KUALA LUMPUR: Bantuan Geran Khas Prihatin (GKP) 4.0 sebanyak RM1,000 lagi di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) yang akan mula dibayar pada 21 September boleh dijadikan sebagai peluang kepada peniaga untuk meluaskan pasaran.

Ketua Pegawai Eksekutif Akademi Usahawan Mikro, Abd Azharee Abd Wahid menjelaskan meskipun jumlahnya tidak banyak, ia sedikit sebanyak mampu memperkasakan perniagaan dalam jangka masa lebih panjang berbanding sebelum ini.

“Kalau dulu kita rancang dalam masa dua minggu kerana kita tidak tahu apa yang berlaku kepada status Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dan sebagainya.

“Tetapi sekarang nampak gaya ada harapan untuk lebih panjang jadi bermula daripada hari ini, sepatutnya dah mula rancang sekurang-kurangnya sampai hujung tahun.

“Dijangkakan juga bulan 10 adalah fasa endemik, ada ruang dan peluang untuk meniaga. Gunakan RM1,000 itu, meskipun tidak banyak tapi sekurang-kurangnya gunakannya untuk yang penting,” jelasnya ketika dihubungi Astro AWANI pada Jumaat.

BACA: GKP 4.0: Kerajaan salur RM500 juta kepada PKS mikro, bayaran mulai 21 Sept

Kata Azharee lagi, para peniaga kecil boleh memastikan bantuan yang diterima itu digunakan untuk aktiviti meluaskan sistem pemasaran.

“Pastikan untuk kegiatan meluaskan pasaran, sama ada untuk pasaran, barang bahan mentah, benda-benda yang penting untuk pastikan kita boleh jumpa pasaran yang lebih besar.

“Ia kerana walaupun sudah ramai orang boleh keluar, orang ramai boleh membeli di mana-mana di tepi jalan, di pasar dan sebagainya.

“Namun, masih ada kekangan masih ada orang yang tidak keluar rumah. Jadi bagaimana kita ingin pastikan orang yang tidak boleh keluar itu?

“Kita gunakan pendekatan terhadap mereka dengan menggunakan digital platform untuk berjumpa mereka supaya kita tidak ketinggalan, dalam masa yang sama kita boleh teruskan perniagaan di peringkat konvensyenal,” ujarnya lagi.