Penduduk Pulau Pinang serta pengguna Jambatan Pulau Pinang yang menikmati diskaun 20 peratus untuk kadar tol sebelum ini di jambatan itu akan menikmati diskaun tambahan 18 peratus lagi (kategori kereta persendirian) mulai 1 Februari ini.
Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, kadar baharu itu adalah hanya bagi penerima diskaun khas yang dinikmati penduduk Pulau Pinang dan warga kerja di Pulau Pinang.
"Contohnya, bayaran tol Jambatan Pulau Pinang sekarang adalah RM7 dan ia akan dipotong 18 peratus jadi lepas ini kadar tolnya adalah RM5.74.
"Bagi penduduk Pulau Pinang yang sebelum ini menikmati diskaun 20 peratus akan terus menerima diskaun 18 peratus itu lagi menjadikan harga bayaran kadar tol yang baharu ialah RM4.59," katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis sambutan Tahun Baharu Cina anjuran Menteri Kewangan dan Dewan Perniagaan Cina Pulau Pinang di Pusat Konvensyen Setia SPICE, di sini, hari ini.
Beliau berkata, dengan pengurangan kadar tol 18 peratus itu lagi membolehkan penduduk negeri ini menerima kadar bayaran baharu hanya RM4.59.
Manakala bagi penduduk atau pengguna dari luar Pulau Pinang pula akan menikmati kadar tol RM5.74 di jambatan itu selepas pengurangan kadar tol terbabit.
Pada masa ini penduduk Pulau Pinang menikmati kadar diskaun tol di jambatan itu sebanyak 20 peratus daripada RM7 kepada RM5.60
Bagaimanapun, bermula 1 Februari ini, pengiraan kadar baharu tol Jambatan Pulau Pinang bagi penduduk negeri ini akan menggunakan formula baharu dan bayaran kadar tol RM5.60 itu tidak lagi terpakai.
Guan Eng berkata, pengurangan itu adalah manfaat besar yang diterima rakyat daripada perubahan kerajaan.
Kerajaan sebelum ini mengumumkan diskaun kadar tol sebanyak 18 peratus akan diberikan kepada kenderaan penumpang, bas dan teksi (iaitu kelas 1, 4 dan 5 bagi Lebuhraya Utara Selatan termasuk Lebuhraya Baru Lembah Kelang (NKVE), Lebuhraya Utara Selatan Lingkaran Tengah (ELITE), Lebuhraya Laluan Kedua Malaysia - Singapura (LINKEDUA), Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 (LPT 2), Lebuhraya Seremban - Port Dickson (SPDH) dan Lebuhraya Butterworth - Kulim (BKE) serta kenderaan kelas 2, 3, 4 dan 5 bagi Jambatan Pulau Pinang. - BERNAMA
Bernama
Sat Jan 25 2020

Penduduk Pulau Pinang serta pengguna Jambatan Pulau Pinang akan menikmati diskaun tambahan 18 peratus untuk kadar tol mulai 1 Februari ini. - Gambar fail BERNAMA

Rakyat Malaysia 'Uncle Hashim' dianugerah pingat Order of Australia
Di Australia, Uncle Hashim atau nama sebenarnya Abdul Rahman Hashim boleh dianggap sebagai individu yang agak terkenal.

Risiko ancaman penggodam siber masih terkawal - MyCERT
Ancaman yang dibuat oleh kumpulan penggodam Anonymous Malaysia baru-baru ini adalah berbeza dengan ancaman yang pernah dilaporkan pada 2015.

Thaipusam: Polis kerah 28 anggota, kawal ketat Kuil Sri Subramaniam
Anggota dari Rela turut diarahkan mengawal pintu utama dan belakang supaya tiada penganut yang cuba menceroboh masuk ke dalam kuil.

AWANI Ringkas: PM ucap Selamat Hari Thaipusam | DPMM agih bantuan ke negeri dilanda banjir

AWANI Ringkas: Pasukan khas pantau SOP | Anwar: Darurat punca FDI merosot

Thaipusam: Pergerakan pedati Perak P.Pinang diluluskan MKN
Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah bertindak menjaga keamanan bagi memastikan tiada perkara tidak diingini berlaku sepanjang pergerakan ke Kuil Nattukottai Chettiar, di Jalan Air Terjun di sini.

Orang ramai diminta tidak menjerat babi hutan elak ia bertindak ganas
Sesiapa yang mengesan kehadiran babi hutan di sesuatu kawasan perlu membuat aduan kepada pihaknya untuk tindakan lanjut.

COVID-19: Angka korban seluruh dunia kini lepasi 2.16 juta
Data terbaharu Johns Hopkins University menunjukkan Amerika Syarikat kekal merekodkan jumlah kematian tertinggi dengan lebih 427,000 kes.

Tambahan bot pemintas, peronda bantu mantapkan tugas APMM di perairan Perak
Bot pemintas Benteng 1206 diterima APMM Perak bulan lepas manakala bot peronda Perkasa 1223 pada awal tahun ini.

COVID: Lelaki Malaysia antara tiga kes import baharu bergejala di Singapura
Dilabelkan sebagai Kes 59676, pemegang permit kerja itu tiba di sini dari negara asalnya.

PKP: Jumlah kenderaan masih tinggi di P. Pinang
Jumlah kenderaan di beberapa lokasi jalan raya di Pulau Pinang tidak menunjukkan penurunan ketara walaupun negeri itu diletakkan di bawah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selama dua minggu, bermula h

Bot laju ganti feri Pulau Pinang bermula 1 Januari 2021
Bot laju baharu yang akan diperkenalkan itu digunakan untuk membawa penumpang pejalan kaki sahaja.

Pulau Pinang batal semua aktiviti, sambutan perayaan tahun ini
Pulau Pinang membatalkan semua aktiviti dan sambutan perayaan sehingga hujung tahun ini berikutan situasi semasa negara yang sedang berdepan pandemik COVID-19.

Maraton Antarabangsa Jambatan P. Pinang 2020 akan berlangsung secara maya
Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang (PBIM) 2020 buat julung kalinya akan berlangsung secara maya, berikutan pandemik COVID-19 yang sedang melanda.

Pemandu Myvi lawan arus rempuh dua motosikal serah diri
Pemandu itu mendakwa, dia memandu melawan arus kerana menyangka laluan tersebut adalah jalan dua hala.

Pemandu Volkswagen maut langgar pembahagi jalan di Jambatan Pulau Pinang
Mangsa, Lim Yen Tat, 26 tahun, yang tersepit di tempat duduk pemandu, meninggal dunia di lokasi kejadian akibat kecederaan parah.

Kadar tol PLUS lebih murah mulai tengah malam ini
Bermula tengah malam ini, jutaan pengguna di semua lebuh raya Projek Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) akan menikmati pengurangan kadar tol sebanyak 18 peratus bagi penggunaan kenderaan persendirian.

Diskaun tambahan 18 peratus tol Jambatan Pulau Pinang untuk rakyat Pulau Pinang
Penduduk Pulau Pinang serta pengguna Jambatan Pulau Pinang yang menikmati diskaun 20 peratus untuk kadar tol sebelum ini di jambatan itu akan menikmati diskaun tambahan 18 peratus lagi.

Kadar tol di dua Jambatan Pulau Pinang kini seragam
Pengurangan daripada RM8.50 itu susulan pengumuman Menteri Kewangan Lim Guan Eng pada pembentangan Belanjawan 2020 di Dewan Rakyat, 11 Oktober lalu.

Penunggang motosikal maut digilis lori di Jambatan P. Pinang
Seorang penunggang motosikal maut dalam kemalangan membabitkan sebuah motosikal lain dan sebuah lori bermuatan bata di Jambatan Pulau Pinang mengahala ke George Town.