PATTANI (Thailand): Keputusan Kerajaan Malaysia membenarkan kemasukan bas dari Thailand ke Malaysia akan merancakkan pertumbuhan sektor pelancongan di kedua-dua buah negara, kata Gabenor Wilayah Pattani Pateemoh Sadeeyamu.

Beliau berkata, dengan kebenaran itu ramai pelancong Thailand akan ke Malaysia yang mempunyai pelbagai tempat tarikan pelancongan menarik.

Menurutnya, perkara berkenaan secara tidak langsung akan mengeratkan lagi hubungan Malaysia dan Thailand.

"Oleh itu, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada Kerajaan Malaysia kerana membenarkan kemasukan bas pelancong dari Thailand.

Selain itu, saya juga mengalu-alukan kedatangan pelancong dari Malaysia ke Thailand yang terkenal sebagai syurga makanan," katanya.

Pateemoh berkata demikian kepada pemberita pada program Lawatan Rasmi Duta Besar negara-negara Pertubuhan Kerjasama Islam (OIC) ke selatan Thailand.

Pada Mei lepas, Menteri Pengangkutan, Anthony Loke mengumumkan bas dari Thailand dibenarkan masuk ke Malaysia tetapi perlu membuat permohonan dengan Agensi Pengangkutan Awam Darat terlebih dahulu dan permit sementara akan dikeluarkan kepada pemohon. - BERNAMA