PUTRAJAYA: Menjadi banduan akhir selama lima tahun, akhirnya, bekas pelajar kolej swasta terlepas tali gantung dalam rayuan terakhir selepas Mahkamah Persekutuan hari ini mengetepikan sabitan dan hukumannya bagi kesalahan mengedar dadah.
Panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan dipengerusikan Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat, melepas dan membebaskan V. Sathya selepas membenarkan rayuan untuk mengetepikan sabitan dan hukuman mati bagi kesalahan tersebut.
Turut bersidang Hakim Datuk P. Nallini dan Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah.
Dalam keputusan tersebut, Tengku Maimun, berkata tidak mengambil kira keterangan beramaran Sathya dan keterangan kakaknya oleh mahkamah telah mewujudkan prejudis material yang mengakibatkan salah laksana keadilan.
Beliau berkata ini adalah percanggahan undang-undang di bawah Seksyen 182A Kanun Prosedur Jenayah.
"Kami mendapati merit dalam rayuan itu. Mengenai keseluruhan bukti, kami mendapati sabitan itu tidak selamat dan oleh itu kami membenarkan rayuan untuk mengetepikan sabitan dan hukuman," katanya.
Sathya, 30, dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi pada 27 Nov, 2017 selepas didapati bersalah mengedar dadah jenis methamphetamine seberat 1.8 kilogram (kg) dan 2.2kg yang disorok dalam dua bagasi berdekatan terminal tambang murah di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) pada 26 Sept, 2013.
Dia kemudiannya gagal dalam rayuannya di Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan menyebabkan dia memfailkan permohonan semakan di Mahkamah Persekutuan atas alasan salah laksana keadilan.
Sathya diwakili peguam, Datuk Hisyam Teh Poh Teik, M.Athimulan, Salim Bashir, Abdul Rashid Ismail, Low Wei Loke dan Kee Wei Lon manakala pendakwaan diwakili oleh Timbalan Pendakwa Raya, Manoj Kurup, Datuk Mohd Dusuki Mokhtar dan Ng Siew Wee.
-- BERNAMA
Bernama
Thu Oct 13 2022

Panel tiga hakim Mahkamah Persekutuan dipengerusikan Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat, melepas dan membebaskan V. Sathya selepas membenarkan rayuan untuk mengetepikan sabitan dan hukuman mati bagi kesalahan tersebut. - Gambar hiasan

Isu 'sedekah' pengundi: Amanah gesa SPRM percepat siasatan
Kes berkenaan harus disiasat secara telus susulan rakaman video bersumpah penerima wang untuk mengundi Pas sudah berlegar lebih sebulan lalu.

Pengalaman, bakat Nurul Izzah dapat bantu bangunkan negara
Nurul Izzah sebelum ini pernah melaksanakan kajian kemiskinan multidimensi Permatang Pauh yang dapat menyumbang kepada indeks kemiskinan negara.

Kanak-kanak patah tangan jatuh tingkat 11
Seramai 10 anggota dibantu sebuah jentera Fire Rescue Tender (FRT) dan satu Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (EMRS) dihantar ke kejadian bagi operasi menyelamat.

Shahril sepatutnya jadi Ketua Pemuda UMNO - KJ
Bagaimanapun perkara itu tidak akan berlaku berikutan Shahril telah digantung keahlian parti tanpa melalui proses yang sewajarnya.
![AWANI Pagi: Fokus Berita & Menarik di astroawani.com [30 Januari 2022] AWANI Pagi: Fokus Berita & Menarik di astroawani.com [30 Januari 2022]](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2007168/34651833521675039409896_640x360.jpg)
AWANI Pagi: Fokus Berita & Menarik di astroawani.com [30 Januari 2022]
AWANI Pagi membawakan kemaskini terkini mengenai berita dalam dan luar negara yang dilaporkan di www.astroawani.com bersama Afiezy Azaman dan Hakim Rahman.

Zambry yakin isu dua hala Malaysia-Singapura dibincang dalam konteks konstruktif
Antara isu berkaitan termasuk 'Maritime Boundary Delimitation', 'Flight Information Region' dan juga melibatkan beberapa hal lain.

Aberdeen ambil masa 19 minit pecat Goodwin
Sebelum ini, Aberdeen diaibkan kelab Divisyen Enam, Darvel dalam saingan pusingan keempat Piala Scotland pada Selasa.

Penduduk Taman Seri Kemuning Indah resah insiden tanah runtuh
Situasi itu semakin membimbangkan penduduk kerana ia berhampiran rumah mereka selain faktor hujan sejak kebelakangan ini.

Sukan Asia Hangzhou 2022 ikut jadual
Chong berkata, tuan rumah, China sudah bersedia untuk menganjurkan temasya sukan terbesar di Asia itu.

Jiwa SME | Menawarkan perkhidmatan dakwah dalam talian
Aspek keagamaan antara perkhidmatan yang boleh ditawarkan kepada masyarakat Islam terutama golongan yang sibuk bekerjaya dan tidak mempunyai masa untuk menuntut ilmu atau mendalami agama. Tuntutan agama seperti membaca Al Quran, mempelajari kaedah solat yang betul, pengurusan pentadbiran pejabat mengikut syarak antara bidang yang boleh ditawarkan kepada masyarakat Islam khususnya mereka yang tidak mempunyai masa untuk menghadiri kelas fardu ain atau kelas membaca Al Quran. Atas alasan itu, seorang anak muda , Mohd Amar Mirzan Abd Kadir Jailani, 29 tahun menubuhkan dakwah digital network yang dikenali BeDaie.

Yasin harap PM tambah baik undang-undang lapuk
Yasin turut ucap tahniah kepada Anwar atas pelantikan sebagai Perdana Menteri.

Rayuan terhadap pembebasan penyanyi Jason Lo didengar April 2023
Pendakwaan merayu mengetepikan keputusan Mahkamah Majistret membebaskan penyanyi Jason Lo daripada pertuduhan memasukkan dadah jenis amphetamine dan methamphetamine dalam badannya.

Keputusan representasi Yasin kaji pertuduhan kes dadah diketahui 15 Dis
Ia bagi mengkaji tiga pertuduhan kes dadah yang dihadapinya.

AGC peroleh representasi Yasin, keputusan 15 Disember
Hakim Jamaludin Mat membenarkan prosiding ditangguhkan dan menetapkan keputusan representasi pada tarikh yang dipersetujui kedua-dua pihak.

Polis tahan penyelia syarikat pinjaman wang berlesen miliki dadah di kondominium Taiping
Polis menahan seorang lelaki dan merampas beg galas berisi peket plastik dadah jenis ekstasi, pil erimin dan ketamin bernilai RM25,550.

Dadah: Bekas pelajar kolej terlepas tali gantung
Mahkamah melepas dan membebaskan V. Sathya selepas membenarkan rayuan untuk mengetepikan sabitan dan hukuman mati bagi kesalahan tersebut.

Tiada unsur jenayah kes kematian OKT dalam tahanan
Ketua Polis Daerah Ipoh, ACP Yahaya Hassan berkata, hasil bedah siasat yang dijalankan hari ini mendapati tiada sebarang kecederaan fizikal yang boleh dikaitkan dengan perbuatan jenayah.

Polis nafi kasari suspek kes dadah
Polis menafikan dakwaan bahawa seorang suspek telah dikasari sehingga menyebabkan kecederaan serius dalam satu serbuan di Seri Manjung, Lumut seperti yang tular di akaun Twitter seorang pemilik.

Polis cari saksi wanita kes dadah
Orang ramai yang mempunyai maklumat mengenai saksi itu boleh menghubungi balai polis berdekatan.

Warga Malaysia Kalwant Singh jalani hukuman gantung subuh esok
Rakyat Malaysia, Kalwant Singh yang ditahan atas kesalahan mengedar dadah pada 24 Oktober 2013 akan menjalani hukuman gantung sampai mati esok, 7 Julai pada waktu subuh.