KUALA LUMPUR: Mangsa kemalangan tren Transit Aliran Ringan (LRT) berhampiran stesen Kampung Baru di sini, minggu lalu, boleh mendapatkan khidmat kaunseling pada bila-bila masa dan seberapa banyak sesi yang diperlukan.

Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) dalam kenyataan hari ini memaklumkan khidmat kaunseling tanpa had oleh Bahagian Psikologi dan Kaunseling, Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) itu bagi pemulihan mangsa daripada tekanan perasaan dan trauma akibat insiden berkenaan.

"Mereka hanya perlu menghubungi Prasarana untuk aturkan janji temu dan bertemu kami pada bila-bila masa," kata Penolong Pengarah Kanan bahagian berkenaan Nuridawati Mohd Noor.

Menurut Prasarana, Nuridawati mengetuai sepasukan kaunselor pada sesi penyerahan sumbangan wang ehsan kepada penumpang terbabit pada satu majlis di stesen LRT Dang Wangi di sini hari ini.

Seramai 31 penumpang terlibat dalam insiden berkenaan hadir pada majlis itu.

Prasarana turut memberi jaminan akan meneruskan usaha menyampaikan bantuan kepada semua penumpang yang terbabit dalam insiden berkenaan dan setakat ini syarikat tersebut dapat menghubungi 136 daripada 213 penumpang yang terlibat.

"Kami sedang giat berusaha menghubungi baki 77 penumpang yang setakat ini belum dapat dikesan. Pihak kami berharap mereka yang berkenaan segera menghubungi Prasarana agar kami dapat menyalurkan bantuan," menurut kenyataan itu.

Prasarana memaklumkan penumpang terbabit boleh menghubungi nombor khas di talian 014-7371330 atau e-mel ke recovery2021@prasarana.com.my untuk tujuan bantuan serta urusan kaunseling.


Insiden LRT | Prasarana minta 83 mangsa tampil kongsi maklumat

Dalam kejadian 24 Mei lepas, seramai 47 penumpang dilaporkan cedera parah manakala 166 mengalami kecederaan ringan apabila sebuah tren membawa penumpang dan sebuah tren rosak yang sedang dipandu uji, bertembung di dalam terowong antara stesen LRT Kampung Baru dan KLCC.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong pada 25 Mei lepas dilapor berkata dapatan awal mendapati punca kemalangan dua tren berkenaan disebabkan kecuaian pemandu gerabak salah satu tren yang memandu dalam arah yang salah.

Prasarana sebelum ini mengumumkan akan memberikan bantuan khas RM1,000 dan bantuan sokongan lain kepada semua mangsa yang terlibat dalam insiden berkenaan.

-- BERNAMA