Kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) hendaklah mematuhi peraturan dan pensijilan di bawah peraturan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau United Nations Regulation (UNR) UNR44 atau UNR129.
Timbalan Menteri Pengangkutan, Datuk Kamaruddin Jaffar berkata, UNR44 memberi panduan penggunaan produk CRS berdasarkan kumpulan berat kanak-kanak, manakala UNR129 memberi panduan produk CRS berdasarkan ketinggian kanak-kanak.
“Produk CRS yang mempunyai persijilan kedua-dua UNR ini akan sesuai untuk digunakan bagi kumpulan kanak-kanak di antara umur kelahiran sehingga berat dalam lingkungan 36kg.
“Dalam hubungan ini, secara umumnya, kanak-kanak yang mempunyai berat 36kg ini adalah berada dalam kumpulan umur 12 tahun dengan lingkungan ketinggian 135 cm,” katanya.
Kamaruddin berkata demikian ketika menjawab soalan Cha Kee Chin (PH - Rasah) yang meminta Kementerian Pengangkutan menyatakan secara menyeluruh cara pelaksanaan penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak yang diumumkan baru-baru ini.
Dalam pada itu kata Kamaruddin, produk-produk CRS yang mematuhi UNR44 juga dikategorikan mengikut kepada kumpulan berat sebagai panduan dan memudahkan orang ramai memilih produk yang bersesuaian untuk anak-anak mereka.
Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebelum ini berkata, kerajaan akan mewajibkan penggunaan CRS bermula pada 2020.
Jelasnya, langkah baharu itu susulan statistik yang membimbangkan apabila sebanyak 1,559 kematian dicatatkan membabitkan kanak-kanak di bawah umur 10 tahun dari tahun 2007 sehingga 2017.
Wan Syamsul Amly
Thu Nov 28 2019

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebelum ini berkata, kerajaan akan mewajibkan penggunaan CRS bermula pada 2020. - Gambar hiasan

Malaysia ambil tempat sebagai Naib Presiden WHA
Malaysia akan mengambil tempat sebagai Naib Presiden Perhimpunan Kesihatan Sedunia (WHA) secara rasmi pada Ahad.

Krisis Palestin | Bukan hanya isu agama, tetapi isu kemanusiaan
Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Datuk Idris Ahmad berkata, sudah bertahun lamanya rakyat Palestin dinafikan hak untuk duduk di tanah air sendiri dan usaha membebaskan mereka perlu diteruskan dari semasa ke semasa.

Sukan SEA Vietnam | Emas ke-39 dari Muay Thai
Turut membutirkan kilauan emas pada Ahad ialah atlet Muay Thai negara, Ahmad Nor Iman Aliff Rakib.

Selangor perlu lakukan pemeriksaan berkala untuk bendung pencemaran sisa plastik import - SAM
Selangor perlu memberi penekanan terhadap kepentingan mengadakan pemeriksaan dan penilaian berkala terhadap operasi semasa fasiliti memproses sisa plastik.

LRT Tergendala | Jawatankuasa khas ditubuh siasat punca kejadian
Satu jawatankuasa khas ditubuhkan bagi menyiasat kejadian perkhidmatan Transit Aliran Ringan (LRT) laluan Kelana Jaya yang tergendala pada Jumaat lalu. Menurut Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong, jawatankuasa itu melibatkan agensi siasatan luar bagi mengenal pasti punca kejadian itu berlaku.

Nahas Pelajar USAS | Keputusan audit keselamatan treler diketahui minggu depan
Laporan Pemeriksaan dan Audit Keselamatan (JISA) Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) berhubung kemalangan tragis yang meragut nyawa lima pelajar Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) pada 12 Mei lalu, akan diketahui minggu depan. Ketua Pengarah JPJ, Datuk Zailani Hashim berkata, siasatan masih lagi dijalankan bagi menentukan sama ada lori treler yang melanggar kumpulan pelajar berkenaan mematuhi segala peraturan ditetapkan.

Pembantu khas wakil rakyat maut basikal terbabas turun cerun
Seorang lelaki maut selepas basikal yang ditunggangnya hilang kawalan dan terbabas di jalan raya berdekatan Jalan Simpang Pulai, di sini petang tadi.

Kenaikan tambang: Syarikat perkhidmatan e-hailing dipanggil beri penjelasan - Menteri
Kementerian Pengangkutan sedang meneliti dan berbincang dengan syarikat perkhidmatan e-hailing berhubung aduan serta rungutan orang ramai mengenai kenaikan kadar tambang.

Warga emas cedera dipukul penunggang motosikal
Diherdik serta dipukul sehingga terjatuh, itu antara detik cemas yang dihadapi seorang warga emas dalam kejadian berhampiran jejantas di Padang Jawa di sini pada Ahad.

Anggota bomba selamatkan wanita cuba terjun jambatan terima penghargaan khas
Anggota terbabit menerima penghargaan khas sempena Sambutan Hari Anggota Bomba Sedunia 2022 hari ini.

Jumlah hutang, pendapatan negara antara tumpuan Dewan Rakyat hari ini
Lau turut bertanyakan apakah langkah yang diambil bagi memulihkan ekonomi serta meningkatkan hasil pendapatan negara susulan impak wabak COVID-19.

Kanak-kanak dua tahun tercampak: Pemandu Myvi direman tiga hari
Reman bagi pemandu Myvi berusia 20 tahun itu dikeluarkan Majistret Tan Chai Wei di Mahkamah Majistret Rembau bermula semalam (12 Feb) sehingga 14 Feb.

Kerusi CRS: Jangan pertaruh nyawa anak semata-mata ingin jimatkan wang! - Pakar
Ibu bapa disaran agar tidak terpedaya dengan kerusi keselamatan kanak-kanak (Child Restraint System: CRS) yang murah.

Ibu bapa beri reaksi positif penggunaan kerusi keselamatan kanak-kanak
Ibu bapa turut berharap kerajaan dapat memperkenalkan insentif tertentu bagi pembelian kerusi berkenaan, selain kawalan harga.

CRS: KPDNHEP akan pantau penjualan atas talian agar ikut piawaian
Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) akan memantau dengan teliti penjualan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) yang meluas secara dalam talian ketika ini.

Kerajaan tidak berhasrat wajibkan CRS pada jenis kenderaan lain - Loke
Buat masa ini kementerian hanya memberi fokus pada kereta persendirian sahaja.

Kerusi keselamatan kanak-kanak: Tiada saman enam bulan pertama tetapi...
Kementerian akan terlebih dahulu melaksanakan pendekatan berbentuk amaran, nasihat dan mendidik para ibu bapa khusus untuk menyedarkan kepentingan kerusi keselamatan.

Patuhi kriteria kerusi keselamatan kanak-kanak - Kamaruddin
UNR44 memberi panduan penggunaan produk CRS berdasarkan kumpulan berat kanak-kanak, manakala UNR129 memberi panduan produk CRS berdasarkan ketinggian kanak-kanak.

Tiada saman dikeluarkan dalam tempoh enam bulan pertama penguatkuasaan CRS
Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook berkata kementeriannya mengambil pendekatan mendidik dahulu sebelum langkah penguatkuasaan diambil sepenuhnya.

Penguatkuasaan kerusi keselamatan kanak-kanak berperingkat - Loke
Kerajaan mewajibkan penggunaan CRS dalam kereta bermula 1 Januari tahun depan.