TAIPING:Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) berada dalam keadaan bersiap siaga termasuk dari segi Prosedur Operasi Standard (SOP) bagi menghadapi banjir dalam musim tengkujuh yang melanda beberapa negeri di Semenanjung, Sabah dan Sarawak beserta cabaran penularan wabak COVID-19.

Ketua Pesuruhjaya APM Datuk Roslan Wahab berkata pihaknya yang berperanan sebagai Sekretariat Jawatankuasa Pengurusan Bencana telah menetapkan Prosedur Operasi Standard (SOP) untuk operasi bencana banjir pada musim Monsun Timur Laut yang dijangka melanda dari bulan ini hingga Mac tahun depan.

"Antaranya mengambil suhu mangsa banjir, memastikan kesemua anggota menyelamat dan mangsa memakai pelitup muka, memastikan penjarakan fizikal di dalam bot dan Pusat Pemindahan Sementara (PPS).

Kelengkapan set peralatan perlindungan diri (PPE) turut diwajibkan sekiranya terdapat individu bawah pengawasan (PUS) yang perlu dipindahkan dalam musibah banjir sebelum diasingkan dari mangsa lain di PPS," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menerima sumbangan seunit dron di pejabat APM Taiping di sini daripada seorang pegawai bersekutu semalam bagi membantu operasi menyelamat pasukan itu di seluruh Perak.

Katanya dron yang mampu diterbangkan sejauh tiga kilometer dan dilengkapi kemudahan pesanan suara itu sedia digerakkan pada bila-bila masa untuk kegunaan operasi mencari dan menyelamat pasukan APM di Perak.

Roslan berkata pihaknya turut sedia menggerakkan aset mereka bagi menghadapi musim banjir dengan kelengkapan 900 bot pelbagai saiz di seluruh negara serta lori yang mampu mengharungi banjir setinggi 1.52 meter.

"Aset yang digerakkan bergantung pada keadaan... kita akan menggunakan bot kecil sekiranya banjir dalam bandar.

"Kita juga berharap memperoleh lori tiga tan yang kecil kerana saiz yang besar menyukarkan pasukan memasuki kawasan kampung berikutan jalan yang kecil dan terdapat banyak pokok-pokok kecil," katanya.

Mengenai keperluan menambah perjawatan kakitangan tetap, beliau berkata pihaknya mempunyai perancangan dalam usaha menambah kakitangan tetap kerana jumlah kakitangan tetap di setiap daerah adalah minimum.

-- BERNAMA