KUALA LUMPUR: Bursa Malaysia Bhd hari ini menafikan yang ia mengeluarkan sebarang komunikasi berkaitan pelaburan di aplikasi WhatsApp dan menggesa orang ramai supaya berhati-hati dan berwaspada terhadap sebarang penipuan dalam pelaburan.
Dalam satu kenyataan, bursa itu berkata penipuan terbaharu adalah menerusi WhatsApp, yang mana penerima diminta membuat susulan pada akaun dagangan mereka atau menyertai kumpulan WhatsApp dengan menghubungi nama dan nombor mudah alih yang diberikan dalam mesej WhatsApp.
"Bursa Malaysia menafikan yang ia mengeluarkan komunikasi ini," katanya.
Bursa itu mencatatkan peningkatan dalam laporan penipuan pelaburan, dengan penipu menggunakan pelbagai saluran media sosial, termasuk aplikasi sembang popular seperti WhatsApp, Telegram dan iMessage untuk menarik orang ramai yang tidak berwaspada menyertai skim pelaburan yang meragukan.
Bursa Malaysia sehubungan itu menasihatkan orang ramai supaya berwaspada apabila didekati oleh mana-mana pihak yang menggambarkan diri mereka mewakili bursa, pekerjanya atau ejen pihak ketiga yang disahkan.
Ia menambah penipuan baru-baru ini melibatkan penggunaan nama dan gambar pengurusan tertinggi Bursa Malaysia untuk menarik orang ramai melabur dalam skim pelaburan yang tidak dibenarkan.
"Bursa Malaysia juga ingin mengingatkan orang ramai supaya hanya melabur dengan ahli profesional pelaburan berlesen," tambahnya.
Selain itu bursa turut memperkenalkan inisiatif #StayAlert yang menjadi sebahagian daripada perkhidmatan awam Bursa Malaysia untuk mendidik orang ramai terhadap penipuan pelaburan, termasuk program pengurusan kewangan Sens-Ability.
Orang ramai dinasihatkan untuk mengunjungi Bursa Academy di https://bursaacademy.bursamarketplace.com/en/investor-alert untuk melihat senarai perantara dan wakil yang berlesen.
-- BERNAMA
Bernama
Thu Mar 16 2023

Bursa Malaysia Bhd hari ini menafikan yang ia mengeluarkan sebarang komunikasi berkaitan pelaburan di aplikasi WhatsApp dan menggesa orang ramai supaya berhati-hati dan berwaspada terhadap sebarang penipuan dalam pelaburan. - Gambar fail/BERNAMA

Empat agensi capai skor penarafan tertinggi MyGPI tahun 2022
Empat agensi itu ialah Kementerian Kerja Raya, Kementerian Dalam Negeri, Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan dan Jabatan Kerja Raya.

Piala FA: JDT mara ke separuh akhir dengan bergaya
JDT tidak berdepan masalah melangkah ke separuh akhir Piala FA selepas berpesta gol menewaskan Penang FC 5-0 pada aksi suku akhir.

Azizulhasni tambah koleksi emas keempat di Hong Kong
Jaguh berbasikal trek negara Datuk Mohd Azizulhasni Awang menikmati perlumbaan yang cemerlang di Hong Kong selepas meraih pingat emas keempatnya, malam ini.

Berita tempatan pilihan sepanjang hari ini
Antara pelbagai berita dalam negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang Ahad, 28 Mei 2023.

Big Stage 2023: Giliran Meer Nash ucap selamat tinggal, Waode dominasi minggu keempat
Peserta Big Stage 2023, Meer Nash harus menerima kenyataan apabila namanya diumumkan sebagai peserta yang harus meninggalkan program hiburan itu.

Polis tahan lima lelaki, seorang wanita bantu siasatan kes gaduh di Tampoi
Polis menahan lima lelaki dan seorang wanita bagi membantu siasatan berhubung kes pergaduhan yang berlaku di kawasan Tampoi, malam semalam.

Perjalanan lancar, Persimpangan Bertingkat Lapangan Terbang Sibu dibuka hari ini
Projek Persimpangan Bertingkat Lapangan Terbang Sibu, yang juga sebahagian daripada Lebuhraya Pan-Borneo telah dibuka pada 6 petang tadi.

Helikopter tentera Indonesia terhempas di Jawa Barat, lima kru terselamat
Helikopter milik tentera Indonesia dilaporkan terhempas di Bandung, Jawa Barat pada Ahad.

Keringkan empangan demi dapatkan semula telefon bimbit
Pam diesel itu berjaya mengosongkan kira-kira dua juta liter (440,000 gelen) air, cukup untuk mengairkan 600 hektar tanah.

Piala FA: KL City ke separuh akhir selepas bangkit atasi Sabah
Juara tiga kali, Kuala Lumpur City FC menumpaskan tuan rumah Sabah FC 2-1 pada pertembungan suku akhir di Stadium Likas hari ini.

Bursa Malaysia dibuka meningkat namun susut kemudiannya
Pada 9.17 pagi, indeks petunjuk utama FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) berkurangan 2.51 mata kepada 1,399.97 daripada 1,402.48 sewaktu ditutup semalam.

Bursa Malaysia dibuka agak tinggi pada sesi awal dagangan
Pada 9.15 pagi, FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) meningkat 0.96 mata kepada 1,410.58 daripada 1,409.62 pada penutup semalam.

Bursa Malaysia dibuka tinggi sedikit pada sesi awal dagangan
Pada 9.15 pagi, FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) meningkat 0.24 mata kepada 1,411.78 daripada 1,411.54 pada penutup semalam.

Penempatan saham AirAsia X tepat pada masanya, strategik untuk kumpul dana
AirAsia X bercadang untuk melaksanakan penempatan 32.25 juta saham biasa baharu pada harga terbitan RM1.55 sesaham untuk meningkatkan hasil kasar kira-kira RM50.00 juta.

Bursa Malaysia mulakan dagangan pagi ini rendah sedikit
Pada 9.25 pagi, FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) merosot 0.23 mata kepada 1,418.77 daripada 1,419.00 pada penutup semalam.

Untung bersih suku pertama Petronas Gas naik kepada RM424.18 juta
Keuntungan bersih Petronas Gas Bhd bagi suku pertama berakhir 31 Mac 2023 meningkat kepada RM424.18 juta daripada RM410.58 juta yang dicatatkan pada suku yang sama tahun lepas.

Maxis catat keuntungan bersih tinggi RM320.0 juta pada suku pertama 2023
Maxis Bhd merekodkan keuntungan bersih tinggi bagi suku pertama yang berakhir 31 Mac, 2023, kepada RM320.0 juta berbanding RM298.0 juta pada suku yang sama tahun lepas.

DXN kembali ke papan utama, perluas pasaran ke 5 negara
DXN Holdings telah mengumpul sejumlah RM112.0 juta hasil melalui penawaran runcitnya.

Bursa Malaysia beri amaran mengenai penyamaran sebagai 'pengurusan bursa' di media sosial
Terdapat peningkatan dalam bilangan halaman dan iklan tajaan di Facebook yang menggunakan nama serta gambar CEO Bursa Malaysia Datuk Muhamad Umar Swift.

Sentimen lemah pengaruhi selera risiko di Bursa Malaysia
Pada 9.05 pagi, FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) susut 2.16 mata kepada 1,421.34 daripada 1,423.5 pada penutup Selasa.