ANTARA pelbagai berita dalam negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang Sabtu, 8 Jun 2024.

1. PM umum tambahan RM200 juta perkasa program TVET

Pembiayaan ini akan dimanfaatkan oleh kira-kira 13,000 pelajar dalam bidang seperti peralihan tenaga, teknologi dan digital, serta pertanian.


2. LLM, syarikat konsesi diarah periksa dakwaan keretakan di SPE

LLM dan SPE diarah periksa persimpangan bertingkat lebuh raya yang retak.


3. Tewas buat kali pertama, namun 'semangat berani' Jojo raih perhatian ramai

Jojo telah menampilkan perlawanan yang cukup menarik buat semua yang menyaksikan dirinya beraksi.


4. PRK Sungai Bakap: PN umum calon 15 Jun - Sanusi

, PN juga akan melancarkan jentera pilihan raya malam ini yang mana beliau akan bertindak sebagai Pengarah Operasi Perikatan Nasional PRK bagi DUN berkenaan.


5. Malaysia masuk fasa hidup bersama virus COVID-19 - Dr Dzulkefly

Keputusan itu dibuat semasa mesyuarat pasca-Kabinet peringkat Kementerian Kesihatan (KKM) baru-baru ini.


6. Wartawan hiburan veteran, Huzz meninggal dunia

Allahyarham yang lebih mesra dikenali dengan nama pena Huzz itu meninggal dunia pada usia 58 tahun, di kediaman abangnya di Kepala Batas, Pulau Pinang.


7. Mesyuarat MPT: Status tujuh wakil Bersatu sokong PM sudah diputuskan

Status enam Ahli Parlimen dan seorang Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bersatu yang berpaling tadah dengan menyokong Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sudah diputuskan dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Tertinggi (MPT) parti yang bersidang pada Jumaat.


8. Siaran khas haji di Astro AWANI, tiga kali sehari!

Saluran berita paling dipercayai di Malaysia, Astro AWANI, kini menyiarkan perkembangan musim haji tahun ini menerusi siaran 30 minit, Berita Terkini Haji: Jejak Al Haramain, sebanyak tiga kali sehari, iaitu pada jam 11 pagi, 5 petang dan 11 malam.


9. Masalah air UMS dijangka selesai selewatnya awal tahun depan - KPT

Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) optimis masalah air di Universiti Malaysia Saba (UMS) dapat diselesaikan selewat-lewatnya pada awal tahun depan.


10. Arab Saudi terap revolusi digital, AI dalam pengurusan Haji 2024 - Izelan Basar

Para pengamal media yang dijemput untuk membuat liputan ibadah haji di Arab Saudi kali ini bakal dihidangkan dengan penggunaan aplikasi teknologi maju, termasuk biometrik dan kecerdasan buatan yang digunakan Kerajaan, untuk menguruskan lebih 3.5 juta jemaah haji.