KUALA LUMPUR: Maxis Berhad menjadi syarikat telekomunikasi pertama negara ini yang dianugerahkan pensijilan ISO 37001:2016, Sistem Pengurusan Anti Rasuah (ABMS).
Pensijilan tersebut telah dianugerahkan oleh SIRIM QAS International dan International Certification Network, IQNet sekali gus menjadi bukti kepada piawaian tadbir urus yang baik dan teguh.
Ketua Pegawai Eksekutif Maxis, Gokhan Ogut berkata, pensijilan inj membuktikan komitmen Maxis terhadap perkhidmatan yang berintegriti dan boleh dipercayai oleh pelanggan.
"Pencapaian dari SIRIM QAS in amat penting bagi kami yang jelas menunjukkan komitmen berterusan Maxis untuk membina budaya ketelusan dan integriti, sambil menimbulkan kepercavaan dan kevakinan daripada pelanggan kami,” ujarnya
Tambah beliau, penganugerahan ini juga mengesahkan pendekatan sifar rasuah jenama dalam menerajui bidang telekomunikasi negara.
“Sebagai penyedia penvelesaian konvergen terkemuka negara. Maxis membunvai pendekatan sitar toleransi terhadad semua bentuk rasuah, dan pensijilan ini mengesahkan kepimpinan kami dalam bidang ini, selaras dengan strategi kelestarian MAX+ yang baru kami lancarkan," katanya.
ISO 37001:2016 ABMS adalah berdasarkan amalan baik yang diktiraf di peringkat antarabangsa, menyatakan keperluan dan panduan dalam melaksanakan, reka bentuk, menyelenggara, dan menambah Daik sistem pengurusan anti-rasuan organisasi.
Selain itu, ia turut membantu mengesan dan bertindak balas terhadap rasuah sambil mematuhi Aka Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 (Akta 694) dan undang-undang dan peraturan pencegahan rasuah yang lain.
Upcacara pensijilan tersebut disampaikan oleh Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif SIRIM Berhad, Datuk Ahmad Sabirin Arshad di Menara Maxis, di sini.
Fahmi Izuddin
Tue Nov 29 2022

Maxis Berhad menjadi syarikat telekomunikasi pertama negara ini yang dianugerahkan pensijilan ISO 37001:2016, Sistem Pengurusan Anti Rasuah (ABMS).

AS-China | Belon pengintip ditembak jatuh, lapangan terbang ditutup
Tiga lapangan terbang di utara dan Selatan Carolina, Amerika Syarikat ditutup kira-kira dua jam pada Sabtu. Langkah itu diambil bagi memberi laluan kepada tentera Amerika Syarikat menembak jatuh belon milik China, disyaki digunakan untuk tujuan pengintipan.

Suara Rakyat | Struktur retak, pasar Karamunting perlu segera dipindah
Keretakan pasar Karamunting, tanah merah semakin hari semakin teruk. Jika dibiarkan, bimbang ada nyawa yang akan jadi korban. Sebelum nasi menjadi bubur suara rakyat menggesa agar lokasi pasar usang ini dipindahkan ke tempat yang lebih selamat.

Baling botol kaca: Tujuh individu termasuk tiga wanita ditahan
Kesemua mereka yang berusia 21 hingga 31 tahun itu, ditahan semalam dan hari ini di sekitar Dang Wangi.

Had waktu main bunga api, hanya pada musim perayaan - Lee Lam Thye
Garis panduan yang dilaksanakan juga perlu seiring dengan pemerkasaan penguatkuasaan.

Online Scam | DPDM sambut baik kerjasama Malaysia Singapura tangani isu
Hala tuju kerjasama Malaysia Singapura dalam menangani isu penipuan dalam talian bakal menjadi pemangkin merancakkan lagi sektor perniagaan digital di negara ini. Presiden Dewan Perniagaan Digital Malaysia, Chris Daniel Wong berkata pihaknya menyambut baik kerjasama perkongsian maklumat dan kepakaran dalam menangani isu ini.

Thaipusam | Batu Caves terus jadi tumpuan
Kehangatan sambutan Thaipusam sehingga petang ini masih lagi meriah dengan pengunjung tidak putus masuk dan keluar di Batu Caves. Untuk perkembangan lanjut kita terus bersama Raja Hisyam Raja Zaid yang berada di sana sejak pagi tadi.

Dilantik Penasihat Kanan: 'Beri peluang kepada Nurul Izzah', sindir Ahmad Faizal
Ahmad Faizal berkata, jika seorang ayah melantik anaknya sendiri, sudah tentu Nurul Izzah mempunyai kebolehan yang 'sangat hebat'.

Keselamatan | Keupayaan teknologi ketenteraan dan ancaman global
Keupayaan teknologi ketenteraan dan ancaman global

Pantau Kerajaan Baharu | Kewajaran penjualan mercun dan bunga api
Tan Sri Lee Lam Thye

Thaipusam | Sambutan Thaipusam meriah
Bersama Raja Hisyam Raja Zaid di Batu Caves yang kini berada di Batu Caves melaporkan mengenai suasana sambutan perayaan Thaipusam.

Maxis Berhad terima pensijilan Sistem Pengurusan Anti Rasuah
Penganugerahan ini mengesahkan pendekatan sifar rasuah jenama dalam menerajui bidang telekomunikasi negara.

Maxis catat untung, hasil lebih tinggi suku kedua 2021
Keuntungan selepas cukai Maxis meningkat 5.3 peratus tahun ke tahun kepada RM360 juta pada Q2 2021.

Maxis sedia lancar perkhidmatan rangkaian 5G pada separuh kedua 2020
Ketua Pegawai Eksekutif Maxis, Gokhan Ogut berkata syarikat telekomunikasi tersebut akan melancarkan perkhidmatan rangkaian 5G sebaik sahaja spektrum yang diperlukan itu disediakan oleh kerajaan.

Maxis, Huawei tandatangani perjanjian peruntukan rangkaian 5G
Kerjasama antara pemain global dan vendor tempatan adalah penting untuk membina ekosistem teknologi yang berkembang maju di Malaysia.

Astro dan Maxis meraih sokongan untuk mengumpul dana bagi mangsa-mangsa tsunami Sulawesi
Astro Malaysia Holdings Berhad (Astro) dan Maxis Berhad menyumbangkan RM5 juta kepada Tabung Bencana Gempa Bumi dan Tsunami Sulawesi.

Telefon pintar eksklusif edisi The Red Warriors
Maxis Berhad mensasarkan kira-kira 30,000 unit telefon pintar eksklusif edisi The Red Warriors, dijual pada tahun ini bagi pasaran Kelantan.