RANTAU PANJANG: Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) telah menerima 33,244 permohonan kes daftar lewat sijil kelahiran (DLSK) sejak 2018 hingga Februari lepas, kata Ketua Pengarahnya Datuk Ruslin Jusoh.
Beliau berkata rata-rata kes DLSK melibatkan kurang kesedaran ibu bapa sebaik kelahiran mereka apabila membiarkan anak-anak tanpa sebarang dokumen.
"Sepatutnya menjadi kewajipan ibu bapa untuk mendaftarkan anak-anak yang dilahirkan di Malaysia tidak kira sama ada anak-anak tersebut adalah hasil daripada perkahwinan yang berlaku di Malaysia ataupun perkahwinan di sempadan.
"Di Kelantan pula, sebanyak 1,667 permohonan kes DLSK diterima sejak 2018 hingga tahun lepas (2020). Permohonan lewat ini berpunca daripada perkahwinan luar negara yang tidak didaftarkan di Malaysia, penceraian, kecuaian ibu bapa dan anak tidak sah taraf," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Program Menyemai Kasih Rakyat (Mekar) di Kampung Petai Dusun, Baroh Pial di sini hari ini.
Turut hadir Timbalan Ketua Pengarah Operasi JPN Badrul Hisham Alias, Pengarah JPN Kelantan Asrehan Ab Razak serta Timbalan Pengarah Pendidikan Sektor Perancangan dan Pengurusan Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) Jabatan Pendidikan Kelantan Mohamad Abd Wahab.
Mengulas lanjut, Ruslin berkata terdapat 225 pejabat JPN di seluruh negara yang memberi kemudahan kepada ibu bapa sekiranya mempunyai masalah seperti jarak rumah yang jauh serta menghadapi masalah kewangan untuk hadir ke pejabat.
"Sekiranya ada individu atau keluarga yang mempunyai masalah kewangan mereka boleh merujuk kepada JPN dan kami akan menghantar pasukan serta panel yang turun padang tiga atau empat bulan sekali.
"Ketua masyarakat seperti penggawa dan imam boleh memainkan peranan melaporkan kes seumpama ini kepada pihak kami," katanya.
Sementara itu, ibu tunggal sembilan anak, Halimah Ahamad, 46, bersyukur selepas lebih 10 tahun menanti, hasrat empat anaknya memiliki sijil kelahiran akhirnya tercapai.
"Masalah kemiskinan dan kesukaran untuk bergerak berikutan tidak mempunyai kenderaan serta bekas suami tidak memberi kerjasama kepada keluarga selepas berpisah menyebabkan empat anak saya, Che Nor Shafikah Che Amat Mudi, 10, Che Mohamad Adam, 8, Che Nor Amiera, 6, dan Che Nur Alisha, 4, tercicir untuk mendapat sijil kelahiran," katanya sambil menambah lima lagi anaknya memiliki sijil kelahiran.
-- BERNAMA
Bernama
Sat Mar 13 2021

Menjadi kewajipan ibu bapa untuk mendaftarkan anak-anak yang dilahirkan di Malaysia. - Gambar hiasan/ AP

KESUMA berusaha pastikan RUU wajibkan pekerja gig mencarum dilulus segera - Sim
Kementerian Sumber Manusia akan berusaha memastikan Rang Undang-Undang (RUU) Pekerja Gig dilulus dan dilaksanakan secepat mungkin.
Ismail Sabri keluar dari SPRM, lima jam beri keterangan
Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob selesai memberi keterangan selepas lebih lima jam di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Kes Zayn Rayyan: Pegawai penyiasat nafi diberi tekanan semasa siasatan
Seorang saksi pendakwaan kelima iaitu pegawai penyiasat kes kematian Allahyarham Zayn Rayyan Abdul Matin, menafikan beliau menerima tekanan daripada pihak atasan.

Intel Corp lantik Tan Lip Bu sebagai CEO, berpengalaman luas dalam industri cip
Intel Corporation telah melantik anak kelahiran Malaysia, Tan Lip Bu sebagai sebagai ketua pegawai eksekutif (CEO) berkuat kuasa 18 Mac depan.
Hamas sambut baik Trump tolak pemindahan rakyat Gaza
Hamas mengalu-alukan kenyataan Donald Trump yang menolak pemindahan rakyat Gaza. Rundingan antara Hamas dan AS turut berlangsung di Qatar, membincangkan isu tebusan dan gencatan senjata dengan Israel.

Presiden Syria tubuh Majlis Keselamatan Negara
Presiden Syria Ahmed al-Sharaa mengeluarkan dekri pada Rabu bagi penubuhan Majlis Keselamatan Negara untuk menyelaras dan mengurus dasar keselamatan serta politik negara, lapor Anadolu Ajansi (AA).
Anak kelahiran Malaysia Lip-Bu Tan kini terajui Intel
Intel melantik Lip-Bu Tan, tokoh kelahiran Malaysia, sebagai CEO baharu ketika syarikat itu berdepan cabaran industri dan persaingan sengit.
[TERKINI] Ismail Sabri dalam proses beri keterangan
Siasatan terkait kes rasuah membabitkan bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob masih diteruskan dengan beliau diambil keterangan oleh pihak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.
Wartawan Khalis Khadir, ada perinciannya.
Wartawan Khalis Khadir, ada perinciannya.
KTMB sedia tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur sempena Aidilfitri
Bagi memenuhi permintaan tinggi pengguna yang ingin pulang ke kampung halaman sempena Hari Raya Aidilfitri, Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB) menyediakan empat perkhidmatan tren khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Edisi Pantai Timur.
Astro semarakkan Syawal dengan hiburan ‘Meriah Lain Macam’
Menyambut keistimewaan Syawal dengan caranya tersendiri, peneraju industri hiburan di Malaysia, Astro membawa kemeriahan tahun ini dengan sajian istimewa, menawarkan lebih daripada 160 kandungan Raya yang telah dirancang khas untuk seisi keluarga. Dari kandungan televisyen, sehingga ke platform digital dan radio, setiap satu dicipta dengan teliti untuk memeriahkan sambutan Aidilfitri dengan pelbagai warna. Semua kandungan istimewa ini boleh dinikmati tanpa henti secara on-the-go, bermula malam raya di Astro.

JPN tahan individu guna MyKad palsu beli iPhone
Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) menahan seorang individu yang disyaki menggunakan MyKad milik orang lain untuk melakukan pinjaman, semalam.

Banjir: JPN buka kaunter, bas bergerak ganti dokumen hilang secara percuma
Penggantian dokumen secara percuma itu termasuk bagi sijil lahir dan kad pengenalan yang hilang.

Wanita dipenjara empat tahun kemuka maklumat palsu daftar kad pengenalan
Seorang pengusaha ikan masin dijatuhi hukuman penjara empat tahun oleh Mahkamah Majistret di sini hari ini selepas mengaku salah atas dua pertuduhan mengemukakan maklumat palsu kepada JPN.

Gani Pelangi akhirnya miliki sijil kelahiran pada usia 44 tahun
Penantian masyarakat Orang Asli Kampung Sungai Keniam, Ulu Tembeling di sini untuk memiliki sijil kelahiran akhirnya tercapai.

KDN galakkan taklimat kewarganegaraan diadakan bersama JPN
Kementerian Dalam Negeri (KDN) menggalakkan sebarang taklimat berkaitan isu, proses serta permohonan kewarganegaraan diadakan dengan penglibatan Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Nama Zayn Rayyan dipinda kepada Zayn Rayyan Zaim Ikhwan
Keputusan pembetulan dalam sijil kelahiran dikeluarkan JPN Selangor di mana anak kepada pasangan Zaim Ikhwan dan Ismanira telah dibetulkan.

Permohonan MyKid dibuka semula bermula 29 Julai - JPN
Permohonan MyKid sebelum ini ditangguhkan sementara pengeluarannya berikutan kekurangan bekalan cip bagi kad mentah berkenaan.

JPN tidak kompromi sebarang salah laku integriti kakitangan
Tindakan dan hukuman yang berkaitan dan setimpal akan dikenakan sekiranya siasatan dijalankan membuktikan pegawai didapati bersalah.

JPN tidak terlibat dalam program taklimat, penerangan warganegara
Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) tidak terlibat sama sekali dalam penganjuran satu program taklimat dan penerangan kewarganegaraan seperti yang tular di media sosial sebelum ini.

Cakna prosedur ditetapkan, elak daftar lewat kelahiran - JPN
Pasangan yang belum mengesahkan perkahwinan selepas mendirikan rumah tangga di luar negara masih boleh mendaftarkan kelahiran anak mereka mengikut prosedur ditetapkan oleh Jabatan Pendaftaran Negara (