KUALA LUMPUR:Hilang pekerjaan, jangkitan COVID-19 serta kualiti pendidikan antara tujuh perkara yang menjadi kerisauan rakyat Malaysia dalam hasil penyelidikan EMIR Research pada suku ketiga tahun ini.
"Kajian mendapati kehilangan pekerjaan adalah kerisauan tertinggi iaitu sebanyak 85 peratus, ancaman jangkitan COVID-19 berpunca dari pendatang asing tanpa izin pula 81 peratus, manakala kualiti pendidikan berasaskan dalam talian 80 peratus disebabkan kekurangan fasiliti internet di rumah.
"Manakala kekurangan pendapatan 80 peratus serta kualiti sektor kesihatan awam susulan penularan COVID-19 pula 75 peratus. Tidak terlepas kerisauan terhadap gangguan mental pula sebanyak 72 peratus," jelas hasil kajian itu yang melibatkan 2,096 responden.
Statistik kajian bagi penduduk Bumiputera Sabah dan Sarawak turut menunjukkan kehilangan pekerjaan kerisauan paling tinggi pada 95 peratus. Ancaman jangkitan COVID-19 dibawa oleh pendatang asing tanpa izin pada tahap 94 peratus.
"Hasil kajian mendapati lebih daripada 90 peratus penduduk Bumiputera Sabah dan Sarawak menunjukkan empat perkara paling dirisaukan berkaitan pandemik. 95 peratus risau kehilangan pekerjaan, diikuti ancaman jangkitan COVID-19 oleh pendatang asing tanpa izin pada tahap 94 peratus.
"Kekurangan punca pendapatan 93 peratus dan kualiti pendidikan pada 91 peratus," jelas hasil kajian itu.
Kajian juga mendapati, penduduk bandar lebih menunjukkan kerisauan tinggi berkaitan masalah mental sebanyak 75 peratus, berbanding penduduk di kawasan luar bandar hanya 64 peratus.
Bagi golongan berpendidikan tinggi turut menunjukkan hasil yang sama iaitu 78 peratus risau berkenaan masalah mental manakala 66 peratus bagi golongan kurang berpendidikan sebanyak 66 peratus.
BACA: Muhyiddin terima sokongan terbesar sebagai PM pilihan rakyat - EMIR Research
Fareez Azman
Mon Nov 16 2020

Kajian mendapati kehilangan pekerjaan adalah kerisauan tertinggi iaitu sebanyak 85 peratus. - Gambar hiasan

'Berakhir sudah derita Afina Sofea' - Ibu reda pemergian anak hidap neuroblastoma
Nor Adibah Ahmad, 42, berkata, anak bongsu daripada empat beradik itu menghembuskan nafas terakhir tepat jam 12.35 tengah malam tadi.

Pendakwaan rayu pembebasan Muhyiddin berdasarkan 13 alasan
Pihak pendakwaan memohon kepada Mahkamah Rayuan supaya mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi dan memerintahkan supaya pertuduhan terhadap Tan Sri Muhyiddin Yassin dikekalkan.

Banjir di Perlis pulih, PPS SK Kubang Gajah ditutup
Kesemua 44 mangsa daripada 16 keluarga yang berada di PPS tersebut telah dibenarkan pulang ke rumah masing-masing.

ASNB umum agihan pendapatan 4.50 sen seunit untuk ASM 3
Syarikat pengurusan unit amanah milik penuh Permodalan Nasional Bhd (PNB) itu berkata, ASM 3 mengisytiharkan pembayaran pengagihan pendapatan berjumlah RM681.96 juta.

Skuasy: Aira harap menang emas dalam acara berpasukan di sebagai hadiah hari lahir
Pemain skuasy negara Aira Azman yang meraikan ulang tahun ke-19 hari ini, berharap dapat menyumbang pingat emas buat Malaysia menerusi acara akhir berpasukan wanita.

Donald Trump saman bekas perisik British, penulis dokumen Steele
Perbicaraan dua hari ditetapkan bermula pada 16 Okt, yang dipercayai sebagai perbicaraan pertama dalam tuntutan itu.

Takraw: Malaysia ulangi pencapaian perak, gagal tamatkan dominasi 25 tahun Thailand
Thailand merakam kemenangan 2-0 ke atas skuad sepak takraw Malaysia sekali gus meraih pingat emas buat kali ketujuh berturut-turut.

'Terima kasih kerana selama ini telah ...' - Noor Nabila
Berdepan dengan pelbagai dugaan dalam hidup, usahawan sensasi Noor Nabila mengucapkan terima kasih kepada semua individu yang selama ini telah membantunya.

Sukan Asia Hangzhou: Pasukan skuasy wanita mara ke final
Pasukan skuasy wanita negara meneruskan cabaran mereka untuk merampas semula pingat emas acara berpasukan Sukan Asia, selepas menewaskan Korea Selatan 2-0 dalam separuh akhir.

RM101 juta biasiswa untuk anak Sabah - Hajiji
Beliau berkata peruntukan biasiswa itu memberi manfaat kepada 4,638 pelajar Sabah melanjutkan pengajian di dalam dan luar negara.

Sekolah vernakular kini medium perpaduan, bukan lagi pemisahan - Menteri Perpaduan
Sekolah vernakular dilihat memberi manfaat khususnya kepada orang Melayu dan Bumiputera yang kini semakin ramai boleh berbahasa Mandarin dan Tamil.

Mohd Syahir digesa mohon maaf, guris hati masyarakat Siam
Mohd Syahir Che Sulaiman digesa memohon maaf kepada masyarakat Siam berikutan kenyataannya pada program Debat Model Ekonomi Baharu bersifat tidak sensitif terhadap institusi dan agama Buddha.

PM ulangi ada komplot jatuhkan kerajaan
Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim sekali lagi mengulangi bahawa wujudnya komplot untuk menjatuhkan kerajaan.

Kuota pendidikan Melayu, bumiputera diperuntuk dalam Perlembagaan
Tindakan afirmatif ini wujud di banyak negara dan ia penting bagi memastikan demografik sesebuah negara itu diwakili pada segenap peringkat.

Perlembagaan jamin hak Melayu tanpa jejaskan kaum lain - Pakar
Dakwaan Dr Mahathir kononnya usaha promosi 'Malaysian Malaysia' akan menghapuskan Tanah Melayu dan diganti dengan negara berbilang kaum tidak berasas dari sudut Perlembagaan Persekutuan.

Mara sedia bimbingan, pembiayaan perniagaan tanpa mengira parti - Asyraf Wajdi
Program bimbingan dan pembiayaan perniagaan di bawah Mara untuk melahirkan usahawan bumiputera dilakukan tanpa mengira parti.

Tiada unsur kroni dalam pembelian Rumah Selangorku - Rodziah
Kerajaan Selangor hari ini menafikan dakwaan wujudnya unsur kroni berkaitan pembelian rumah pertama Rumah Selangorku.

Kerajaan peruntuk RM150 juta biaya pemodenan vesel, mekanisasi tangkapan
Kerajaan memperuntukkan sebanyak RM150 juta bagi membiayai Program Pemodenan Vesel (PPV) dan Program Mekanisasi Tangkapan (PMT) untuk meningkatkan jumlah pendaratan ikan bagi bekalan makanan.

Median simpanan KWSP Bumiputera susut 70 peratus
Golongan Bumiputera merekodkan penurunan kadar median simpanan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sebanyak 70 peratus setalah empat kali proses pengeluaran khas sepanjang tempoh pandemik COVID-19.

Parlimen Bangi rekod populasi tertinggi
Kawasan Parlimen Bangi mencatatkan jumlah penduduk tertinggi antara 222 kawasan Parlimen di Malaysia iaitu 691,900 orang, menurut Statistik Subnasional Parlimen dan Dewan Undangan Negeri (DUN) 2023.