KUCHING:Lebih 2,000 penduduk di 19 buah rumah panjang di Sibu menjalani sekatan pergerakan ekoran penularan wabak COVID-19 di daerah itu.
Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Tamin, Christopher Gira Sambang, kesemua penduduk sedang menjalani proses saringan COVID-19 di rumah panjang masing-masing.
"Saya difahamkan Jabatan Kesihatan Negeri Sarawak, telah mengadakan ujian saringan kepada semua penduduk yang menghadiri majlis pengebumian di Rumah Panjang Langi dan 37 orang daripadanya adalah positif COVID-19.
"Saya berharap penduduk yang tidak sihat segera berjumpa dengan pihak polis dan kakitangan jabatan kesihatan yang untuk kawalan yang lebih pantas," katanya kepada Astro Awani ketika ditemui pada Ahad.
Tambah Christopher lagi, selain penduduk kawasan Pasai Siong, terdapat juga penduduk luar yang bekerja di kebun dan ladang kepala sawit di kawasan itu terkandas.
Malah, beliau difahamkan, ada di antara penduduk luar itu terpaksa tidur di dalam kereta atau rumah kebun mereka yang tidak mempunyai kemudahan asas yang baik.
"Ada antara mereka terpaksa tidur di dalam kereta dan di rumah kebun tanpa kemudahan yang baik selama 14 hari.
"Namun, saya dan beberapa wakil rakyat di sini akan cuba membantu jika mereka mengalami kesulitan terutama bantuan makanan," tambahnya.
Nuzuluddin Abdul Razak
Sun Jan 10 2021


Lim Guan Eng menang rayuan berhubung ganti rugi kes saman terhadap Perkasa
Mahkamah membenarkan kos RM50,000 diberikan kepada Lim, yang merupakan Setiausaha Agung DAP dan juga bekas Menteri Kewangan.

Nadal tarik diri daripada Terbuka Rotterdam kerana kecederaan belakang
Pemain nombor dua dunia itu sepatutnya akan mewakili Sepanyol dalam kejohanan di Rotterdam Ahoy itu minggu depan.

Azhar Harun sedih ada rakan putuskan hubungan bila dilantik Speaker Dewan Rakyat
Azhar memberitahu teman-temannya berubah sikap dan menjadi "seolah-olah mereka bukan kawan" apabila beliau dilantik sebagai Yang Dipertua Dewan Rakyat.

AWANI Ringkas: Masih ramai tidak percaya, tidak yakin

Intelek gesa NGO bantu sedia kelas pasca PdPR
Pertubuhan Intelek Wawasan Malaysia (Intelek) menggesa lebih banyak NGO tampil membantu menyediakan kelas kepada pelajar pada fasa pasca pelaksanaan PDPR.

Peniaga dijangka lebih berhati-hati suku pertama 2021
Sektor industri merupakan sektor utama menunjukkan isyarat pemulihan namun masih dalam sentimen pesimis dengan petunjuk keyakinan -4.4 peratus pada suku tahun 2021.

Upacara perkahwinan bukan Islam dibenar di kawasan PKP, PKPB, PKPP - JPN
Keputusan itu dibuat kerajaan bagi membolehkan upacara perkahwinan bukan Islam yang tertangguh semasa tempoh PKP 2.0 dapat dilaksanakan.

Ingkar PKP: Denda RM10,000 bagi kesalahan pertama buat rakyat, penguatkuasa pening kepala - Najib
Pelaksanaan denda RM10,000 bagi kesalahan pertama ingkar Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan mengakibatkan masyarakat tidak akan berpuas hati, tegas Datuk Seri Najib Tun Razak.

Lady Gaga tawar RM2 juta pulangkan 'Koji' dan 'Gustav'
Anjing peliharaannya, Koji dan Gustav dipercayai dilarikan perompak dalam insiden tembakan di Hollywood.

Mahkamah tolak permohonan suspek Macau Scam bebas tahanan POCA
Enam lelaki warga China itu ditahan dalam operasi khas polis berkaitan sindiket perjudian dalam talian pada Oktober tahun lepas.

Pengharaman penggunaan haiwan dan COVID-19 jejas bisnes sarkas Perancis
William Kerwich yang selama ini menjalankan bisnes sarkas tradisi, hanya boleh berteka-teki tentang bila krisis COVID-19 akan berakhir.

Kerjasama penduduk rumah panjang main peranan penting hentikan penularan COVID-19
Meskipun sukar untuk menjalani rutin harian, disiplin yang tinggi amat diperlukan ketika ini bagi memutuskan penularan virus COVID-19.

COVID-19: Sekatan pergerakan menyebabkan pemanasan bumi?
Pengurangan penggunaan aerosol telah membenarkan lebih cahaya matahari menembusi lapisan udara dan memanaskan bumi.

COVID-19: Terlalu rindu pelanggan, pemilik restoran Belgium ini 'hidang' pada boneka
Di bawah undang-undang terkini dalam menghadapi ancaman COVID-19, semua restoran diarahkan tutup.

COVID-19: Presiden Perancis pertahan keputusan tidak 'lockdown' walau gelombang ketiga melanda
Macron mahu menangani gelobang ketiga pandemik itu dengan tidak terlalu mengenakan larangan yang ketat.

COVID-19: Sekatan susulan masih dilaksanakan di beberapa negara
Antaranya di Greece, yang mana kebanyakan operasi perniagaan ditutup dan pihak berkuasa hanya membenarkan bawa pulang.

COVID-19: Masih awal untuk katakan bila sekatan dimansuh - Johnson
Apa yang pasti, Perdana Menteri United Kingdom (UK) Boris Johnson berkata, beliau menjangkakan negara itu akan berdepan beberapa minggu yang sukar.

Sekatan Pergerakan: Penduduk di 13 rumah panjang di Kapit dan Song akan terima bantuan
13 rumah panjang di Kapit telah terlibat dalam perintah sekatan pergerakan yang dikenakan bermula 3 Januari sehingga 16 Januari.

COVID-19: Sarawak putuskan PKPB di Kuching, Sibu dan Miri
Ketua Menteri Sarawak, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg hari ini memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di tiga zon merah di negeri itu.

Tiada aktiviti di ruai rumah panjang di Pasai Siong, penduduk patuh SOP
Penduduk Rumah Panjang Pasai Siong terus memberikan kerjasama baik kepada petugas barisan hadapan demi memutuskan penularan COVID-19 di kawasan itu.