CHUKAI: Operasi pencarian kanak-kanak berusia 11 tahun yang dikhuatiri lemas di alur sungai Kuala Kemaman dekat sini Jumaat lepas, akan diteruskan dengan bantuan pakar oseanografi dari Universiti Malaysia Terengganu (UMT).

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Terengganu Md Hilman Abd Rashid berkata perbincangan telah dibuat bersama pihak UMT untuk mendapatkan kepakaran tersebut berikutan pergerakan air di muara sungai itu sentiasa berubah.

"Kita tidak tahu corak pergerakan air di kawasan ini dan mereka lebih pakar. Mungkin ada kajian yang boleh bantu kita untuk menentukan kedudukan mangsa kerana situasi ini berbeza dengan sungai di mana kita tahu pergerakan air.

"Jadi (untuk kes) yang ini, airnya bertembung dengan air laut, pergerakan air berubah mengikut pasang surut air. Jadi untuk kenal pasti kedudukan mangsa, kita cuba dapatkan khidmat pakar UMT," katanya kepada pemberita selepas melakukan tinjauan di lokasi kejadian dekat sini, hari ini.

Md Hilman berkata pembahagian mengikut sektor juga telah dilaksanakan bagi melakukan pencarian dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia juga memfokuskan pencarian di kawasan laut serta pesisir pantai sehingga ke Cherating, Pahang bagi mencari mangsa.

"Setakat hari ini, kita masih belum jumpa mangsa. Apa yang kita khuatiri sekiranya mangsa berada di dasar muara sungai ini sebab kita percaya bahawa kawasan ini ialah kawasan pasir jerlus...dan ini yang menyukarkan operasi pencarian kita," katanya.

Dalam pada itu, Md Hilman turut menasihati ibu bapa agar tidak melakukan aktiviti riadah di kawasan berdekatan air memandangkan negara kini berhadapan musim Monsun Timur Laut.

"Musim banjir ini bukan masa untuk kita mandi-manda, berkelah dan bermain air. Ini bukan masa yang sesuai, saya nasihatkan juga kepada orang kampung segera berpindah jika berlaku peningkatan air atau hujan lebat berterusan di kawasan kediaman," katanya.

Jumaat lepas, Mohamad Aiman Asyraf Shahrulzaman, 11, dipercayai lemas selepas dihanyutkan arus deras ketika bermandi-manda bersama dua rakan di alur Sungai Kuala Kemaman berdekatan Pantai Telaga Simpul.

Operasi pencarian selama empat hari itu juga melibatkan anggota pelbagai agensi termasuk Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kemaman, BBP Chukai, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM) dan dibantu komuniti nelayan.

-- BERNAMA