Islam Perak (JAIPk) dan Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) Perak telah mewujudkan kelas KAFA Tulen yang beroperasi di sekolah-sekolah kebangsaan terpilih, terutama di kawasan yang mempunyai kepadatan penduduk tinggi dan di kawasan yang jaraknya jauh daripada kelas KAFA.

Katanya, setakat ini, terdapat enam buah sekolah kebangsaan yang telah melaksanakan kelas KAFA Tulen dengan bilangan murid keseluruhannya seramai 286 orang dan tenaga pengajar seramai 10 orang guru.

Enam buah sekolah tersebut ialah Sekolah Kebangsaan Sri Selama, Selama; Sekolah Kebangsaan Sungai Ramai, Ayer Tawar; Sekolah Kebangsaan Dato’ Sagor, Kampung Gajah; Pusat Kebajikan Taman Seri Puteri, Batu Gajah; Sekolah Kebangsaan Ulu Slim, Slim River; dan Sekolah Kebangsaan Kumpulan Ganda, Teluk Intan.

“Kelas KAFA Tulen melaksanakan kurikulum KAFA JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia), sama seperti kurikulum yang diguna pakai di SRAR Intergrasi KAFA yang lain.

“Kelas KAFA Tulen ini juga akan ditambah daripada semasa ke semasa berdasarkan keperluan pendidikan agama di sesuatu kawasan untuk Kerajaan Negeri memastikan tiada murid yang tercicir dalam mengikuti kelas KAFA di seluruh negeri Perak,” ujarnya.

Menjawab soalan wakil yang sama mengapa guru-guru KAFA di Perak tidak tersenarai dalam penerima insentif yang diumumkan dalam belanjawan 2024, beliau menjelaskan, semua guru KAFA di seluruh Malaysia akan menerima Bantuan Khas Kewangan sebanyak RM700 daripada Kerajaan Persekutuan.

Menurutnya, bantuan itu telah diumumkan dalam pembentangan Belanjawan 2024 oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 13 Oktober 2023 lalu.

“Bantuan ini akan mula dibayar setelah Kerajaan Negeri menerima peruntukan yang akan disalurkan oleh JAKIM,” tambahnya.