KUALA LUMPUR: Perbicaraan kes Timbalan Ketua Bahagian Bersatu Segambut Adam Radlan Adam Muhammad yang menghadapi 12 pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram berhubung projek Jana Wibawa yang dijadualkan bermula hari ini di Mahkamah Sesyen di sini ditangguhkan lagi ke 9 Julai.

Hakim Suzana Hussin turut melapangkan tarikh perbicaraan hari ini sehingga 12 Jun selepas peguam Datuk Seri Rajan Navaratnam yang mewakili Adam Radlan, 43, memohon penangguhan perbicaraan kes itu berikutan pihak pendakwaan baru sahaja menyerahkan satu set dokumen berkaitan kes kepada pembelaan pada Jumaat lepas (7 Jun).

"Pihak kami (pembelaan) memohon masa untuk meneliti dokumen berkenaan," kata peguam itu.

Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Fadhly Mohd Zamry berkata pihaknya tidak membantah permohonan penangguhan perbicaraan kes Adam Radlan yang menghadapi lima pertuduhan rasuah dan tujuh pertuduhan pengubahan wang haram itu.

Katanya pihak pendakwaan baru sahaja dimaklumkan oleh pegawai penyiasat bahawa terdapat beberapa dokumen yang terlepas pandang untuk diserahkan kepada pihak pembelaan bagi tujuan perbicaraan.

"Kami memohon maaf berhubung kelewatan untuk menyerahkan satu set dokumen itu kepada pembelaan," kata Mohamad Fadhly.

Selain 9 Julai, mahkamah turut mengekalkan tarikh perbicaraan pada 10 dan 11 Julai, 22 hingga 24 Julai dan 5 hingga 7 Ogos 2024.

Dia turut didakwa menerima suapan RM500,000 daripada individu sama sebagai upah, kerana membantu syarikat itu mendapatkan surat sama bagi Projek Membina Jalan Sungai Adam ke Kampung Banat, Perlis daripada kerajaan secara rundingan terus yang jumlah keseluruhannya bernilai RM47.8 juta.

Kesemua pertuduhan mengikut Seksyen 16(a)(A) Akta SPRM 2009, dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama yang membawa hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000 atau mana-mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Adam Radlan turut berdepan tujuh pertuduhan pengubahan wang haram berjumlah lebih RM3 juta mengikut Seksyen 4(1)(b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001.

Kesemua kesalahan itu didakwa dilakukan di sekitar Kuala Lumpur dan Petaling Jaya antara Mac 2021 hingga Januari 2023.

-- BERNAMA