BERLIN: Aktivis iklim "Last Generation" bertindak menghalang lalu lintas di beberapa kawasan di Berlin pada Isnin, seterusnya memulakan gelombang protes yang berterusan bagi menuntut penggunaan bahan api fosil dihentikan.

Pada pagi Isnin, polis melaporkan lalu lintas semasa waktu puncak terganggu di 21 lokasi berbeza, dan perkhidmatan bas turut terkesan.

Kumpulan "Last Generation" mengumumkan bahawa sekurang-kurangnya 23 tunjuk perasaan di sekitar ibu negara Jerman, manakala susur keluar lebuh raya serta jalan menuju ke Berlin turut terjejas.

Di beberapa kawasan, aktivis melekatkan diri mereka di jalan dengan menggunakan gam, yang menjadi strategi kebiasaan kumpulan itu.

Polis berkata bahawa beberapa daripada mereka menggunakan campuran gam yang sangat kuat, menjadikan usaha untuk menyuraikan mereka lebih sukar.

Sebanyak 500 pegawai polis telah dikerah untuk mengendalikan sekatan itu.

Tuntutan kumpulan ini termasuk penggunaan bahan api fosil dihentikan menjelang tahun 2030.Pada masa ini, kerajaan di Berlin merancang agar Jerman menjadi neutral iklim menjelang tahun 2045.

Pada Ahad, ahli kumpulan ini telah menyembur cat berwarna jingga pada enam tiang ikonik Gerbang Brandenburg, hingga menerima kritikan yang tajam.

Seramai 14 individu telah ditangkap, dan pada petang Ahad, enam daripada mereka masih berada dalam tahanan menurut pihak polis.