KUALA LUMPUR: Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) mahu Kementerian Sumber Manusia (KESUMA) membentangkan penemuan dan dapatan hasil audit bebas terhadap Pembangunan Sumber Manusia Berhad (HRD Corp) pada September ini.

Pengerusi PAC, Datuk Mas Ermieyati Samsudin, berkata pembentangan itu perlu dibuat kepada PAC apabila KESUMA dan HRD Corp dipanggil semula untuk prosiding tindakan susulan.

Menurut beliau, langkah KESUMA melantik firma bebas mengaudit HRD Corp disifatkan tepat bagi mengembalikan kepercayaan rakyat kepada syarikat jaminan kerajaan (CLBG) itu.

"PAC menyambut baik atas tindakan proaktif Menteri Sumber Manusia, Steven Sim melaksanakan pengauditan bebas terhadap HRD Corp berkaitan penemuan yang dilaporkan PAC dan Jabatan Audit Negara (JAN).

"PAC dimaklumkan KESUMA akan melantik firma audit bebas pada 31 Julai 2024 untuk melaksanakan pengauditan terhadap HRD Corp dan ia adalah langkah tepat yang diambil dalam mengembalikan semula kepercayaan rakyat kepada Syarikat Jaminan Kerajaan (CLBG) itu."

"Langkah proaktif KESUMA itu membuktikan bahawa Menteri Sumber Manusia baru-baru ini, berpegang kepada janji untuk tidak menyembunyikan sebarang kebenaran.

"Walaupun perkara yang dilaporkan PAC dan Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) bukan ketika Sim menjadi Menteri di KESUMA, tetapi kesanggupan beliau untuk membuat keputusan melantik firma audit untuk melakukan pengauditan berdasarkan penemuan PAC dan JAN perlu menjadi contoh kepada menteri lain," katanya dalam kenyataan di sini, pada Khamis.

Steven Sim dalam kenyataan pada Rabu mengumumkan KESUMA akan melantik juruaudit profesional sebagai pihak ketiga bagi melakukan audit bebas ke atas HRD Corp.

Tindakan itu, jelas beliau, diambil bagi memastikan ketelusan dalam proses berkenaan.

Audit bebas berkenaan, kata Steven Sim, akan meneliti segala proses, prosedur, dokumentasi dan kepatuhan terhadap undang-undang serta sebarang garis panduan dalam isu dibangkitkan dalam laporan JAN dan PAC.

LKAN 2024 dikeluarkan minggu lalu, mengesyorkan Kesuma merujuk pengurusan HRD Corp kepada agensi penguatkuasaan berkaitan susulan kegagalan syarikat itu dalam auditnya.

Menurut laporan itu, terdapat tindakan dan keputusan diambil pengurusan HRD Corp yang tidak mematuhi prosedur serta tidak menjaga kepentingan dalam mencapai fungsi penubuhan syarikat.