KUALA LUMPUR : Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) dan Sarawak Multimedia Authority (SMA) akan mengkaji kaedah yang sesuai bagi menyelesaikan masalah capaian Internet di Rumah Panjang Suing, Ulu Kemalih, Pakan, Sarawak.

Tindakan ini diambil susulan daripada makluman kesukaran dihadapi seorang pelajar untuk mendapatkan capaian Internet di rumah panjang itu bagi mengikuti sesi temu duga bagi kemasukan ke sebuah universiti tempatan.

"Berdasarkan maklumat yang diterima, perkhidmatan Internet wifi sedia ada di Rumah Panjang Suing, Teberu, Ulu Kemalih, Pakan adalah di bawah projek Sarawak Linking Urban Rural and Nation (SALURAN Wifi) merupakan inisiatif daripada pihak kerajaan negeri melalui SMA.

"SALURAN Wifi adalah perkhidmatan Internet yang menggunakan teknologi satelit dan mampu memberikan purata kelajuan sehingga 25Mbps.

"Perkhidmatan tersebut disediakan sebagai langkah interim bagi memberikan liputan Internet kepada penduduk di Rumah Panjang Suing dan sekitarnya," katanya dalam satu kenyataan pada Khamis.

Ujar MCMC, sebuah menara telekomunikasi baharu telah dirancang untuk dibina tahun ini bagi menyediakan liputan 4G buat penduduk di kawasan tersebut dengan dikendalikan oleh Sarawak Digital Economy Corporation (SDEC).

Dalam pada itu, ujarnya, pihak MCMC akan bekerjasama dengan SMA untuk mengenal pasti kaedah capaian yang sesuai bagi memastikan tahap kualiti pengalaman ke atas perkhidmatan Internet SALURAN  Wifi sedia ada di rumah panjang Suing.

"Langkah tersebut penting bagi membolehkan para penduduk setempat termasuk pelajar yang terkesan itu dapat mengikuti sesi pengajaran dan pembelajaran selain melaksanakan urusan seharian dengan lancar," tambahnya dalam kenyataan sama.

BACA: Kelulusan pembangunan telekomunikasi di Sarawak perlu disegerakan - Julaihi