MEKAH: Kerajaan Arab Saudi memasang 1,092 sensor biometrik di semua 14 pintu masuk ke negara berkenaan.
Ia adalah sebahagian usaha Pihak Berkuasa Data dan AI Arab Saudi (SDAIA) dalam melicinkan perjalanan ibadah haji tahun ini sekali gus memperbaiki pengalaman para jemaah.

Teknologi ini juga dilaksanakan di 11 lapangan terbang di tujuh negara tahun ini melalui Inisiatif Laluan Mekah.

Presiden Saudi Data & AI Authority (SDAIA), Dr Abdullah bin Sharaf Alghamdi berkata, penggunaan sistem AI SDAIA telah menyumbang kepada peningkatan pengurusan operasi haji dengan tahap produktiviti, kecekapan dan keselamatan tertinggi, memastikan penyampaian perkhidmatan yang optimum kepada jemaah haji dengan kerjasama entiti kerajaan yang berkenaan dengan urusan haji. 


Semasa musim haji tahun ini, kerajaan Arab Saudi, melalui SDAIA, menyediakan pelbagai perkhidmatan teknologi pintar yang menyumbang kepada perkhidmatan jemaah haji.

Perkhidmatan ini termasuk platform pintar Basier dan Sawaher.

Basier ialah sistem penglihatan komputer masa nyata pertama di Arab Saudi dan salah satu sistem pengurusan orang ramai terbesar di Asia Barat.

Ia adalah platform pintar Saudi yang bergantung pada pelbagai sistem teknologi yang beroperasi dengan algoritma nasional untuk memantau dan mengurus orang ramai di Masjidil Haram, mengawal pergerakan jemaah dan memudahkan aliran kenderaan.

Usaha SDAIA mencerminkan sokongan berterusan untuk memenuhi peranannya dalam mencapai penggunaan optimum data dan teknologi AI.

Ini termasuk memberi khidmat kepada jemaah haji.

Ia juga salah satu program yang digariskan dalam Wawasan Saudi 2030.

Sementara itu, platform Sawaher dibangunkan dan dikendalikan oleh SDAIA, memanfaatkan analitik data dan AI untuk menganalisis suapan video secara langsung dan rakaman serta imejan kamera terma.

Teknologi analisis dan pengecaman termaju ini membolehkan langkah keselamatan dipertingkatkan untuk tapak-tapak ibadah haji, memastikan keselesaan dan pergerakan jemaah yang lancar.