Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar hari ini menyeru kepada semua masyarakat di negara ini supaya menghormati dan memelihara prinsip kebebasan badan kehakiman serta jangan sesekali membuat tuduhan tidak berasas terhadap hakim atau pegawai kehakiman.
Baginda bertitah demikian kerana kehakiman merupakan antara tiga badan utama negara, selain legislatif dan eksekutif, yang mana badan ini mempunyai hak dan kebebasan masing-masing yang perlu dihormati serta dipelihara bagi memastikan kestabilan negara dipertahan.
"Hakim dan pegawai kehakiman perlu bebas serta tiada campur tangan mana-mana pihak. Walaupun Raja bertanggungjawab memastikan kehidupan rakyat aman dan makmur, Raja juga tertakluk kepada undang-undang dan tidak boleh campur tangan dalam kehakiman.
"Saya percaya hakim adalah bijaksana dalam menegakkan keadilan, saya percaya hakim bertindak sebaik mungkin dan tidak terpengaruh dengan kepentingan peribadi atau politik," titah Baginda ketika merasmikan Kompleks Mahkamah Muar di sini hari ini.
Turut berangkat Tengku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim dan Tunku Temenggong Johor Tunku Idris Iskandar Sultan Ibrahim, serta turut hadir Ketua Hakim Negara Tun Md Raus Sharif, Menteri Besar Johor Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin dan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Azalina Othman Said.
Sultan Ibrahim bertitah dalam prinsip kebebasan badan kehakiman serta dua lagi badan utama iaitu legislatif dan eksekutif tiada pihak memegang kuasa multak selain ini membolehkan prinsip semak dan imbang dilaksana dalam memastikan kestabilan negara.
"Pihak eksekutif pula hendaklah mentadbir kerajaan berdasarkan undang-undang diluluskan, jika ada pertikaian mesti diputuskan badan kehakiman," titah baginda.
Baginda bertitah apabila ketiga-tiga badan itu diberi kebebasan dan hak masing-masing, pemerintahan negara akan tersusun dan tidak akan ada salah guna kuasa serta mampu mengekang pemerintahan bersifat autokratik.
Sementara itu, Sultan Ibrahim mengesyorkan supaya pindaan Perlembagaan Persekutuan diperbetulkan sekiranya ia memberi kesan tidak baik pada masa sekarang.
Dalam pada itu, baginda menyeru Kerajaan Persekutuan supaya mencepatkan pembinaan Kompleks Mahkamah Johor Bahru kerana mahkamah sedia ada sudah tidak mampu memenuhi keperluan masyarakat pada masa ini.
"Kerajaan Johor telah sediakan tanah di Kota Iskandar (pembinaan Kompleks Mahkamah Johor Bahru), sementara mahkamah lama saya akan jadikan ia sebuah muzium warisan," titah baginda.
-- BERNAMA
Bernama
Thu Jan 18 2018

Sultan Ibrahim bertitah supaya masyarakat jangan sesekali membuat tuduhan tidak berasas terhadap hakim atau pegawai kehakiman. - Gambar fail Bernama

Intel Corp lantik Tan Lip Bu sebagai CEO, berpengalaman luas dalam industri cip
Intel Corporation telah melantik anak kelahiran Malaysia, Tan Lip Bu sebagai sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) berkuat kuasa 18 Mac depan.
Hamas sambut baik Trump tolak pemindahan rakyat Gaza
Hamas mengalu-alukan kenyataan Donald Trump yang menolak pemindahan rakyat Gaza. Rundingan antara Hamas dan AS turut berlangsung di Qatar, membincangkan isu tebusan dan gencatan senjata dengan Israel.

Presiden Syria tubuh Majlis Keselamatan Negara
Presiden Syria Ahmed al-Sharaa mengeluarkan dekri pada Rabu bagi penubuhan Majlis Keselamatan Negara untuk menyelaras dan mengurus dasar keselamatan serta politik negara, lapor Anadolu Ajansi (AA).
Anak kelahiran Malaysia Lip-Bu Tan kini terajui Intel
Intel melantik Lip-Bu Tan, tokoh kelahiran Malaysia, sebagai CEO baharu ketika syarikat itu berdepan cabaran industri dan persaingan sengit.
[TERKINI] Ismail Sabri dalam proses beri keterangan
Siasatan terkait kes rasuah membabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob masih diteruskan dengan beliau diambil keterangan oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.
Wartawan Khalis Khadir, ada perinciannya.
Wartawan Khalis Khadir, ada perinciannya.
KTMB sedia tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur sempena Aidilfitri
Bagi memenuhi permintaan tinggi pengguna yang ingin pulang ke kampung halaman sempena Hari Raya Aidilfitri, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menyediakan empat perkhidmatan tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur.
Astro semarakkan Syawal dengan hiburan ‘Meriah Lain Macam’
Menyambut keistimewaan Syawal dengan caranya tersendiri, peneraju industri hiburan di Malaysia, Astro membawa kemeriahan tahun ini dengan sajian istimewa, menawarkan lebih daripada 160 kandungan Raya yang telah dirancang khas untuk seisi keluarga. Dari kandungan televisyen, sehingga ke platform digital dan radio, setiap satu dicipta dengan teliti untuk memeriahkan sambutan Aidilfitri dengan pelbagai warna. Semua kandungan istimewa ini boleh dinikmati tanpa henti secara on-the-go, bermula malam raya di Astro.

Ismail Sabri keluar dari SPRM, lima jam beri keterangan
Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selesai memberi keterangan selepas lima jam di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Chong Wei antara duta sukan Johor
Datuk Lee Chong Wei antara legenda sukan global yang berada dalam senarai Pemangku Sultan Johor, Tunku Ismail Sultan Ibrahim untuk dilantik sebagai duta sukan Johor.
Tiga pemain warisan Harimau Malaya tiba minggu depan
Proses bagi mendaftarkan beberapa pemain warisan Harimau Malaya kini di peringkat akhir.
Jurulatih Harimau Malaya, Peter Cklamovski memaklumkan, tiga pemain warisan juga dijangka tiba minggu hadapan.
Jurulatih Harimau Malaya, Peter Cklamovski memaklumkan, tiga pemain warisan juga dijangka tiba minggu hadapan.

ASEAN kekal guna cara diplomasi tangani isu Laut China Selatan, elak konflik berlarutan
ASEAN kekal menggunakan kaedah diplomasi pertahanan serta seruan agar mematuhi undang-undang antarabangsa dalam keselamatan maritim bagi menangani isu tuntutan bertindih di Laut China Selatan.

ASEAN sepakat kawal penggunaan AI dalam pertahanan, belajar daripada konflik Asia Barat - Khaled
ASEAN bersetuju untuk memperketat kawalan terhadap penggunaan kecerdasan buatan (AI) dalam sektor pertahanan bagi mengelakkan kesan negatif.

Ancaman keselamatan makin besar, ASEAN perlu bersatu perkukuh pertahanan negara - Khaled
Ancaman keselamatan masa kini melangkaui sempadan negara dan memerlukan kerjasama serantau yang lebih kukuh.

Malaysia perkukuh kerjasama pertahanan serantau, misi MALBATT akan diperluas
Malaysia komited memperkukuh hubungan pertahanan serantau menerusi pertemuan dua hala secara berasingan membabitkan Brunei Darussalam, Timor-Leste dan Sekretariat ASEAN.

Konflik Laut China Selatan, salah guna AI antara usul Malaysia dalam Pemukiman ADMM - Khaled
Malaysia menegaskan keperluan untuk memastikan keselamatan maritim di rantau ini khususnya di Laut China Selatan bagi mengelakkan konflik.

Pengampunan Najib: Bersolidariti ikut musim sangat memualkan - Khaled
Khaled berkata, UMNO tidak akan berhenti berjuang mendapatkan keadilan terhadap Najib, dan akan dilakukan mengikut lunas perundangan.

PLKN 3.0 ikut acuan Malaysia, pupuk kemajmukan rakyat - Khaled Nordin
Pelaksanaan Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) 3.0 tidak akan mengikut acuan atau format negara luar.

Hukuman lima kadet ALK-UPNM terbabit kes buli dua minggu lagi
Keputusan hukuman terhadap lima kadet ALK Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) yang terbabit dalam dua kes buli berasingan diketahui dalam tempoh dua minggu.

Keputusan perolehan Black Hawk tunggu Oktober ini - Khaled Nordin
Perkembangan kontrak sewaan helikopter Black Hawk untuk Tentera Darat Malaysia (TDM) akan diketahui pada Oktober ini.

Ahli UMNO jangan desak parti - Khaled Nordin
Semua ahli UMNO diingatkan agar tidak lagi mendesak kepimpinan parti dengan pelbagai tuntutan yang sukar untuk dipenuhi.