KUALA LUMPUR: Perbicaraan peguam Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, yang berdepan dua pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan RM9.5 juta yang didakwa diterima beliau daripada Datuk Seri Najib Tun Razak dan dua pertuduhan membuat kenyataan palsu kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), telah ditangguhkan hingga bulan depan.

Prosiding itu, yang sepatutnya memasuki hari ketiga esok, dilapangkan susulan pelaksanaan sekatan pergerakan penuh selama 14 hari.

"Perbicaraan di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Muhammad Jamil Hussin akan bersambung pada 1 Julai," kata Timbalan Pendakwa Raya Afzainizam Abdul Aziz ketika dihubungi Bernama hari ini.

Setakat ini, tiga saksi memberi keterangan dalam perbicaraan yang bermula pada 21 Mei lepas.

Pada 13 Sept 2018, Muhammad Shafee mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan menerima wang hasil kegiatan haram berjumlah RM9.5 juta melalui dua cek yang dikeluarkan oleh Najib dan dimasukkan ke dalam akaun CIMB Bank Berhad miliknya.

Beliau turut berdepan dua pertuduhan terlibat dalam transaksi hasil daripada aktiviti haram iaitu mengemukakan penyata tidak betul dan bertentangan dengan perenggan 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi tahun kewangan berakhir pada 31 Dis 2013 dan 31 Dis 2014.

-- BERNAMA