KUALA LUMPUR:Saham-saham di Bursa Malaysia meneruskan momentum peningkatan semalam untuk dibuka tinggi pada sesi dagangan awal pagi ini, didorong oleh permintaan kukuh daripada para pelabur tempatan dan antarabangsa.
Pada pukul 9.03 pagi, indeks penanda aras FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) mengukuh 6.12 mata kepada 1,618.23 berbanding 1,612.11 ketika ditutup semalam.
Indeks utama dibuka 3.09 mata lebih tinggi pada 1,615.20.
Di keseluruhan pasaran, kaunter untung mengatasi rugi dengan 306 berbalas 140 manakala 312 kaunter tidak berubah, 1,413 tidak diniagakan dan 88 yang lain digantung.
Jumlah dagangan ialah 672.90 juta saham bernilai RM174.70 juta.
Malacca Securities dalam nota ekuitinya hari ini berkata perkembangan positif selepas Belanjawan 2021 diluluskan telah menyerapkan keyakinan yang lebih tinggi terhadap pasaran Malaysia dengan FBM KLCI melonjak melepasi paras psikologi 1,600 semalam.
"Dengan segala ketidakpastian sebelum ini telah terhakis, fokus kini tertumpu kepada perkembangan pemulihan ekonomi. Dengan itu, kami mengunjurkan momentum positif akan kembali dalam tempoh terdekat ini," katanya.
BACA: Belanjawan 2021 diluluskan beri prospek baik kepada pemulihan ekonomi
BACA: Bursa Malaysia ditutup tinggi selepas Parlimen luluskan Belanjawan 2021
Di Bursa Malaysia, Top Glove meneruskan momentum kenaikannya, meningkat lima sen kepada RM7.10, IHH menambah tiga sen kepada RM5.63, Hartalega naik empat sen kepada RM14.70 dan Public Bank mengukuh 10 sen kepada RM18.82.
Dalam kalangan saham paling cergas, Fintec Global dan warannya masing-masing menambah 2.5 sen dan setengah sen kepada 12 sen dan 1.5 sen, AT Systematization meningkat satu sen kepada 21 sen, dan Bina Puri naik 1.5 sen kepada 10.5 sen.
Di papan indeks, Indeks FBM Emas meningkat 42.93 mata pada 11,601.57, Indeks FBMT 100 menambah 41.52 mata kepada 11,392.06, Indeks FBM Emas Shariah melonjak 54.02 mata kepada 13,362.65, dan FBM 70 naik 48.07 mata kepada 14,817.13.
FBM ACE naik 59.02 mata kepada 10,660.32, Indeks Produk dan Perkhidmatan Perindustrian meningkat 0.85 mata menjadi 162.26, Indeks Perladangan menambah 7.0 mata kepada 7,357.37, dan Indeks Perkhidmatan Kewangan mengukuh 56.75 mata kepada 14,261.89.
- BERNAMA
Bernama
Fri Nov 27 2020

Di keseluruhan pasaran, kaunter untung mengatasi rugi dengan 306 berbalas 140 manakala 312 kaunter tidak berubah, 1,413 tidak diniagakan dan 88 yang lain digantung. - Gambar fail

Perhimpunan Agung UMNO | Ditangguhkan pada satu tarikh baru
Mengikut perancangan asal, Perhimpunan Agung UMNO dijadualkan berlangsung pada 30 dan 31 Januari ini.

Minyak Masak | peningkatan harga sekitar 15 hingga 20 peratus
Tinjauan Astro AWANI di beberapa pasar raya di Johor mendapati berlaku peningkatan harga minyak masak botol lima kilogram antara 15 hingga 20 peratus sehingga ada yang mencecah RM27.

Larang Rentas Negeri | Laluan tikus di sempadan dua negeri digempur
Sepanjang dua jam wakil Astro AWANI Kelantan, Muhafandi Muhamad berada di Kg Golok, Pasir Puteh, Kelantan. Ini adalah jalan tikus untuk merentas ke Besut Terengganu. Sepanjang membuat tinjauan, didapati berlaku aktiviti rentas negeri dengan mudah sekali walaupun ketika Perintah Kawalan Pergerakan PKP 2.0 dilaksanakan di Kelantan. Itu antara situasi sebelum kehadiran polis ke kawasan berkenaan apabila, polis dari Pasukan Task Force IPD Pasir Puteh, tiba, tangkapan dan kompaun dilaksanakan kepada mereka yang ingkar. Untuk mengetahui perinciannya, terus bersama Muhafandi di lokasi.

Banjir | Beberapa daerah di Sabah dilanda banjir
Sabah masih mencatatkan peningkatan jumlah mangsa banjir, manakala keadaan di Pahang dan Sarawak kian pulih apabila jumlah mangsa yang ditempatkan di Pusat Pemindahan Sementara (PPS) semakin berkurangan. Untuk mengetahui perkembangan banjir di Sabah, kita bersama wakil Astro AWANI Sabah, Ruzaini Zulkepli.

Perhimpunan Agung UMNO ditangguh, pemilihan parti diteruskan
Setiausaha Agung UMNO Datuk Seri Ahmad Maslan berkata, tarikh baharu Perhimpunan Agung UMNO akan ditentukan kemudian.

Lebih 500 individu daftar sebagai sukarelawan vaksinasi fasa percubaan di HUS
Lebih daripada 500 sukarelawan telah mendaftar untuk mengambil bahagian dalam percubaan vaksin COVID-19 di Sarawak.

Rasuah bekas Presiden Korea Selatan, pewaris Samsung Group dihukum penjara
Pewaris syarikat gergasi teknologi, Samsung Group (Samsung), Lee Jae-yong dihukum penjara dua setengah tahun kerana didapati bersalah merasuah bekas Presiden Korea Selatan, Park Geun-hye pada 2015.

Larang Rentas Negeri | Tinjauan Lorong tikus di Pasir Puteh
Sepanjang dua jam wakil Astro AWANI Kelantan, Muhafandi Muhamad berada di Kg Golok, Pasir Puteh, Kelantan. Sepanjang membuat tinjauan, didapati berlaku aktiviti rentas negeri dengan mudah sekali walaupun ketika Perintah Kawalan Pergerakan PKP 2.0 dilaksanakan di Kelantan.

Banjir | Terengganu dijangka tidak berdepan gelombang keenam
Kolonel (PA) Che Adam A Rahman memaklumkan Terengganu ketika ini dalam tempoh 'bertenang' dan dijangka tidak akan berdepan gelombang banjir keenam.

Harga Sayur | Alami kenaikan mendadak
Harga sayur-sayuran di Kedah mengalami peningkatan yang mendadak sejak awal bulan ini.

Bursa Malaysia susut awal pagi kerana kekurangan penyertaan peniaga
Bursa Malaysia mengambil petunjuk daripada kelemahan Wall Street pada penutupan Jumaat lepas.

Felda beli 5.15 juta saham FGV daripada pasaran terbuka
Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, FGV berkata saham itu dibeli pada RM1.29 sesaham.

Bursa Malaysia kembali pulih berikutan aktiviti belian saham pada harga rendah
Petunjuk pasaran FTSE Bursa Malaysia KLCI (FBM KLCI) naik 9.91 mata kepada 1,62249 dengan kenaikan hampir secara menyeluruh.

Kerajaan terus laksana langkah-langkah dalam Belanjawan 2021 - Tengku Zafrul
Kerajaan akan terus melaksanakan langkah-langkah dalam Belanjawan 2021 bagi memastikan Malaysia kekal di atas landasan pemulihan pada tahun ini.

Proklamasi darurat: Badan kehakiman terus berfungsi - PM Muhyiddin
Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin memberi jaminan badan kehakiman akan terus berfungsi ketika pelaksanakan Proklamasi Darurat dijalankan.

Kekukuhan ringgit dijangka bawa impak positif kepada pasaran ekuiti - Penganalisis
Ringgit diniagakan setinggi 3.9957 berbanding dolar AS pada hari pertama dagangan tahun ini dan firma penyelidikan berkenaan percaya kelemahan dolar itu akan berterusan.

Dua kakitangan didapati positif COVID-19 - Bursa Malaysia
Bursa Malaysia Bhd memaklumkan bahawa dua kakitangan telah didapati positif COVID-19.

Bursa Malaysia dibuka rendah berikutan bimbang mengenai sekatan pergerakan
Dalam pasaran secara menyeluruh, kaunter rugi mengatasi kaunter untung sebanyak 238 berbanding 191, manakala 304 kaunter tidak berubah, 1,351 tidak diniagakan dan 13 yang lain digantung.

Permintaan minyak sawit dijangka meningkat bulan depan di Pakistan
Februari akan menjadi bulan utama perbelanjaan sebagai persediaan untuk bulan Ramadhan pada bulan April.

Bursa Malaysia menongkah arus, indeks komposit ditutup di paras tertinggi harian
Bursa serantau kebanyakannya dalam situasi jualan di tengah-tengah sentimen pasaran lemah disebabkan oleh penurunan pasaran Amerika Syarikat (AS) dan peningkatan kes COVID-19.