KUALA PERLIS: Upah yang rendah namun dianggap 'lumayan' mendorong segelintir nelayan tempatan menjadi penyeludup dadah yang dibawa masuk dari Thailand ke negara ini melalui perairan Perlis.

Difahamkan, mereka memainkan peranan meninjau pergerakan pihak berkuasa sebelum membawa ahli sindiket mengambil dan menyeludup masuk dadah menggunakan bot apabila mendapati keadaan sesuai.

Ketua Polis Perlis, Datuk Surina Saad, berkata untuk tugasan yang membolehkan mereka berhadapan hukuman gantung sampai mati jika ditangkap itu, nelayan terbabit hanya menerima bayaran antara RM2,000 hingga RM3,000 bagi setiap perjalanan.

Beliau berkata kegiatan itu dibongkar melalui serbuan di sebuah jeti haram di Kuala Perlis, Khamis lalu, yang membawa kepada penemuan 190.9 kilogram (kg) ganja bernilai RM477,250 di dalam sebuah bot.

Katanya, pasukan Bahagian Narkotik Ibu Pejabat Kontinjen Perlis turut berjaya menahan enam individu termasuk seorang wanita selain ketua sindiket yang semuanya berusia antara 20 hingga 40 tahun.

"Terdahulu, pemeriksaan di jeti berkenaan tidak menemui sesiapa berhampiran bot. Pemeriksaan lanjut kemudian menemui 190.9 kg ganja yang disembunyi di bahagian dalam bot fiber berkenaan.

"Siasatan dan risikan kemudian membawa polis ke sebuah rumah di Kuala Perlis dan Simpang Empat di sini, pada lewat petang dan malam Sabtu lalu yang mana tiga individu termasuk seorang wanita dan ketua sindiket ditahan.

"Susulan itu, polis membuat tangkapan tiga lagi suspek lelaki yang dipercayai mempunyai kaitan dengan sindiket itu di Langkawi dan Kuala Perlis pada Ahad," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Perlis, pada Selasa.

Mengulas mengenai modus operandi menggunakan nelayan, Surina berkata, polis percaya nelayan terbabit diarahkan membawa ahli sindiket ke perairan Thailand untuk mengambil dadah.

Katanya, dadah itu kemudian dibawa ke pelantar ikan di Kuala Perlis sebelum dipindahkan ke kenderaan lain dan seterusnya dibawa ke tempat lain termasuk Pulau Pinang.

Surina berkata, bekalan ganja berkenaan dipercayai untuk pasaran Pulau Pinang dan berdasarkan siasatan awal, ahli sindiket itu mengaku sudah dua atau tiga kali berulang-alik ke Thailand mengambil bekalan dadah.

Katanya, ujian saringan awal air kencing mendapati semua suspek termasuk wanita positif dadah jenis Methamphetamine dengan lima daripada mereka mempunyai rekod lampau.

Beliau berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 39 B Akta Dadah Berbahaya 1952 yang jika sabit kesalahan boleh membawa hukuman mati mandatori.