awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Sean ‘Diddy’ Combs fail rayuan mohon dibebaskan segera dari penjara
Apabila lukisan bernyanyi: M Nasir dan Resonans Muzikal dalam Seni Visual di Galeri PETRONAS
4,433 saman dikeluarkan sempena Op Krismas, Op Ambang Tahun Baru - Ketua Polis Johor
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Kriteria tawaran haji tahun 1444H dijangka jadi tumpuan Dewan Rakyat hari ini

Bernama
Bernama
08/06/2023
00:45 MYT
Kriteria tawaran haji tahun 1444H dijangka jadi tumpuan Dewan Rakyat hari ini
Kriteria dalam mengklasifikasikan golongan B40, M40 dan T20 bagi penentuan tawaran mengerjakan ibadah haji tahun 1444H serta jumlah jemaah haji yang menerima tawaran itu pada tahun ini, dijangka menjadi tumpuan di Dewan Rakyat hari ini.
KUALA LUMPUR: Kriteria dalam mengklasifikasikan golongan B40, M40 dan T20 bagi penentuan tawaran mengerjakan ibadah haji tahun 1444H serta jumlah jemaah haji yang menerima tawaran itu pada tahun ini, dijangka menjadi tumpuan di Dewan Rakyat hari ini.
Menurut Aturan Urusan Mesyuarat di laman rasmi Parlimen, soalan Abdul Latiff Abdul Rahman (PN-Kuala Krai) itu akan dijawab oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim semasa sesi Waktu Pertanyaan-Pertanyaan Menteri (MQT).
Dalam sesi sama, Yeo Bee Yin (PH-Puchong) juga dijadual bertanya mengenai status terkini suntikan vaksin virus papilloma manusia (HPV) untuk lebih 500,000 kanak-kanak perempuan yang terlepas suntikan dari 2020 hingga 2022 serta perolehan vaksin HPV yang diperuntukkan RM120 juta untuk tahun ini.
Selain itu, Azli Yusof (PH-Shah Alam) turut membangkitkan soalan kepada Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup sama ada kementerian itu membenarkan minyak masak peket bersubsidi dijual semula kepada industri biodiesel berikutan terdapat permintaan yang tinggi sebagai bahan bakar dalam industri pengangkutan udara.
Pada sesi soal jawab, Datuk Seri Ikmal Hisham Abdul Aziz (PN-Tanah Merah) turut membangkitkan persoalan mengenai garis waktu Projek Kapal Tempur Pesisir (LCS) 1 dapat dimulakan semula dan adakah kapal itu boleh diselesaikan bagi kegunaan Tentera Laut Diraja Malaysia pada 2026.
Datuk Shamshulkahar Mohd Deli (BN-Jempol) pula ingin mengetahui bagaimana keputusan Kementerian Komunikasi dan Digital menamatkan monopoli Digital Nasional Berhad (DNB) dalam penyediaan rangkaian 5G dengan membenarkan model dwirangkaian 5G melalui entiti baharu.
Sejurus selesai sesi soal jawab, persidangan Dewan Rakyat diteruskan dengan perbahasan Rang Undang-Undang Suruhanjaya Koperasi Malaysia (Pindaan) 2023.
Persidangan Dewan Rakyat dijadual berlangsung hingga 15 Jun ini. - BERNAMA
Topic Berkaitan
#Dewan Rakyat
#tumpuan Dewan Rakyat
#kriteria tawaran haji
#PM Anwar Ibrahim
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan