PUTRAJAYA: Isi rumah di Malaysia secara purata kerugian RM210 setiap bulan atau RM2,600 setahun dari segi kos pembuangan sisa makanan, kata Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Seri Reezal Merican Naina Merican.
Beliau berkata risiko tidak menguruskan sisa makanan melibatkan kos merawat sisa makanan yang dibelanjakan setiap isi rumah yang dijangka meningkat kepada RM160 hingga RM400 menjelang 2025, daripada RM60 hingga RM150 sekarang.
Menurutnya, setiap hari rakyat Malaysia menghasilkan sebanyak 38,000 tan sisa pepejal dan daripada jumlah itu, kira-kira 17,000 tan adalah sisa makanan dan dianggarkan 4,046 tan atau 24 peratus daripada komposisi sisa makanan itu adalah sisa makanan yang boleh dielakkan.
"Daripada jumlah sisa makanan yang boleh dielakkan iaitu 4,046 tan, jumlah ini dapat memberi makan kepada tiga juta orang sehari untuk tiga kali makan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan kempen #JomTapau bertujuan menggalakkan masyarakat menghargai makanan dan mengelak pembaziran, di sini pada Isnin.
Menasihatkan amalan penyediaan makanan berlebih-lebihan serta pembaziran makanan perlu dielakkan supaya ia tidak berakhir di tapak pelupusan, Reezal Merican berkata trend pembuangan sisa makanan meningkat antara 15 dan 20 peratus setiap kali tiba musim perayaan.
Reezal Merican berkata sisa makanan menjejaskan alam sekitar melalui pembebasan gas karbon dioksida (CO2) dan penggunaan sumber air dengan satu tan sisa makanan menghasilkan 2.5 tan CO2.
"Jika setiap individu berjaya elakkan satu kilogram (kg) sisa makanan, sebanyak 2.5 kg CO2 kurang dibebaskan," katanya.
Manakala bagi sudut ekonomi, beliau berkata jika setiap individu berjaya mengelakkan penghasilan satu kg sisa makanan sebanyak RM11 akan dapat dijimatkan.
Mengenai kempen #JomTapau itu, Reezal Merican berkata ia merupakan salah satu pendekatan untuk menggalakkan masyarakat membungkus lebihan makanan yang masih elok untuk dibawa pulang bagi mengelakkan pembaziran.
Kempen hargai makanan telah mula diperkenalkan sejak 2015 dan tahun ini Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) melaksanakan kempen itu dengan memberi fokus kepada premis makanan seperti restoran, hotel dan pusat penjaja.
-- BERNAMA
Bernama
Mon Apr 25 2022

Reezal Merican berkata risiko tidak menguruskan sisa makanan melibatkan kos merawat sisa makanan yang dibelanjakan setiap isi rumah yang dijangka meningkat. - Foto BERNAMA

Langgar hak cipta, syarikat pembuatan acuan plastik didenda RM24,000
Syarikat itu didakwa memiliki empat salinan langgaran karya sastera dalam bentuk program komputer yang telah melanggar hak cipta sebuah perbadanan di California, Amerika Syarikat.

Tiada tangkapan, rampasan wang daripada 2 pegawai polis di pusat hiburan - Arjunaidi
Kes tersebut akan dirujuk kepada Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard untuk melihat kesalahan dari sudut tatatertib.

KPDNHEP Kuala Lumpur tumpas kegiatan seleweng diesel bersubsidi
Siasatan awal mendapati terdapat sebuah lori 'bonded' membuat pembelian diesel bersubsidi di stesen minyak sekitar Kuala Lumpur.

Emilia diberi amaran tidak guna sijil cuti sakit untuk tidak hadir prosiding
Majistret Nadia Othman juga membatalkan waran tangkap yang dikeluarkan terhadap Emilia, 43, selepas berpuas hati dengan penjelasan wanita itu berhubung ketidakhadirannya.

Banjir Baling: 280,000 akaun pengguna SADA alami gangguan bekalan air
Gangguan di daerah Baling, Kuala Muda dan Kulim berlaku disebabkan kadar kekeruhan air mentah tinggi susulan insiden banjir.

Banjir Baling: 499 mangsa selamat dipindahkan ke PPS - Reezal
Seramai 499 mangsa banjir di Baling, Kedah berjaya diselamat dan dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS) oleh pasukan bomba selepas operasi menyelamat ditamatkan secara rasminya.

Pemandu maut tercampak keluar dari lori di lebuh raya
Pemandu lori berkenaan berusia dalam lingkungan 29 tahun tercampak keluar dari lori dan disahkan maut di lokasi kejadian.

Jumlah kelahiran bayi di Sarawak menurun 50 peratus - Timbalan Premier
Punca penurunan mungkin ekoran pembangunan semula jadi, tahap pendidikan yang semakin meningkat, komuniti dan tekanan kerja.

Maut dijerut kabel pengecas telefon: Mangsa samun selamat dikebumi
Jenazah selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Felda Mengkuang, kira-kira jam 8.50 malam.

N.Sembilan kuat kuasa undang-undang, ambil tindakan tegas terhadap pencemar sumber air
Ia bagi memastikan masyarakat mematuhi sepenuhnya prosedur kawalan air dan penguatkuasaan peraturan berkenaan.

Isi rumah di Malaysia rugi RM210 sebulan untuk kos pembuangan sisa makanan
Risiko tidak menguruskan sisa makanan melibatkan kos merawat sisa makanan yang dibelanjakan setiap isi rumah yang dijangka meningkat.

Jangan buang makanan basi begitu saja, cara ini mungkin menyelamatkan alam sekitar!
Di Malaysia, sekurang-kurangnya 10,000 tan makanan dibuang setiap hari sepanjang bulan Ramadan tahun lepas.

Hentikan pembaziran makanan - Sultan Nazrin
Jabatan kerajaan mesti menunjukkan contoh yang baik, bermula daripada menempah kuantiti makanan dalam majlis dan acara yang diadakan.

Bapa kanak-kanak maut makan sisa makanan ditahan polis
Individu berkenaan juga didapati positif dadah selepas ujian awal air kencing, dijalankan ke atasnya.

Dua kanak-kanak maut selepas makan sisa makanan dari tong sampah
Dua beradik warga Myanmar maut selepas dipercayai memakan sisa makanan dari tong sampah di Kampung Baru Sungai Tepa dekat Bukit Malut, Langkawi petang ini.

Tip 'bebas sisa', elak pembaziran pada bulan Ramadan
Membuat jadual perancangan apa yang mahu dimasak dan dimakan sepanjang bulan Ramadan antara tip untuk memastikan tiada pembaziran.

Bau busuk cemar lorong belakang kedai Prima Setapak
Situasi itu sekali gus mengakibatkan longkang tersumbat dan keadaan permukaan jalan yang lembap dengan bau kurang menyenangkan.

Manfaatkan pereka cipta muda dalam meningkatkan usaha kitar semula - Zuraida
Pemain utama bidang pengurusan sisa seharusnya turut sama menaja program kitar semula di sekolah-sekolah agar program tersebut dapat dipertingkat dan lebih maju.

Tiada wabak Leptospirosis di tiga kawasan rekreasi di Tapah
Pengarah Kesihatan Perak, Datuk Dr Ding Lay Ming berkata, sehingga 22 Februari lalu, sebanyak dua kes disahkan Leptospirosis telah dilaporkan dari Daerah Batang Padang.

Program pengasingan sisa pepejal masih kurang mendapat sambutan rakyat
Masalah utama adalah sikap rakyat sendiri yang masih lagi membuang sampah tanpa melihat komposisi sampah itu sama ada ia sisa makanan atau kaca.