awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Pemalsuan dokumen: FAM buat laporan polis
Snapchat perkenal lensa AI 'Animate It' untuk cipta video janaan automatik
Luruan monsun: Tiada indikator risiko banjir besar awal 2026 - MetMalaysia
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

COVID-19: 1,035 kes, kontak rapat penyumbang tertinggi kes positif di Sabah

Syafik Shukri Jalil
Syafik Shukri Jalil
31/07/2021
07:35 MYT
COVID-19: 1,035 kes, kontak rapat penyumbang tertinggi kes positif di Sabah
111 kes dilaporkan dari Depoh Tahanan Imigresen Tawau melibatkan tahanan kesalahan Imigresen dan empat kes melibatkan banduan di penjara Kota Kinabalu. FOTO: BERNAMA
KUALA LUMPUR: Sabah terus melaporkan pertambahan kes positif COVID-19 empat angka apabila 1,035 kes dilaporkan pada Sabtu.
Menurut Jurucakap Kerajaan Sabah berkaitan COVID-19, Datuk Seri Masidi Manjun, saringan kontak rapat terus menyumbang angka kes positif tertinggi dengan 48 peratus atau 497 kes daripada jumlah keseluruhan.
“Ini satu petanda jelas bahawa virus COVID-19 sudah berada dalam komuniti dan jangkitan berlaku secara sporadik (tidak tahu siapa yg menjangkiti atau bagaimana boleh terjangkit),” katanya ketika dihubungi Astro AWANI.
Selain itu, saringan individu bergejala pula menyumbang 251 kes atau 24.3 peratus dan kes positif yang dikesan melibatkan kluster sedia ada pula sebanyak 18.5 peratus atau 191 kes.
Manakala 111 kes dilaporkan dari Depoh Tahanan Imigresen Tawau melibatkan tahanan kesalahan Imigresen dan empat kes melibatkan banduan di penjara Kota Kinabalu.
Antara lain dua kluster baharu turut dilaporkan melibatkan Kluster Gambaron Dua, Tepulid dengan 53 kes setakat ini dan Kluster Jalan Corak, Tongod dengan 12 kes.
Topic Berkaitan
#COVID-19 di Sabah
#kes terkini di Sabah
#kluster aktif di Sabah
#kluster baharu di Sabah
#saringan kontak rapat di Sabah
#banduan positif COVID-19
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan