KUALA LUMPUR: Malaysia optimis bahawa kerjasama dengan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkaitan Fourteenth General Programme of Work (GPW14) akan menjadi instrumen penting bagi membimbing ahli dan pemain kesihatan lain dalam membentuk masa depan ekosistem kesihatan sejagat.


Ringkasan AI
  • Kerjasama WHO: Malaysia optimis kerjasama dengan WHO melalui GPW14 akan membentuk masa depan kesihatan global.
  • Transformasi Kesihatan: Malaysia meningkatkan kesihatan digital dan pembiayaan mampan untuk perkhidmatan lebih dekat kepada rakyat.
  • Pelajaran COVID19: Pandemik menunjukkan pentingnya kerjasama global dan ketelusan dalam kesihatan.


Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad berkata GPW14 turut memperkasakan WHO untuk berfungsi dengan berkesan merentasi semua peringkat organisasi, dengan bersama-sama mampu mengorak langkah penting dalam meningkatkan kesihatan untuk mencapai Matlamat Pembangunan Mampan (SDG).

"Tema 'All for Health, Health for All' adalah suatu keperluan moral dan sosial yang sungguh-sungguh yang bergema dengan mendalam dengan transformasi berterusan Malaysia dalam pembiayaan kesihatan dan penyampaian perkhidmatan.

"Kami sedang mengubah cara penyediaan penjagaan dengan memacu inovasi kesihatan digital untuk membawa perkhidmatan lebih dekat dengan rumah, dengan sokongan daripada pembaharuan pembiayaan bantuan yang mampan yang meningkatkan kesamarataan," katanya ketika menyampaikan Kenyataan Negara pada Sidang Pleno Perbincangan Umum sempena Perhimpunan Kesihatan Sedunia ke-77 (WHA77) di Geneva, Switzerland pada Selasa.

Mengambil contoh pandemik COVID-19, beliau berkata kerjasama sejagat bukan sahaja menghasilkan vaksin yang menyelamatkan nyawa, tetapi juga memberi peluang untuk menjalin cara lebih baik ke hadapan dan membina hubungan yang lebih kukuh.

Menurut Dzulkefly rundingan berterusan dengan Badan Perundingan Antara Kerajaan (INB) berkaitan pindaan kepada Peraturan Kesihatan Antarabangsa (IHR) menggariskan keperluan yang tidak dapat dinafikan untuk tindakan kolektif, yang juga sejajar dengan kepercayaan Malaysia dalam mempromosikan kesamarataan, perpaduan dan ketelusan.

-- BERNAMA