Kadar kematian disebabkan kes lemas di negara ini empat kali ganda lebih tinggi berbanding kadar kematian melibatkan mangsa kebakaran.
Demikian jelas Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia, Datuk Seri Mohamad Hamdan Wahid.
Katanya, tahun lalu sahaja sebanyak 300 kes lemas direkodkan melibatkan 232 kematian berbanding 121 kematian melibatkan mangsa kebakaran.
"Statistik aktiviti di air semakin meningkat, atas dasar itu kita (bomba) sebagai anchor dalam Majlis Keselamatan Negara (MKN) memainkan peranan cukup besar memastikan penurunan angka ini.
"Pada tahun lepas sahaja, kita ada dalam statistik 350 kematian disebabkan aktiviti air, di lima kawasan utama antaranya pantai dan sungai," katanya.
Tambahnya, kes lemas di kawasan sungai, tali air, pantai dan air terjun menunjukkan bilangan tertinggi.
Sementara itu, Mohammad Hamdan berkata, sehingga Julai tahun ini, sebanyak 161 kes lemas direkodkan di seluruh negara membabitkan 129 kematian, manakala seorang mangsa cedera.
Daripada jumlah itu, kes lemas di sungai merekodkan bilangan kes tertinggi iaitu 103 kes membabitkan 84 kematian.
Katanya, Sabah, Sarawak dan Selangor mencatatkan jumlah kes lemas tertinggi setakat ini.
Nur Fazlizai Ali
Sat Sep 19 2020

Sehingga Julai tahun ini, sebanyak 161 kes lemas direkodkan di seluruh negara membabitkan 129 kematian, manakala seorang cedera. - Gambar hiasan

Anwar ucap takziah kepada mangsa tragedi gempa bumi di Turkiye
Anwar menyampaikan ucapan takziah kepada keluarga mangsa serta semua negara yang terjejas akibat gempa bumi maut yang melanda wilayah Kahramanmaras di selatan Turkiye pada Isnin.

Gempa bumi: Asrama runtuh, pelajar Malaysia di Turkiye selamat
MASAT mengesahkan tidak menerima sebarang laporan berkenaan pelajar Malaysia yang terkesan akibat gempa bumi bermagnitud 7.8 yang menggegarkan selatan Turkiye pagi Isnin.

Gempa bumi Turkiye: Malaysia rakam ucapan takziah, simpati kepada Turkiye - Zambry
Malaysia merakamkan ucapan takziah dan simpati kepada mangsa dan keluarga mereka serta kerajaan dan rakyat Turkiye susulan gempa bumi berukuran 7.8 pada skala Richter melanda negara itu pada Isnin.

Agenda AWANI: Kabinet Bayangan
Penubuhan ‘Kabinet Bayangan’ oleh Perikatan Nasional, apa lagi boleh pastikan suara pembangkang bukan sekadar semak dan imbang tetapi lebih bersifat suara ‘Kerajaan Alternatif’?

AWANI Ringkas: Turkiye, Syria dilanda gempa kedua
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

AWANI Ringkas: KPT galak IPTS laksana program Menu Rahmah
Ikuti rangkuman berita utama yang menjadi tumpuan sepanjang hari di Astro AWANI menerusi AWANI Ringkas.

Gempa bumi: Agong, Raja Permaisuri zahir takziah kepada Turkiye, Syria
Baginda berdua turut menzahirkan ucapan takziah kepada seluruh keluarga mangsa yang terkorban dalam musibah itu sehingga menyebabkan kehilangan nyawa dan kerosakan harta benda.

PH belum buat keputusan terima bekas ahli UMNO yang dipecat
Pakatan Harapan belum lagi membuat sebarang keputusan sama ada untuk menerima beberapa bekas Ahli UMNO yang telah menyuarakan hasrat untuk menyertai gabungan itu.

Andaian PH tidak dapat dukungan pengundi Melayu tidak benar - Anwar
Andaian kononnya Pakatan Harapan (PH) tidak mendapat dukungan pengundi Melayu iaitu hanya menerima 19 peratus undian kaum itu pada Pilihan Raya Umum ke-15 November lepas adalah tidak benar.
![AWANI 7:45 [06/02/2023] - Bincang sebelum keputusan | Tiada wakil Melayu | Kemungkinan banjir | Mangsa gempa bumi meningkat AWANI 7:45 [06/02/2023] - Bincang sebelum keputusan | Tiada wakil Melayu | Kemungkinan banjir | Mangsa gempa bumi meningkat](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/2008269/17543201601675689452319_640x360.jpg)
AWANI 7:45 [06/02/2023] - Bincang sebelum keputusan | Tiada wakil Melayu | Kemungkinan banjir | Mangsa gempa bumi meningkat
Laporan berita padat dan ringkas #AWANI745 bersama Luqman Hariz; 1. PKR rujuk pemimpin UMNO, bekas ahli UMNO masuk PKR 2. Kabinet bayangan PN, dianggap tidak cukup sifat 3. Lagi amaran hujan berterusan.... hujan sampai esok 4. Lebih seribu mangsa gempa bumi Turki dan Syria, Malaysia hantar bantuan #AWANInews

N. Sembilan perluas kawasan penanaman padi, jamin kelangsungan
Pembukaan kawasan baharu untuk penanaman padi itu juga dapat membuka peluang pekerjaan terutama kepada penduduk setempat.

Paras tiga sungai di Kuantan lebihi paras bahaya
Sungai yang mencatat bacaan melebihi paras bahaya adalah Sungai Lembing, Sungai Kuantan dan Sungai Belat.

Paras air Sungai Golok meningkat, 6 keluarga dipindahkan
Enam keluarga membabitkan 28 orang penduduk dari Rantau Panjang dipindahkan ke pusat pemindahan sementara (PPS) di Sekolah Kebangsaan Gual Tok Deh, pagi tadi.

Selangor bina infrastruktur salur air mentah dari kolam secara sistematik - Exco
Katanya projek berbentuk langkah jangka masa panjang jaminan sumber air kepada ketiga-tiga negeri itu dijangka siap akhir tahun ini.

Kesedaran masyarakat berhubung keselamatan dalam air masih rendah
Kesedaran masyarakat berhubung keselamatan di dalam air masih rendah dengan merekodkan 300 kes lemas sepanjang tahun lalu.

Lima lokasi sungai, air terjun di Kuala Krai dikenal pasti berlaku kepala air
Orang awam diharap tidak melakukan aktiviti di lokasi berkenaan kerana bimbang akan berlaku fenomena kepala air dalam musim hujan ini.

Kampung Redang Panjang, Selama dilanda banjir kilat
Hujan lebat selama dua jam itu turut mengakibatkan air sungai melimpah ke jalan utama dan rumah berdekatan.

Tanah runtuh: Penguatkuasaan undang-undang tidak ketat?
Kebanyakan kejadian tanah runtuh berlaku disebabkan air permukaan meresap ke dalam cerun ketika hujan.

Mangsa banjir di Sabah dan Johor meningkat, Pahang kekal
Di Johor, Batu Pahat masih mencatatkan jumlah mangsa tertinggi dengan 879 orang, diikuti Mersing (823), Kota Tinggi (344) dan Segamat (92).

Mangsa banjir di Johor meningkat, Sabah menurun, Pahang kekal
Di Johor, satu lagi PPS dibuka di Daerah Mersing, menjadikan keseluruhan 31 PPS beroperasi setakat ini.