KUCHING:Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak melaporkan pertambahan 246 kes positif COVID-19 di negeri itu pada Isnin menjadikan jumlah kes positif di negeri itu meningkat kepada 6,832 kes.
Menurut Pengerusinya, Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Sibu mencatatkan kes harian tertinggi dengan 171 kes.
Ia diikuti Kapit (22), Julau (21), Samarahan (12), Kuching (lapan), Bintulu (enam), Tatau dan Miri (dua) manakala satu kes di Dalat dan Bau.
“Daripada 171 kes di Sibu, 164 kes dikesan menerusi saringan pengesanan kes secara aktif kepada kontak kes positif COVID-19.
“Manakala tujuh kes melibatkan lain-lain saringan COVID-19 yang hadir ke fasiliti kesihatan di daerah itu,” kata Uggah.
Selain itu, 16 kluster dilaporkan kekal aktif dengan hanya empat kluster mencatat pertambahan kes.
Ia termasuk Kluster Nanga Lijan di Julau dengan 21 kes, Kluster Pasai di Sibu 13 kes dan satu kes masing-masing dari Kluster Tabong di Bau dan Kluster Rakut di Miri.
Antara lain daerah Lundu kembali dikategorikan sebagai zon jingga daripada merah setelah merekodkan 31 kes jangkitan tempatan dalam tempoh 14 hari lepas.
“10 daerah termasuk Julau, Subis, Kapit dan Song kekal dikategorikan sebagai zon merah dengan 2,003 kes jangkitan tempatan dilaporkan dalam tempoh 14 hari lepas.
“Tiga daerah pula berstatus jingga dan 15 kekal berstatus kuning dengan 132 kes jangkitan tempatan dilaporkan dalam tempoh sama,” tambahnya.
Sehingga kini, terdapat 12 daerah yang dikategorikan sebagai zon hijau di Sarawak termasuk Daro, Kabong dan Lubok Antu.
Syafik Shukri Jalil
Mon Feb 15 2021

Antara lain daerah Lundu kembali dikategorikan sebagai zon jingga daripada merah setelah merekodkan 31 kes jangkitan tempatan dalam tempoh 14 hari lepas.

Petronas catat pendapatan rendah pada suku ketiga ketika purata harga direalisasi lemah
Perolehan menyusut kepada RM82.9 bilion daripada RM98.9 bilion tahun ke tahun, terutamanya berikutan purata harga direalisasi lebih rendah.
![[LAPOR LANGSUNG] Gaza di ambang bencana kemanusiaan [LAPOR LANGSUNG] Gaza di ambang bencana kemanusiaan](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://img.astroawani.com/2023-11/51701121817_Palestinianswalk.jpg)
[LAPOR LANGSUNG] Gaza di ambang bencana kemanusiaan
Dunia tidak boleh berpaling daripada isu yang melanda penduduk Gaza ketika ini.

Rang Undang-Undang Kawalan Produk Rokok tumpuan Dewan Rakyat hari ini
Penggulungan dijadual dibuat Menteri Kesihatan sebelum diputuskan untuk kelulusan setelah RUU itu dibahas 26 Ahli Parlimen semalam.
AWANI Pagi: Berita tumpuan & menarik di astroawani.com [30 November 2023]
Antara fokus Awani Pagi bersama Fahmi Izzudin & Asyraf Roslan
- Kertas Putih Dasar Gaji Progresif dibentang hari ini
- Yasin dilepas, bebas tiga pertuduhan dadah kerana tidak waras
- 35 peratus ahli KWSP berumur 54 tahun miliki simpanan di bawah RM10,000
#AWANInews #AWANIpagi
- Kertas Putih Dasar Gaji Progresif dibentang hari ini
- Yasin dilepas, bebas tiga pertuduhan dadah kerana tidak waras
- 35 peratus ahli KWSP berumur 54 tahun miliki simpanan di bawah RM10,000
#AWANInews #AWANIpagi

Wanita trauma termakan cebisan jari dalam salad
Wanita itu mendakwa dia mengunyah cebisan jari manusia yang telah dicampur bersama salad tersebut.

Cristiano Ronaldo disaman AS$1 bilion angkara Binance
Plaintif meminta ganti rugi melebihi AS$1 bilion kerana Ronaldo terlibat dalam mempromosikan Binance kepada orang ramai.
Jiwa SME: Kesempatan dalam kesempitan melalui ternakan ayam penelur
Baka Hyline Brown boleh menghasilkan sehingga 340 biji telur setahun, memperoleh sokongan luas dan menawarkan penghantaran anak ayam untuk individu yang ingin memulakan penternakan sendiri.

TheNoor akan pindah ibu pejabat ke Madinah sebagai langkah strategik
Langkah ini akan turut memperlihatkan TheNoor menerima akses kepada persekitaran teknikal yang membantu kepada perkembangan inovasi.

Tak patut hentam JDT, ACL 'level' berbeza
Kekalahan tersebut menyaksikan hasrat juara 10 kali berturut-turut Liga Super itu untuk mara ke saingan kalah mati terkubur.

4 pendatang asing maut, terjun bot haram
Saksi mendakwa mangsa terjun selepas dipaksa untuk berbuat demikian oleh pihak berkuasa.

COVID-19: 246 kes positif di Sarawak, Lundu kini zon jingga
Daripada 171 kes di Sibu, 164 kes dikesan menerusi saringan pengesanan kes secara aktif kepada kontak kes positif COVID-19.

COVID-19: Sarawak kembali catat kes positif tiga angka, satu kematian
Sarawak hari ini kembali merekodkan pertambahan kes positif COVID-19 tiga angka dengan 171 kes dilaporkan selepas hanya mencatatkan 70 kes pada Rabu.

COVID-19: 120 kes positif, dua lagi kematian di Sarawak
Sarawak melaporkan pertambahan 120 kes positif COVID-19 menjadikan jumlah keseluruhan kes di negeri itu meningkat kepada 3,499 kes.

COVID-19: 156 kes positif, satu kluster baharu di Sarawak
Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak hari ini melaporkan pertambahan 156 kes positif COVID-19 menjadikan jumlah keseluruhan kes positif di negeri itu meningkat kepada 2,367 kes.

Masuk ke Sarawak, guru dari Semenanjung, Labuan dan Sabah wajib kuarantin
Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak menetapkan semua guru yang tiba dari Semenanjung, Labuan dan Sabah untuk menjalani kuarantin wajib setibanya mereka ke negeri itu.

Sarawak lapor pertambahan empat kes positif COVID-19
Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak melaporkan pertambahan empat kes positif COVID-19.