KOTA BHARU: Kerajaan akan menjadikan Gelembung Pelancongan Antarabangsa bagi Projek Rintis Pulau Langkawi sebagai penanda aras sebelum membuka sempadan negara kepada pelancong antarabangsa.

Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Seri Nancy Shukri berkata, bagaimanapun, pihaknya akan menilai prestasi projek rintis berkenaan terlebih dahulu selain keputusan untuk membuka sempadan negara juga perlu dilakukan secara berhati-hati.

Katanya, perkara itu juga akan dinilai oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan sebagai langkah pencegahan berkemungkinan kemasukan pelancong dari negara-negara tertentu akan dihadkan dari semasa ke semasa bagi mencegah penularan wabak COVID-19.

"Kami mahu lihat prestasi projek Langkawi dahulu, baru kami buka pada yang lain-lain, kami perlu berhati-hati sebab masih banyak negara yang berdepan dengan gelombang keempat.... jadi kami tidak mahu jadi seperti negara lain selepas buka terpaksa tutup semula.

"Malah ramai yang meminta kepada kementerian kami untuk memberi kebenaran kepada orang luar (pelancong antarabangsa) untuk datang tetapi kami perlu bekerjasama dengan kementerian-kementerian yang berkaitan dahulu. Lagipun, kami hanya cadang tetapi ia akan ditentukan oleh MKN," katanya.

Nancy berkata demikian kepada pemberita selepas hadir merasmikan Program Merakyatkan Seni Budaya Pengkalan Datu di Pasar Terapung Resort Cerana Villa di Pengkalan Datu di sini hari ini.

Terdahulu, beliau turut menyampaikan sumbangan berjumlah RM85,000 kepada 31 penerima individu dan kumpulan yang terdiri daripada kalangan penggiat seni budaya di Kelantan untuk kembali aktif berkarya setelah hampir dua tahun tidak dapat mengadakan sebarang aktiviti seni budaya secara fizikal akibat wabak COVID-19 yang melanda negara.

Sebelum ini media melaporkan Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) tidak mengehadkan pelancong asing yang akan menyertai Gelembung Pelancongan Antarabangsa bagi Projek Rintis Pulau Langkawi mulai 15 Nov ini.

Sementara itu, dalam perkembangan lain mengulas mengenai Bajet 2022 yang telah dibentangkan semalam, Nancy berbesar hati dengan peruntukan yang diberikan kepada kementeriannya sebanyak RM1.6 bilion yang dilihat mampu untuk memulihkan ekonomi negara.

"Kami perlu menaik taraf infrastruktur yang ada dalam negara. Satu daripada tumpuan kami untuk menarik minat pelancong berbelanja besar. Walaupun tidak ramai tetapi mereka berbelanja besar.

"Selain itu, melalui dasar pelancongan negara, kami juga akan memastikan insfrastruktur kawasan yang mempunyai produk pelancongan, akan dipertingkatkan. Malah, orang kita juga perlu meningkatkan diri mereka seperti belajar banyak bahasa untuk menarik minat pelancong terutamanya dari luar negara untuk memudahkan berkomunikasi," katanya.

Semalam, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz mengumumkan beberapa inisiatif utama bagi sektor pelancongan dengan nilai keseluruhan RM1.6 bilion yang akan dilaksanakan pada tahun hadapan.

-- BERNAMA