ANTARA pelbagai berita dalam negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah berita yang paling menjadi tumpuan sepanjang Khamis, 28 Disember 2023.

1. Legenda bola sepak negara, Shaharuddin 'The Black Cat' meninggal dunia

Legenda bola sepak negara, Shaharuddin Abdullah, 75, disahkan meninggal dunia pada awal pagi Khamis.


2. 'Saya menyanyi 'live' di TikTok pun jadi isu' - Sanusi

Menteri Besar Kedah, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor mendakwa ada pihak yang tidak senang apabila namanya ‘popular’ di media sosial khususnya TikTok.


3. Nik Nazmi hantar surat tuntutan kepada Chegubard

Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam (NRES), Nik Nazmi Nik Ahmad telah menyerahkan surat tuntutan kepada Ahli Jawatankuasa Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Badrul Hisham Shaharin, pada Khamis.


4. Banjir: Malaysia-Thailand sepakat segerakan pelebaran, pendalaman Sungai Golok - PM

Kerajaan Malaysia dan Thailand mencapai kata sepakat untuk menyegerakan kerja-kerja pelebaran dan pendalaman Sungai Golok di sempadan kedua-dua negara.


5. Pak cik liwat anak saudara dipenjara 10 tahun, tiga sebatan

Seorang pembantu restoran dijatuhi hukuman penjara 10 tahun dan tiga sebatan setelah didapati bersalah meliwat anak saudara perempuannya berusia tujuh tahun, di sebuah rumah di Banting, Selangor.


6. Menara Ilham disita: Nafi terlibat dalam rasuah, Daim akan ambil tindakan undang-undang

Bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin bakal mengambil tindakan undang-undang ke atas individu yang mendakwa dan mengaitkan dirinya dan keluarga memiliki kekayaan luar biasa.


7. Wartawan hiburan, Siti Nor Hafiza meninggal dunia di London

Wartawan hiburan, Siti Nor Hafiza Kamarudin yang dilaporkan kritikal dan menerima rawatan di sebuah hospital di London disahkan meninggal dunia.

8. 77 rakyat Malaysia ditahan di luar negara bagi kesalahan dadah - Bukit Aman

Sebanyak 77 rakyat Malaysia ditahan di luar negara bermula 2021 hingga November tahun ini atas pelbagai kesalahan dadah.


9. Solari, enam pemain tinggalkan JDT

Ketua jurulatih Esteban Solari dan enam pemain antara yang akan meninggalkan Johor Darul Ta'zim (JDT) sebagai langkah penstrukturan semula kewangan bagi memastikan kelangsungan jangka panjang kelab itu.


10. Rakyat berhak tahu bagaimana RM700 juta bagi iklan, publisiti dibelanjakan dua kerajaan terdahulu - Fahmi

Rakyat berhak tahu bagaimana RM700 juta bagi iklan dan publisiti dibelanjakan oleh dua kerajaan terdahulu, kata Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil.