KUALA LUMPUR: Keputusan kes membabitkan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang didakwa atas tuduhan rasuah, pecah amanah dan pengubahan wang haram dana Yayasan Akalbudi akan diketahui 24 Januari tahun depan.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah menetapkan tarikh itu selepas mendengar hujah kedua-dua pihak di akhir kes pendakwaan hari ini.

Pasukan pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Datuk Raja Rozela Raja Toran manakala pembelaan terdiri daripada peguam Hisyam Teh Poh Teik dan Hamidi Mohd Noh.

Presiden UMNO itu dituduh dengan 47 pertuduhan dengan 12 daripadanya pecah amanah, lapan rasuah dan 27 pengubahan wang haram, melibatkan puluhan juta ringgit dana milik Yayasan Akalbudi.

Bekas Timbalan Perdana Menteri itu juga didakwa membuat enam pembayaran bagi kad kredit persendirian, sumbangan kepada persatuan bola sepak Polis Diraja Malaysia, polisi insurans serta lesen kenderaan persendirian dan kiriman wang kepada sebuah firma guaman menerusi dana yayasan tersebut.

Beliau juga berdepan 27 pertuduhan pengubahan wang haram dalam transaksi secara langsung membabitkan pendapatan daripada aktiviti haram antara 2016 dan 2018.

Ahmad Zahid juga didakwa atas lapan tuduhan rasuah melibatkan suapan daripada tiga syarikat iaitu Mastoro Kenny IT Consultant & Services, Data Sonic Group Berhad dan Profound Radiance Sdn. Bhd.