PUTRAJAYA:Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan akan menjadi antara individu pertama menerima suntikan vaksin COVID-19.
Jelas Perdana Menteri, ia langkah untuk meyakinkan rakyat bahawa vaksin yang diperoleh adalah selamat dan berkesan.
"Saya akan menjadi antara individu pertama menerima suntikan vaksin COVID-19.
"Ini akan diikuti dengan petugas barisan hadapan (frontliners) sebelum diberikan kepada kumpulan sasar iaitu kumpulan berisiko tinggi seperti warga emas, mereka yang menghidap penyakit tidak berjangkit (NCD) dan penyakit saluran pernafasan kronik.
"Jawatankuasa Khas Jaminan Akses Bekalan Vaksin yang telah ditubuhkan dan dipengerusikan bersama oleh Menteri Kesihatan dan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi akan memastikan bekalan vaksin dapat diperolehi pada kadar segera.
"Kerajaan menjangkakan bekalan pertama sejuta dos vaksin dari Pfizer akan diterima dan mula diberikan kepada kumpulan sasar seawal Februari 2021," katanya semasa perutusan khas mengenai vaksin COVID-19 yang dibuat secara maya hari ini.
BACA: Vaksin COVID-19: Kerajaan tandatangan perjanjian dengan AstraZeneca
Dalam pada itu, jelas Muhyiddin, Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA), Kementerian Kesihatan Malaysia juga akan terus memantau keberkesanan dan keselamatan vaksin setelah diperolehi dan digunakan.
Sebelum ini, Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Seri Bung Moktar Radin menawarkan diri menjadi orang pertama di Malaysia untuk menerima suntikan vaksin COVID-19.
Sambil menyifatkan dirinya sebagai ‘panglima perang’, beliau bersedia untuk diuji dengan vaksin tersebut.
Selain Bung Mokhtar, Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim turut menawarkan diri untuk menjadi orang pertama dalam kawasan parlimennya untuk menerima suntikan berkenaan.
Di luar negara, bakal Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden mengambil dos suntikan vaksin COVID-19 di Hospital Christiana di Newark, Delaware.
Ia disiarkan secara langsung menerusi televisyen pada Isnin, sebagai sebahagian usaha pemimpin AS meyakinkan rakyat tentang keselamatan vaksin tersebut.
Astro Awani
Tue Dec 22 2020

Perdana Menteri berkata, kerajaan menjangkakan bekalan pertama sejuta dos vaksin dari Pfizer akan diterima dan mula diberikan kepada kumpulan sasar seawal Februari 2021.

Polis Johor keluar 1,448 saman trafik, langgar lampu isyarat kesalahan tertinggi
Kesalahan tidak mematuhi lampu isyarat merah rekodkan jumlah saman tertinggi, iaitu sebanyak 547 saman, diikuti 475 saman kerana memandu melebihi had laju.
AWANI 7:45 [15/5/2025] – Permohonan reman ditolak| Tragedi babitkan kenderaan berat meningkat| Rundingan menjelang PRN Sabah
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Dzulfitri Yusof
- Kehilangan Pamela Ling, suami bergelar Datuk Seri ditahan
- Nahas FRU, Sultan Selangor titah kerajaan perlu ambil tindakan segera dan tegas
- Pengenalan platform baharu tangani isu jemaah haji sesat
- Pempengaruh maut ditembak ketika siaran langsung TikTok
- Kehilangan Pamela Ling, suami bergelar Datuk Seri ditahan
- Nahas FRU, Sultan Selangor titah kerajaan perlu ambil tindakan segera dan tegas
- Pengenalan platform baharu tangani isu jemaah haji sesat
- Pempengaruh maut ditembak ketika siaran langsung TikTok

Lebih 2,000 tan metrik sisa pepejal dikumpul setiap hari di KL, pelan ke arah Sifar Sisa 2040
Jumlah itu melibatkan kos pengurusan mencecah RM220 juta setahun yang ditanggung oleh Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL).

Malaysia nyata komitmen tiada manipulasi pekerja Bangladesh - Saifuddin Nasution
Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail menegaskan komitmen Malaysia dalam memastikan tiada manipulasi, eksploitasi atau penipuan pekerjaan terhadap warga Bangladesh di negara ini.

ASEAN kukuh berlandaskan keneutralan dan penglibatan - PM Anwar
Perdana Menteri menjelaskan pendekatan berkenaan telah membolehkan rantau ini kekal aman dan berdaya tahan ekonomi meskipun wujud ketegangan global yang meningkat.

Pelatih PLKN 3.0 sesi 2/2025 perlu lapor diri sebelum 12 tengah hari esok - JLKN
Individu yang terpilih sebagai pelatih Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 Sesi 2/2025 perlu melapor diri selewat-lewatnya 12 tengah hari esok seperti ditetapkan dalam surat panggilan rasmi.

Sepak Takraw Piala Asia: Malaysia muncul juara regu benam Thailand dengan straight set
Segalanya menjadi buat Malaysia apabila memadamkan cabaran musuh ketat, Thailand, dengan straight set di Stadium Titiwangsa sebentar tadi.

Cadangan kekalkan bayaran bulanan pesara Lantikan Tetap Bercarum bantu elak jadi mangsa penipuan
Cadangan mengekalkan pembayaran bulanan bagi Lantikan Tetap Bercarum di bawah Sistem Saraan Perkhidmatan Awam (SSPA), dapat mengelak pesara menjadi mangsa penipuan.
AWANI Ringkas: ASEAN berpegang kepada pendirian sama
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Jabatan Penjara rancang pasar produk fabrik ke luar negara
Produk-produk warisan yang dihasilkan banduan sangat berkualiti, dan mendapat permintaan di luar negara menerusi pameran dan ekspo.

“Jangan bunuh angsa emas negara” – Pembangkang sokong Petronas, akui tuntutan Sarawak wajar
Beberapa Ahli Parlimen pembangkang menyuarakan sokongan terhadap Petronas dalam pertikaian dengan Petros, sambil mengiktiraf hak Sarawak.

Muhyiddin sekali lagi mohon pindah kes salah guna jawatan, pengubahan wang haram ke Mahkamah Tinggi
Muhyiddin sekali lagi mengemukakan permohonan supaya tujuh kes menyalahgunakan kedudukan dan menerima wang daripada aktiviti haram dihadapinya, dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.

Permohonan Muhyiddin rujuk isu Akta Hasutan akan didengar hakim lain
Amer Hamzah yang mewakili Muhyiddin dalam hujahnya berkata persoalan undang-undang itu timbul susulan kes hasutan yang sedang dihadapi oleh anak guamnya.

PRK Ayer Kuning: Tun Faisal sanggah saranan penganalisis agar Muhyiddin letak jawatan
Datuk Tun Faisal Ismail Aziz berkata kekalahan PN di PRK DUN Ayer Kuning tiada kaitan dengan Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Mahkamah benarkan Muhyiddin dapat sementara pasport untuk lawat kakak ipar sakit
Mahkamah benarkan permohonan Muhyiddin untuk mendapatkan sementara pasport antarabangsanya bagi melawat kakak iparnya yang sakit di Australia.

Muhyiddin nafi terlibat buat keputusan pengambilan tanah Kampung Sungai Baru
Bekas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin menafikan dakwaan beliau bertanggungjawab membuat keputusan berhubung pengambilan tanah Kampung Sungai Baru.

Kes hasutan: Pendakwaan akan fail bantahan awal terhadap permohonan Muhyiddin
Pihak pendakwaan akan mengemukakan bantahan awal terhadap permohonan Muhyiddin bagi merujuk persoalan undang-undang berhubung Akta Hasutan 1948 ke Mahkamah Persekutuan.

Bicara kes salah guna jawatan, pengubahan wang haram Muhyiddin bermula 17 Sept
Perbicaraan kes menyalahgunakan kedudukan dan menerima wang daripada aktiviti haram dihadapi Tan Sri Muhyiddin Yassin akan bermula 17 Sept ini.

Dua bekas PM cadang usul khas isu Palestin dibentang di Parlimen
Ismail Sabri berkata dunia harus mengecam cadangan itu yang tidak berperikemanusiaan dan tidak harus dibenarkan untuk direalisasikan.

Bekas TKSUS Muhyiddin jumpa wakil Wan Saiful berhubung projek Jana Wibawa
Asmar berkata terdapat juga beberapa individu berjumpa secara terus dengan Muhyiddin berhubung permohonan projek berkenaan sebelum berjumpa dengan beliau.