KUALA LUMPUR: Penganjuran Majlis Rumah Terbuka yang pertama oleh Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) melambangkan kesepaduan, keserasian, dan keharmonian sebuah Keluarga Malaysia, dalam sama-sama meraikan perayaan Hari Deepavali

Menurut Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Datuk Seri Nancy Shukri acara tahunan ini merupakan cerminan betapa negara kita berpegang teguh kepada keeratan perpaduan, dalam kalangan masyarakat pelbagai kaum di Malaysia.

Nancy menjelaskan kepelbagaian kaum yang hidup dalam suasana harmoni merupakan identiti unik, yang menjadi salah satu tarikan utama pelancong ke negara ini.

"Ia sekali gus menjadi kunci utama, dalam memulih dan merancakkan semula industri pelancongan Malaysia.

"Kita sedar bahawa pandemik COVID-19 masih lagi belum reda. Ini, menyebabkan orang ramai sentiasa berhati-hati dan berwaspada, melibatkan diri untuk program atau aktiviti secara fizikal, dalam suasana
kehidupan norma baharu," katanya ketika berucap pada Majlis Rumah Terbuka Malaysia (MRTM) Deepavali 2021, pada Sabtu.

Beliau menjelaskan pelaksanaan MRTM Deepavali 2021 kali ini dengan mekanisme SOP yang ditetapkan, bakal menjadi penanda aras, bagi pelaksanaan program-program fizikal atau majlis sosial MOTAC, yang akan datang.

Selain itu, Nancy menjelaskan dalam penganjuran program MRTM kali ini, MOTAC telah menetapkan mekanisme kehadiran pengunjung berdasarkan norma baharu.