KUALA LUMPUR: Cabang digital Capital A Bhd, airasia Digital Sdn Bhd, dijenamakan semula sebagai Move Digital Sdn Bhd sekali gus menjadi langkah strategik bagi menekankan komitmennya terhadap perjalanan.

Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Capital A merangkap Pengerusi Eksekutif Move, Tan Sri Tony Fernandes berkata penjenamaan semula itu menandakan bahagian penting dalam fasa pertumbuhan seterusnya menerusi perniagaan airasia Superapp dan BigPay.

"Perniagaan platform perjalanan Move, airasia Superapp, juga akan mempunyai jenama baharu dan mengubah nama kepada 'airasia move' dalam tempoh terdekat sebagai fasa transformasi berterusan," katanya kepada pemberita selepas pengumuman mengenai Move Digital di sini, pada Isnin.

Pengguna airasia Superapp akan dapat mengalami akses lancar kepada perjalanan dan perkhidmatan kewangan pada satu platform, dengan ciri kewangan bersepadu seperti paparan baki, tambah nilai dan pembayaran daripada BigPay di samping memperkukuh saranan nilai airasia move sebagai aplikasi perjalanan pilihan.

Tony berkata peranannya sebagai pengerusi eksekutif akan mempertingkatkan sinergi antara kedua-dua perniagaan itu.

"Selepas perubahan ini, pasaran boleh mengharapkan pengalaman pengguna yang diperkaya selain lebih banyak penyepaduan ciri BigPay dalam airasia Superapp dan airasia move tidak lama lagi," katanya.

airasia Superapp dengan pantas telah menjadi satu platform perjalanan sehenti yang menawarkan nilai dan kemudahan menerusi pengalaman tempahan menyeluruh yang lancar sejak dua tahun lepas manakala BigPay mengukuhkan lagi kedudukannya sebagai penyedia teknologi kewangan inovatif.

Pada suku kedua 2023, airasia Superapp merekodkan pengguna aktif bulanan sebanyak 15 juta dengan peningkatan pengguna baharu sebanyak 10 peratus bagi setiap tempoh sukuan.

BigPay pula mencatatkan pertambahan pengguna kad sebanyak 16 peratus tahun ke tahun pada suku kedua.

"Sejak suku kedua 2022, aplikasi perjalanan ini telah merekodkan pertumbuhan positif dari segi keuntungan sebelum faedah, cukai, susut nilai dan pelunasan (EBITDA) manakala BigPay menyasar untuk mengalami pulang modal pada 2024," katanya.

Tony juga mengumumkan pelantikan Nadia Omer sebagai CEO airasia move berkuat kuasa 26 Okt, 2023.

Nadia akan menggantikan Pemangku CEO airasia SuperApp, Mohamad Hafidz Mohd Fadzil, yang akan meneruskan tugasnya menerajui perniagaan itu buat masa ini.

-- BERNAMA