SERDANG: Sebanyak 115 kematian akibat COVID-19 dilaporkan pada 2 Mac, jumlah tertinggi sejak varian Omicron melanda Malaysia.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata, angka kematian itu juga merupakan jumlah tertinggi sejak 7 Oktober lepas yang merekodkan 132 kematian.

Begitupun, jelasnya, bilangan kematian yang diumumkan bukan merupakan jumlah kematian yang terjadi dalam masa satu hari.

“Satu pelaporan kematian adalah dalam masa 72 jam, dan kes-kes yang memerlukan siasatan lanjut seperti kajian, bedah siasat, ujian makmal dan sebagainya. Ia boleh mengambil sehingga empat hingga enam minggu untuk dilaporkan dan diumumkan.

“Pada 2 Mac, daripada 115 kematian diumumkan, 62 kematian atau 54 peratus berlaku dalam 72 jam manakala selebihnya, 53 kematian adalah melebihi 72 jam.

“Ini menunjukkan bahawa, dari pelaporan yang kita buat, kita terbitkan data, sebenarnya hampir separuh telah meninggal dunia lebih daripada 72 jam,” katanya.

Tambah beliau, KKM perlu mengubah cara pelaporan selepas ini supaya mendapat petunjuk lebih jelas mengenai apa yang berlaku sekarang, terutamanya berkaitan Omicron.

Khairy berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pelancaran Hari Pendengaran Sedunia Peringkat Kebangsaan 2022 di Hospital Serdang di sini hari ini.

BERITA LANJUT MENYUSUL