KUCHING: Ketua Menteri Sarawak Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg akan menjadi penerima vaksin yang pertama di negeri itu.

Perkara itu dimaklumkan Pengerusi Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak Datuk Amar Douglas Uggah Embas semasa sidang media harian COVID-19 hari ini.

“Ketua Menteri akan menjadi yang pertama (menerima vaksin). Sudah disahkan Dr Chin,” katanya.

Sementara itu Sarawak menyasarkan untuk memberikan vaksin kepada 80 peratus penduduk bagi mencapai Imuniti Kelompok atau Herd Immunity .

Jelas Uggah pengambilan vaksin di Sarawak adalah secara sukarela dan tidak ada paksaan.

“Kami harap semua mahu divaksin. Garis panduan kami adalah untuk memberi vaksin kepada tidak kira warga Sarawak atau bukan warga Sarawak yang berumur 18 tahun ke atas.

“Dari jumlah itu kita anggarkan seramai 2.2 juta penduduk di Sarawak akan divaksin.” jelasnya.

Dalam pada itu, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak, Dr Chin Zin Hing turut menyokong matlamat itu dengan mengambil kira keberkesanan program pemvaksinan yang telah dijalankan di negara-negara lain.

“Saya fikir kita boleh capai 80 peratus populasi divaksin untuk dapatkan kekebalan kawanan, oleh itu kita perlukan seramai mungkin individu 18 tahun yang layak, kerana ia diberikan secara percuma jadi kita patut ambil peluang ini.

“Dan apa kita tahu, pelbagai negara yang sudah menggunakan vaksin ini jumlah kes serta rawatan di hospital sudah reda.” katanya.