awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Amaran hujan berterusan di tiga negeri bermula 5 Jan
Will Smith dituduh lakukan amang seksual terhadap pemain biola lelaki
Lelaki patah tangan, kaki kereta hilang kawalan rempuh bas
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Kes bunuh Zulfarhan: 'Saya bersyukur bebas, nak sambung pengajian tertangguh'

Sinar Harian
Sinar Harian
31/07/2019
04:50 MYT
Kes bunuh Zulfarhan: 'Saya bersyukur bebas, nak sambung pengajian tertangguh'
Muhammad Akmal Akif Alias dilepas dan dibebaskan daripada pertuduhan mencederakan Allahyarham Zulfarhan Osman. - Foto Astro AWANI/Shahir Omar
Satu-satunya penuntut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) yang dibebaskan daripada pertuduhan terlibat kes kematian Pegawai Kadet Laut Zulfarhan Osman Zulkarnain berhasrat untuk menyambung pengajian.
Muhammad Akmal Akif Alias, 23 tahun, dilepas dan dibebaskan daripada pertuduhan mencederakan Allahyarham Zulfarhan Osman.
“Saya bersyukur dibebaskan. Saya nak sambung pengajian yang sebelum ini tertangguh,” katanya ditemui di perkarangan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur di sini hari ini.
Dalam pada itu, ditanya adakah dia sudah berjumpa dengan bapa Zulfarhan, Muhammad Akmal berkata dia belum bekesempatan dengan keluarga Zulfarhan.
Muhammad Akmal ditemani ibunya tidak dapat menahan sebak lantas memeluk ibunya sambil menangis.
Ibu Muhamad Akmal dalam reaksi spontan kepada media turut menyifatkan anaknya itu teraniaya.
Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini memerintahkan 18 penuntut UPNM yang terlibat dalam kematian Zulfarhan Osman Zulkarnain untuk membela diri.
Keputusan itu dibuat Hakim Datuk Azman Abdullah selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan prima facie di akhir kes pendakwaan.
BACA: Nasib 19 penuntut UPNM diketahui hari ini
BACA: 18 diarah bela diri, seorang dibebaskan
Bagaimanapun, hanya seorang tertuduh iaitu Muhammad Akmal dilepas dan dibebaskan tanpa dipanggil membela diri atas pertuduhan mencederakan Zulfarhan.
Topic Berkaitan
#18 penuntut UPNM
#Azman Abdullah
#kes bunuh
#Muhammad Akmal Akif Alias
#Pegawai Kadet Laut
#sambung pengajian
#Zulfarhan Osman Zulkarnain
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan