KUALA LUMPUR:Sejak beberapa hari ini, isu paten dan cap dagangan produk kerap dibangkitkan terutama di media sosial.
Ia susulan tindakan kontroversi seorang usahawan wanita terkenal yang telah membuat permohonan cap dagangan bagi nama makanan 'Harimau Menangis' melalui Perbadanan Harta Intelek Malaysia (MyIPO) baru-baru ini.
Pada masa sama, apa yang perlu difahami ialah jenama atau nama tidak boleh dipatenkan, ia perlu didaftarkan sebagai cap dagangan atau biasanya ramai yang sebut trademark.
Namun, masih ada yang keliru antara paten dan cap dagangan. Berikut perbezaan antara kedua-duanya seperti dinyatakan MyIPO:
PATEN
- Satu hak eksklusif yang dianugerahkan untuk suatu reka cipta, sama ada ia adalah satu produk atau satu proses untuk melakukan sesuatu yang baharu, atau penyelesaian teknikal ke atas sesuatu masalah.
- Pembaharuan utiliti adalah hak eksklusif yang diberikan terhadap suatu reka cipta kecil yang tidak memerlukan ujian langkah mereka cipta sebagaimana yang diperlukan untuk mendapat paten.
Reka cipta yang boleh dipatenkan:
- Baharu: Reka cipta itu masih belum dizahirkan kepada orang awam di mana-mana di dunia;
melibatkan langkah mereka cipta yang mana reka cipta itu tidak ketara kepada seseorang yang mempunyai pengetahuan, kemahiran dalam bidang teknologi tersebut, dan dapat digunakan dalam mana-mana industri.
Reka cipta yang tidak boleh dipatenkan:
- Penemuan: Teori-teori saintifik dan kaedah-kaedah matematik, varieti tumbuhan atau binatang atau proses yang ada pada dasarnya adalah proses biologi bagi pengeluaran tumbuhan atau binatang, selain daripada mikroorganisma hidup buatan manusia, proses mikrobiologi dan keluaran-keluaran proses mikroorganisma itu
- Skim, aturan atau kaedah bagi menjalankan perniagaan, melakukan perbuatan-perbuatan mental semata-mata atau bermain apa-apa permainan
- Kaedah-kaedah merawat tubuh manusia atau binatang melalui pembedahan atau terapi, dan kaedah-kaedah diagnosis yang dilakukan kepada tubuh manusia atau binatang.
Kepentingan Pendaftaran Paten:
- mengeksploit reka cipta yang dipatenkan
- penyerah hak atau pindah milik
- membuat kontrak lesen
Tempoh Paten:
- Perlindungan Paten adalah selama 20 tahun dari tarikh pemfailan
CAP DAGANGAN
- Cap Dagangan ertinya apa-apa tanda yang boleh dinyatakan secara grafik yang boleh membezakan barang-barang atau perkhidmatan satu perusahaan daripada perusahaan-perusahaan yang lain.
- Tanda termasuklah apa-apa huruf, perkataan, nama, tandatangan, angka, logo, jenama, tajuk, label, tiket, bentuk barang-barang atau bungkusannya, warna, bunyi, bau, hologram, kedudukan, urutan gerakan atau apa-apa gabungannya.
- Cap kolektif adalah suatu tanda yang menunjukkan barang-barang atau perkhidmatan anggota persatuan yang merupakan tuan punya cap kolektif daripada perusahaan yang lain.
- Cap perakuan adalah suatu tanda yang membezakan barang-barang atau perkhidmatan dengan tanda itu hendaklah digunakan adalah diperaku oleh tuan punya cap perakuan berkenaan dengan tempat asal, bahan, cara pengilangan barang-barang atau pelaksanaan perkhidmatan, kualiti, ketepatan atau ciri-ciri lain.
Fungsi Cap Dagangan:
- Fungsi Asal: Cap Dagangan ialah ia dapat menunjukkan sumber yang bertanggungjawab mengeluar atau menjual sesuatu barangan atau perkhidmatan.
- Fungsi Pemilihan: Cap Dagangan memudah dan mempercepatkan pengguna membuat pilihan semasa membeli sesuatu barangan atau perkhidmatan.
- Fungsi Kualiti: Pengguna memilih cap-cap tertentu kerana berkeyakinan barang barang atau perkhidmatan berkenaan terjamin kualitinya.
- Fungsi Pemasaran: Peranan cap dagangan selaku alat pengiklanan sangat berkesan. Menjadi kebiasaan pengguna membeli sesuatu keluaran kerana terpengaruh dengan iklan yang berterusan.
- Fungsi Ekonomi: Cap-cap yang telah ‘established’ di pasaran menjadi aset yang sangat bernilai. Cap tersebut boleh dilesenkan atau di ‘franchise’kan.
Kepentingan Pendaftaran Cap Dagangan:
- Keistimewaan pendaftaran harta intelektual didalam cap dagangan adalah melalui penggunaan dalam urusan perniagaan dan disediakan untuk:
- Hak Eksklusif: Pemilik cap dagangan berdaftar mendapat hak ekslusif untuk menggunakan cap dagangan berkenaan dalam urusan atau perjalanan perdagangan. Pemilik cap dagangan juga berhak mengambil tindakan undang-undang ke atas sesiapa yang mungkin menggunakannya tanpa kebenaran
- Bukti sah undang-undang: Sijil pendaftaran yang dikeluarkan oleh Pejabat Pendaftar menjadi bukti sebagai pemilik yang sah ke atas sesuatu cap dagangan. Bukti ini diterima di mahkamah dan juga pihak penguatkuasaan. Ia juga merupakan dokumen penting untuk membuktikan ‘kesahihan’ hak milik cap dagangan dalam urusan pengeksportan barangan ke luar negeri.
Tempoh Perlindungan:
- Pendaftaran cap dagangan adalah sah selama sepuluh tahun dari tarikh pendaftaran dan perlu diperbaharui setiap 10 tahun
BACA: Ibu Neelofa batalkan permohonan cap dagangan 'Harimau Menangis' serta-merta
BACA: Cap dagang 'Harimau Menangis' belum lulus, jangan dahului MyIPO - KP
Astro Awani
Fri Jan 15 2021

Jenama atau nama tidak boleh dipatenkan, ia perlu didaftarkan sebagai cap dagangan atau biasanya ramai yang sebut trademark. - Gambar hiasan

KKM kesan empat lagi kluster baharu
Empat lagi kluster baharu dengan tiga daripadanya melibatkan tiga tempat kerja direkodkan dalam tempoh 24 jam.

Kembara Cinta Diraja Seiring Kasih Rakyat: Tak menang tangan tatkala musibah menimpa rakyat
Keperibadian berjiwa rakyat yang tinggi menjadi sebab mengapa baginda berdua sering dilihat tidak menang tangan tatkala musibah menimpa rakyat.

205 individu ditahan ingkar SOP PKP, 18 melibatkan pusat hiburan
Seramai 205 individu ditahan atas kesalahan ingkar Prosedur Operasi Standard (SOP) Perintah Kawalan Pergerakan PKP) pada Jumaat.

Lima tumpuan kenyataan Dr Noor Hisham hari ini
Daripada jumlah kes yang direkodkan di Selangor, 89.2 peratus adalah daripada kluster-kluster dan saringan kontak rapat COVID-19 yang aktif dijalankan di lapangan.

Vaksin swasta: Tumpuan 80 peratus terlebih dahulu - MOSTI
Pembelian vaksin COVID-19 oleh kerajaan setakat ini hanya tertumpu kepada usaha menjayakan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

COVID-19: 1,680 kes baharu, 7 kematian
Sebanyak 1,680 jangkitan baharu dilaporkan hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes COVID-19 di Malaysia meningkat kepada 311,777 kes.

PKPD Kampung Serumah Daerah Kecil Siburan, Serian bermula esok
KKM mengesahkan masih berlaku penularan kes melibatkan penduduk di lokaliti terbabit.

MEDAC bersama SKM tekad rancakkan semula Ar-Rahnu - Wan Junaidi
Datuk Sri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, ia bertepatan tindakan Pindaan Akta Koperasi yang dikuatkuasakan pada 1 Mac 2021.

Polis Terengganu sasar pemilik motosikal ubah suai ekzos bising
Polis tidak akan berkompromi dengan mana-mana pemilik yang dikesan melakukan kesalahan itu.

Tumpuan AWANI 7:45 - Nafi mesej tular | Gelombang haba tahap kuning
Parti Pribumi Bersatu Malaysia nafi penyebaran maklumat intipati mesyuarat parti itu yang mendakwa PRU-15 bakal diadakan antara Jun dan Julai tahun ini & Tujuh kawasan di Semenanjung Malaysia rekodkan gelombang haba tahap kuning atau berjaga-jaga. Perincian lanjut dalam AWANI 7:45 malam ini.

Sentuhan jurutera anak tempatan dalam kereta McLaren Senna
Rekaan pembesar suara (speaker) unik ciptaan Ruslin dipasang di dalam kereta buatan Britain itu.

Apa beza paten dan cap dagangan? Ini perbezaannya menurut MyIPO
Sejak beberapa hari ini, isu patern dan cap dagangan produk kerap dibangkitkan terutama di media sosial.

Ibu Neelofa perjelas isu 'Harimau Menangis'
Syarikat itu membuat permohonan tersebut bagi melindungi penggayaan, susun atur grafik, kod warna dan tulisan perkataan Harimau Menangis pada bungkusan produknya.

MyIPO tawar pengecualian fi enam bulan bagi cap dagangan dan paten
Ketua Pengarah MyIPO Datuk Mohd Roslan Mahayudin berkata pengecualian bagi tempoh enam bulan itu diberikan kepada syarikat dan individu yang terkesan akibat COVID-19.

Saintis UMT hasilkan serum kecantikan daripada pokok cucur atap
Hasil penyelidikannya selama tiga tahun itu akhirnya dapat menghasilkan serum kecantikan yang setaraf jenama produk antarabangsa.

Apple tak bayar hutang Qualcomm ASD7 bilion
Qualcomm pula mendakwa Apple melanggar hak paten cip, sekaligus menyaksikan kedua syarikat melalui beberapa fasa tindakan perundangan.

Kementerian jangka tiada paten baharu difteria
Langkah berjaga-jaga masih diambil dengan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) ditugaskan untuk menjalankan kajian mengenai perkara itu.

5 frasa kata ini akan dipatenkan Taylor Swift tidak lama lagi
Jika berjaya, lima frasa ini tidak boleh lagi digunakan orang lain selain dirinya.

Paten dan harga ubat-ubatan digariskan dalam TPPA
Di bawah paten dan perbincangan harga ubat, terdapat empat soalan dijawab berkaitan bagaimana TPPA boleh memberi manfaat kepada negara.

Hak paten: Kali ini keputusan berpihak kepada Samsung
Samsung memenangi satu keputusan penghakiman terhadap Apple semalam (Selasa) berhubung isu paten.