Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Takir, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman melepaskan jawatan sebagai ketua pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu.
Bekas menteri besar Terengganu itu dikatakan berbuat demikian pada 4 Februari lalu.
Setiausaha Badan Perhubungan UMNO Negeri Terengganu, Datuk Rozi Mamat ketika dihubungi mengesahkan menerima salinan peletakan jawatan tersebut.
Menurut Rozi, ketika ini pihaknya masih masih menunggu maklum balas daripada DUN Terengganu seterusnya perbincangan bersama parti akan dilakukan.
“Kita di peringkat UMNO negeri Terengganu ada menerima satu salinan daripada Datuk Seri Ahmad Razif bahawa peletakan jawatan sebagai ketua pembangkang di DUN kita akan bawa perkara ke peringkat DUN.
“Kita pun belum mendapat maklum balas dari DUN, kalau dapat apa-apa keputusan kita akan maklum semula. Apa-apa pun kita akan bawa berbincang dengan UMNO perhubungan (negeri),” katanya ketika dihubungi Astro AWANI, hari ini.
Ahmad Razif yang dilantik sebagai ketua pembangkang selepas Barisan Nasional (BN) yang diterajuinya tewas dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu.
PRU14 menyaksikan Pas berjaya mengambil alih tampuk pemerintahan kerajaan negeri daripada BN dengan majoriti dua pertiga.
Kemenangan itu mengulangi kejayaan Pas yang pernah membentuk kerajaan negeri dalam PRU10 pada tahun 1999.
Astro Awani
Mon Feb 11 2019

Ahmad Razif yang dilantik sebagai ketua pembangkang selepas Barisan Nasional (BN) yang diterajuinya tewas dalam Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) lalu. - Gambar fail
Penstrukturan semula Sapura Energy lalui kelulusan pemiutang, proses mahkamah
Penstrukturan semula Sapura Energy Bhd (SEB) sudah melalui kelulusan pemiutang serta proses mahkamah manakala suntikan kerajaan bukannya geran tetapi pelaburan ke arah memulihkan ekosistem minyak dan gas (O&G) yang strategik untuk ekonomi negara.

Kes rogol pelajar: Pengajar institut kemahiran di Kemaman direman
Seorang tenaga pengajar di sebuah institut kemahiran di Kemaman direman enam hari kerana disyaki merogol seorang pelajarnya, hujung tahun lepas.

Palsu dokumen, modus operandi sindiket tipu JPN peroleh sijil kelahiran - Saifuddin
Satu sindiket dikesan mengemukakan dokumen kelahiran palsu dan memperdaya Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) bagi mendapatkan sijil kelahiran sah untuk dijual dalam pasaran gelap.
Sindiket MyKad dan sijil kelahiran palsu tumpas
JPN menumpaskan sindiket pemalsuan MyKad dan sijil kelahiran dalam dua operasi berasingan. Beberapa individu ditahan, termasuk seorang peguam, dengan rampasan peralatan pemalsuan serta dokumen palsu yang digunakan untuk tujuan penipuan identiti.

TH terima 84,000 rayuan isi kekosongan haji
Lembaga Tabung Haji (TH) telah menerima 84,000 rayuan untuk mengisi kekosongan jemaah yang tidak dapat mengerjakan ibadat haji tahun ini.
[TERKINI] Kes Zayn Rayyan: Ibu bapa tidak mengaku salah abaikan
Ibu bapa kepada kanak-kanak autistik, Allahyarham Zayn Rayyan Abdul Matin mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen petaling jaya atas pertuduhan pindaan berhubung kesalahan mengabaikan anak mereka, pada tahun 2023.
Pantau Belanjawan: Hutang BNPL | Risiko besar masa depan di sebalik revolusi kewangan
Peningkatan transaksi BNPL kepada RM7.1 bilion menimbulkan persoalan kritikal mengenai kestabilan ekonomi, kawal selia undang-undang, dan risiko kewangan pengguna. Bagaimana RUU Kredit Pengguna dapat menyeimbangkan perlindungan pengguna tanpa menghalang inovasi Fintech?
AWANI Ringkas: JPN tumpaskan sindiket palsu sijil kelahiran
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Delegasi Malaysia jalan kajian empirikal pengasingan kuasa Peguam Negara, Pendakwa Raya di UK
Datuk Seri Azalina Othman Said kini berada berada di London, United Kingdom bersama delegasi Malaysia untuk kajian empirikal cadangan pengasingan peranan Peguam Negara dan Pendakwa Raya negara itu.

PM Anwar hadir program Ihya Ramadan di KKDW
Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim meluangkan masa menghadiri program Ihya Ramadan anjuran Kementerian Kemajuan Desa dan Wilayah.

Ahmad Razif letak jawatan ketua pembangkang DUN Terengganu
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Seberang Takir, Datuk Seri Ahmad Razif Abdul Rahman melepaskan jawatan sebagai ketua pembangkang Dewan Undangan Negeri (DUN) Terengganu.