SEJAK di bangku sekolah, plastisin (bahan tanah liat yang mudah dibentuk) tidak pernah lekang dari jari jemari anak kelahiran Ipoh, Perak ini.

Malah, hobinya itu berterusan hingga dia menginjak usia belasan tahun dan sesekali pernah disindir orang sekeliling yang menyifatkan perangainya kebudak-budakan.

Kini Muhammad Amin Kamarul Bahar, 27 tahun, berjaya membuka mata ramai pihak apabila hobi uniknya itu menjadikan dia kreatif dalam menghasilkan pelbagai kek bertema yang nampak 'hidup'.

Muhammad Amin merupakan lulusan Ijazah Sarjana Muda dalam jurusan Seni Halus di Universiti Tekonologi Mara (UiTM) Shah Alam.

Setelah tamat pengajian, darah seninya itu diterjemahkan pula dalam bentuk pembuatan kek, tidak kurang juga agar-agar 3D. 

Foto ihsan Muhammad Amin

Jelasnya, tahap kerumitan kek yang dihasilkannya bergantung kepada jenis, selain ketelitian dan kehalusan sentuhan akhir.

"Sejak kecil, saya memang suka main plastisin, sampailah sekolah menengah. Kadang-kadang ada juga yang sindir, katanya macam budak-budak.

"Tetapi, jujur saya cakap, dengan plastisin itulah saya mula mereka macam-macam bentuk, membawa kepada apa yang saya pelajari sampai ke peringkat universiti.

"Apabila menyambung pelajaran di peringkat ijazah, saya tunjuk kebolehan itu kepada pensyarah dan mereka turut kagum dengan hasil seni di kelas," katanya ketika dihubungi. 

Foto ihsan Muhammad Amin

Ujar anak bongsu daripada lima beradik ini, ilmu dan pengalaman yang diperoleh semasa melanjutkan pelajaran di UiTM Shah Alam dan latihan industri selama dua bulan di Indonesia turut menyumbang kepada kejayaannya sekarang.

"Seni halus yang saya belajar dulu ada kaitan juga dengan perniagaan yang saya ceburi sekarang. Ia tidak jauh berbeza, kerana kesenian jadi aspek utama.

"Saya jalani latihan industri di Indonesia dalam bidang seramik. Di sana ada artis seramik yang beri tunjuk ajar," katanya lagi.

Ketika ini, Muhammad Amin mengusahakan kedai kek bersama-sama isterinya, Nor Liana Asraf di Manjoi.

Ujarnya, antara kek unik yang pernah dihasilkan termasuk watak dalam komik One Piece iaitu gabungan Monkey D Luffy (hero) dan King Beast Kaidou (naga), selain itu watak popular Chucky, buaya dan tepak sirih. 

Foto ihsan Muhammad Amin

"Untuk kek Chucky, bahagian yang agak rumit ialah di mukanya, kerana perlu seimbangkan warna serta parut jahitan.

"Kek komik One Piece pula, mengambil masa 18 jam. Antara cabaran untuk hasilkan kek ini ialah di bahagian kepala dan badan, untuk tegakkan, kemudian lekat di struktur. Proses itu agak rumit," katanya lagi.

Tambahnya, pelanggan kini cenderung memilih kek yang lebih moden dan mempunyai tema ketika meraikan majlis hari jadi, pertunangan atau perkahwinan.

Selagi boleh, katanya, dia akan memenuhi permintaan pelanggan yang mahukan kek bertema mengikut idea dan cita rasa masing-masing. 

Foto ihsan Muhammad Amin

Di samping itu, dia juga sering menghasilkan fondant (lapisan tebal yang diperbuat daripada gula, air dan berwarna) yang dibentuk menyerupai watak-watak di dalam filem atau komik.

Selain keunikan, dia turut menitikberatkan rasa bagi setiap kek yang dihasilkannya. Pendek kata, ia bukan hanya cantik dipandang semata-mata.

"Prinsip saya ialah, sebagaimana kita rasa makanan itu sedap, macam itulah kita jual kepada pelanggan. Tak mahu hanya nampak cantik saja tapi rasa hambar. 

Foto ihsan Muhammad Amin

"Kadang-kadang ada juga kek yang tak jadi, kering atau tak cukup gula. Sebab itu penting untuk kita rasa dan tambah apa yang kurang.

"Ibu saya sentiasa menjadi mentor kerana dia selalu beri tunjuk ajar dalam penghasilan kek atau biskut," katanya.

Muhammad Amin bagaimanapun menambah, banyak lagi yang perlu dipelajarinya, khususnya untuk mengembangkan perniagaan yang diusahakan selama ini.

"Apa yang saya mahu tonjolkan ialah kek bertema. Insya-Allah saya cuba hasilkan rekaan yang menarik dan kalau boleh yang pelik dan menarik," katanya. 

Foto ihsan Muhammad Amin