Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) mengkaji teknologi yang dapat digunakan untuk memantau tahap pencemaran sumber air yang membolehkan amaran awal dikeluarkan sebelum keadaan menjadi serius.
Menterinya, Khairy Jamaluddin berkata beliau sudah meminta Ketua Setiausaha MOSTI , Datuk Dr Siti Hamisah Tapsir untuk berbincang dengan Ketua Setiausaha Kementerian Alam Sekitar dan Air (KASA) Datuk Seri Dr Zaini Ujang, mengenainya.
“Perkara-perkara sebegini (pencemaran sumber air) mesti dikesan dengan lebih awal. Sudah ada teknologi sedemikian, tapi saya rasa belum cukup baik.
"Saya berharap kami dapat melihat peranan teknologi yang berkesan untuk memantau pencemaran air secara proaktif," katanya pada sidang media selepas melancarkan Geran Padanan Impal Sosial di Pusat Sains Negara, Bukit Damansara pada Jumaat.
Beliau mengulas mengenai gangguan bekalan air di1,292 kawasan di Lembah Klang yang berpunca daripada pencemaran di Sungai Gong, Rawang, yang menyebabkan loji rawatan air (LRA) terpaksa ditutup.
Sementara itu, beliau berkata Jabatan Kimia akan menyerahkan keputusan analisis sampel air mentah yang tercemar di kawasan sungai berkenaan kepada Jabatan Alam Sekitar (JAS), dalam masa beberapa hari lagi.
BACA: Operasi Air Selangor: Gangguan bekalan air dijangka lebih lama
Katanya, Jabatan Kimia sudah menerima sampel sebenar daripada kilang yang disyaki terbabit melakukan pencemaran itu daripada Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), Kementerian Kesihatan dan JAS.
“Jabatan Kimia sedang membuat analisis Volatile Organic Compound (VOC) bagi empat sampel yang diterima daripada Kementerian Kesihatan, analisis VOC Hidrokarbon bagi empat sampel daripada LUAS dan analisis mengenai buangan terjadual bagi sampel JAS.
“Semua ini sedang dianalisis Jabatan Kimia dan saya sudah arahkan mereka mempercepatkan analisis ini.
"Sebaik saja keputusan diketahui, kita akan serahkan kepada JAS untuk tindakan lanjut," katanya.
Dalam perkembangan yang sama, beliau berkata hukuman yang lebih berat perlu dikenakan terhadap mana-mana pihak yang melakukan pencemaran terhadap sungai di negara ini.
Beliau mengesyorkan kepada kementerian yang terlibat untuk mengadakan perbincangan dengan jemaah menteri untuk meningkatkan hukuman kepada pihak yang bertanggungjawab mencemarkan sumber air di negara ini.
Sebanyak 1,292 kawasan di tujuh wilayah di sekitar Lembah Klang mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual bermula Khamis selepas empat Loji Rawatan Air (LRA) dihenti tugas ekoran insiden pencemaran bau berkenaan.
BACA: Loji Rawatan Air Sungai Selangor, Rantau Panjang masih ditutup
BACA: Kilang disyaki jadi punca pencemaran Sungai Selangor disita, dikompaun
Tujuh wilayah tersebut ialah Kuala Lumpur, Petaling, Klang/Shah Alam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak dan Kuala Langat.
Isabelle Leong
Fri Sep 04 2020

KHAIRY: Saya rasa hukuman sedia ada tidak mencukupi kerana bagi saya, ini adalah satu perkara yang berat dan melibatkan jutaan rakyat Malaysia. - Astro AWANI/SHAHIR OMAR

COVID-19 | Perintah berkurung di Wuhan - Satu tahun kemudian
23 Januari 2020, dunia menyaksikan perintah berkurung pertama dilaksanakan bagi mengekang penularan COVID-19 di Wuhan, China. Satu tahun kemudian, hampir seluruh dunia telah mengambil pendekatan yang sama, manakala di Wuhan, penduduk kini menikmati kebebasan.

Politik UMNO | Beri alasan yang kukuh sebelum putuskan kerjasama
Aizat Azam yang juga Ketua Pemuda UMNO Bahagian Merbok berpendapat, walaupun usaha memutuskan kerjasama dengan Bersatu ada asasnya, tetapi ia tidak boleh dibuat tanpa alasan yang kukuh. Jelasnya lagi, persepsi terhadap Umno ketika ini agak negatif, apatah lagi selepas ia dilihat cuba meruntuhkan kerajaan Perikatan Nasional, dan dianggap gila kuasa.

Kanak-kanak leukimia | Impian naiki kenderaan polis tercapai
Impian seroang kanak-kanak yang menghidap penyakit leukimia tahap empat untuk menaiki kenderaan polis akhirnya tercapai.

Politik | Perpecahan dalam UMNO berlaku sebelum PRN Sabah
Perbezaan pendapat dalam usaha persiapan UMNO menghadapi pilihan raya umum dilihat antara faktor utama yang menyebabkan perpecahan dalam parti Melayu terbesar itu. Timbalan Ketua UMNO Bahagian Putrajaya, Tun Faisal Ismail Aziz berkata, titik-titik perbezaan pendapat semakin ketara sewaktu berhadapan dengan Pilihan Raya Negeri Sabah pada November tahun lepas.
![[INFOGRAFIK] Kluster baharu (22 Januari 2021), 12 kluster baharu di 8 negeri [INFOGRAFIK] Kluster baharu (22 Januari 2021), 12 kluster baharu di 8 negeri](https://resizer-awani.eco.astro.com.my/tr:w-177,h-100,q-100,f-auto/https://dzu2r3t0ymp2a.cloudfront.net/757/TranscodedFile/23023825271611332239891/1886850_8967789641611332281403_640x360.jpg)
[INFOGRAFIK] Kluster baharu (22 Januari 2021), 12 kluster baharu di 8 negeri

COVID-19 | Larikan jenazah bapa, 4 beradik direman
Empat beradik direman selama tiga hari selepas bertindak melarikan jenazah bapa mereka di Hospital Lahad Datu apabila enggan membenarkan hospital menjalan SOP COVID-19 terhadap bapa mereka.

COVID-19 | Pesakit COVID-19 dipercayai bunuh diri
Tertekan akibat positif COVID-19 dan terpaksa membayar kos rawatan yang tinggi di hospital swasta, seorang lelaki dipercayai membunuh diri di rumahnya di Bandar Putra Permai, Seri Kembangan.

10 Berita Pilihan - (22 Januari 2021)
Antara pelbagai berita dalam dan luar negara yang disiarkan di Astro AWANI, berikut adalah yang paling menjadi tumpuan sepanjang hari ini.

Kes Dadah: Armada serah sepenuhnya kepada polis, akui suspek ahli Bersatu
Angkatan Bersatu Anak Muda (Armada) Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) menyerahkan sepenuhnya siasatan kes tangkapan seorang ahli politik kerana memproses dadah pada Rabu.

Calon positif COVID-19, dikuarantin tidak boleh duduki peperiksaan - KPM
Peperiksaan utama yang dijadual bermula pada Februari ini tidak akan ditangguhkan, namun Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mengaturkan sesi lain bagi calon yang tidak dapat hadir.

Bekalan air di Kuala Lumpur, Petaling, Hulu Langat pulih 57%
Air Selangor dalam satu kenyataan pada Sabtu memaklumkan bekalan air telah mula disalurkan kepada para pengguna bermula jam 2 pagi ini.

36 kawasan di Shah Alam, Klang, Petaling alami gangguan bekalan air berjadual 12 Januari ini
22 kawasan di Shah Alam, empat kawasan di Klang dan 10 kawasan di Petaling akan mengalami gangguan bekalan air berjadual bermula jam 9:00 pagi, 12 Januari 2021.

Henti tugas LRA Sungai Selisek, lapan kawasan dijangka terjejas - Air Selangor
Jangkaan untuk LRA itu beroperasi semula tidak dapat dipastikan ketika ini kerana hujan belum berhenti dan paras air masih kritikal.

Paip putus: Kerja pembaikan 30 jam, bekalan pulih petang 1 Jan
Kerja pembaikan dijangka siap pada pagi 31 Disember dan bekalan akan pulih sepenuhnya di 63 kawasan di Lembah Klang pada 6 petang, 1 Januari 2021.

43 kawasan di Wilayah Petaling alami gangguan bekalan air akibat tanah runtuh
Air Selangor Sdn Bhd (Air Selangor) berkata, kerja baik pulih sambungan paip berkenaan sudah dimulakan namun belum dapat menjangka bila ia akan selesai.

Paip pecah: 12 kawasan di Klang, Shah Alam alami gangguan air malam ini
Sebanyak 12 kawasan di wilayah Klang/Shah Alam, Selangor mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual mulai 8.30 malam ini susulan insiden paip pecah.

Bekalan air di Klang dan Shah Alam pulih sepenuhnya - Air Selangor
Semalam, enam kawasan terbabit dilaporkan mengalami gangguan bekalan air tidak berjadual ekoran kejadian paip pecah yang berlaku di Jalan Persiaran Jubli Perak di Seksyen 24, Shah Alam.

Gangguan bekalan air di Seremban, Rembau pada 24 November
Sebahagian kawasan di daerah Seremban dan Rembau akan mengalami gangguan bekalan air sementara selama 24 jam mulai pukul 8 pagi pada 24 Nov ini.

27 kawasan di Kuala Langat, Sepang bakal alami gangguan bekalan air berjadual
Ia susulan kerja-kerja penggantian injap pada paip agihan yang terletak di simpang Jalan Indah 1, Jalan B48 Pekan Sepang Lama.

Pencemaran Sungai Muda: Penyelia, kontraktor projek, 4 buruh direman
Mereka terdiri daripada dua kontraktor, seorang penyelia tapak dan empat buruh Indonesia berusia antara 27 hingga 38 tahun.