KUALA LUMPUR: Sejumlah 81 kes positif COVID-19 lagi dilaporkan melibatkan dua kluster baharu institusi pendidikan di Sarawak pada Isnin.

Dua kluster tersebut melibatkan Kluster Sungai Senibung di Julau dan Kluster Jalan Sebauh-Bintulu di Sebauh yang juga merupakan antara tiga kluster baharu yang dilaporkan hari ini.

Menerusi kenyataan Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak, Kluster Sungai Senibung melibatkan sebuah sekolah menengah di lokaliti tersebut.

“Kes indeks kluster ini merupakan kes ke-25,451 melibatkan seorang pelajar asrama lelaki berusia 15 tahun yang dikesan melalui saringan individu bergejala pada 20 April 2021.

“Dia mula mengalami gejala pada 4 April 2021 dan positif pada 20 April 2021 semasa dalam pengasingan di pusat kuarantin,” kata kenyataan itu.

Terdahulu, kes indeks dilaporkan berada di rumah panjang di Nangga Sebuntang sebelum masuk ke asrama pada 4 April 2021 bagi permulaan sesi persekolahan.

Setakat ini, hasil daripada saringan bersasar ke atas 290 kakitangan dan pelajar di sekolah itu, 14 kes positif (termasuk kes indeks) dilaporkan, 241 didapati negatif manakala 35 masih menunggu keputusan ujian makmal.

Sementara bagi Kluster Jalan Sebauh-Bintulu pula, ia melibatkan sebuah sekolah menengah di daerah itu dan tiga rumah panjang di lokaliti sama.

“Kes indeks merupakan kes ke-20,986 melibatkan seorang lelaki tempatan berumur 21 tahun dari sebuah rumah panjang di Jalan Sebauh-Bintulu dan dikesan positif melalui saringan individu bergejala pada 21 April 2021.

“Siasatan lanjut mendapati dua pelajar dari sebuah sekolah menengah tersebut mempunyai kontak dengan kes indeks dan disahkan positif pada tarikh sama,” tambahnya.

Hasil pengesanan terhadap 318 individu yang merupakan kontak rapat dan kasual kepada kes-kes positif melibatkan kluster ini dan saringan bersasar ke atas kakitangan dan pelajar di sekolah menengah tersebut, terdapat pertambahan 66 kes positif COVID-19.

20 daripadanya merupakan pelajar dari sekolah menengah tersebut manakala 236 disahkan negatif dan 15 masih menunggu keputusan ujian makmal.

Pertambahan dua kluster ini menjadikan jumlah keseluruhan kluster aktif di negeri Sarawak kepada 61.