awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
  • BM
    EN
  • LIVE
  • Daftar
awani
  • LIVE
  • Video
  • Malaysia
  • Dunia
  • Politik
  • Hiburan
  • Bisnes
  • Sukan
  • Rancangan
  • Gaya Hidup
  • Lain-Lain
    • Teknologi
    • Podcast
Lain-Lain
  • Teknologi
  • Podcast
Pilihan raya Majlis Nasional Palestin ditetapkan pada 1 November
Toleransi beragama, keselamatan rumah ibadat asas keharmonian - Ahmad Zahid
Hutan di puncak bukit berhampiran Taman Tun Abdul Razak terbakar
  • POLISI PRIVASI
  • TERMA PENGGUNAAN
  • IKLAN BERSAMA KAMI
  • PELABUR

© 2025 Astro AWANI Network Sdn. Bhd. 200001032668(535275-D) All Rights Reserved.

Maqis rampas 16 tan makanan haiwan dari Singapura

Siti Nur Aqilla Omar
Siti Nur Aqilla Omar
15/02/2023
05:06 MYT
Maqis rampas 16 tan makanan haiwan dari Singapura
16 palet makanan yang dibawa masuk dari Singapura itu ditahan pada jam 3.30 petang Selasa, selepas disyaki tidak mempunyai permit import yang sah. - Maqis Johor
JOHOR BAHRU: Sebanyak 16 tan makanan haiwan yang dibawa masuk ke negara ini melalui Kompleks Sultan Abu Bakar (KSAB), Gelang Patah di sini, dirampas semalam.
Pengarah Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (Maqis) Johor, Edie Putra Md Yusof berkata, 16 palet makanan yang dibawa masuk dari Singapura itu ditahan pada jam 3.30 petang, selepas disyaki tidak mempunyai permit import yang sah.
"Hasil pemeriksaan yang dijalankan Pegawai Penguasa Maqis itu kemudian menemukan muatan 640 guni makanan haiwan dengan pembungkusan 25 kilogram setiap guni.
"Semua guni makanan haiwan itu disusun atas 16 palet dan dianggarkan bernilai RM326,390.90.
"Hasil pemeriksaan mendapati makanan haiwan berkenaan dibawa masuk tanpa mengemukakan Permit Import Maqis yang sah sebelum kemudian ditahan untuk tindakan lanjut," katanya menerusi kenyataan media, hari ini.
Edie Putra berkata perbuatan mengimport apa-apa jenis keluaran pertanian tanpa permit import pihaknya adalah menjadi satu kesalahan di bawah Seksyen 11(1) Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta 728) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 11(3) akta yang sama.
Katanya, jika disabit kesalahan, boleh didenda tidak melebihi RM100,000 atau dipenjara maksimum enam tahun atau kedua- duanya sekali.
"Pihak Maqis sentiasa komited dalam menjalankan penguatkuasaan di pintu masuk bagi menjamin keselamatan keluaran pertanian yang masuk ke dalam negara dan mematuhi syarat serta peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan, seterusnya memastikan biosekuriti makanan negara sentiasa terkawal," katanya.
Topic Berkaitan
#maqis
#Singapura
#makanan haiwan
#kastam Johor
Must-Watch Video
Cara lain mengikuti berita kami
Iklan